Unul dintre cei mai apreciați interpreți ai lui Beethoven,  Alexander Schimpf, pe scena Sălii Thalia
https://www.ziarulmetropolis.ro/unul-dintre-cei-mai-apreciati-interpreti-ai-lui-beethoven-alexander-schimpf-pe-scena-salii-thalia/

După 3 zile de succes, în care iubitorii de muzică clasică din Sibiu au avut ocazia să-I întîlnească pe violonistul Ștefan Tarara şi pianiştii Cristian Budu, Mauro Lo Conte şi Volodymyr Lavrynenko, vineri, 30 octombrie, începând cu ora 20.30, unul dintre cei mai importanţi pianişti contemporani va urca pe scena Sălii Thalia.

Un articol de Liliana Matei|30 octombrie 2015

Este vorba despre Alexander Schimpf – pianist remarcabil, unul dintre cei mai apreciați interpreți ai lui Beethoven, câștigătorul Concursului Internațional de Pian din Cleveland SUA, în 2011, cu o bogată carieră internațională.

Programul serii include lucrări de ​J​ohannes BRAHMS​, Alexander SKRJABIN​, Claude DEBUSSY și ​Ludwig van BEETHOVEN: „Ne bucurăm să îl avem alături de noi la Sibiu pe Alexander Schimpf, unul dintre cei mai de succes pianiști contemporani, primit cu aplauze pe cele mai importante scene ale lumii, un artist care a avut drept parteneri de muzică de cameră, de-a lungul timpului, nume sonore, precum violonistul Christian Tetzlaff, violoncelistul Julian Steckel, American String Quartet sau Armida String Quartet.

Beethoven în interpretarea lui Alexander Schimpf va fi, cu singuranță, una dintre întâlnirile memorabile din istoria Festivalului Internațional Clara Haskil!” (pianista Alina Azario, directorul artistic al Festivalului INternațional Clara Haskil)

ALEXANDER SCHIMPF s-a născut în Germania, în 1981. A studiat inițial pianul cu Wolfgang Manz în Hanovra și, ulterior, cu Winfried Apel, la Musikhochschule Dresden, precum și cu Bernd Glemser, în Würzburg. Pianiștii Cécile Ousset și Janina Fialkowska au jucat ,de asemenea, un rol important în dezvoltarea sa artistică.

A fost invitat să concerteze atât în Germania, cât și în Franța (Auditorium du Louvre și Salle Cortot din Paris), Italia, Austria, Elvetia, Polonia, Anglia, Rusia, dar și în America de Sud, în repetate rânduri. Alexander Schimpf și-a făcut debutul la Carnegie Hall, în decembrie 2011, și de atunci a concertat frecvent în SUA: a susținut recitaluri în Cleveland, Indianapolis, Boston, Chicago, Washington DC. Angajamentele sale din Europa în ultimile sezoane au inclus apariții ca solist cu Orchestra Teatrului Mariinsky Sankt-Petersburg, Junge Deutsche Philharmonie, Filarmonica din Dresda, Orchestra Filarmonică din Praga, și „Orchestra Beethoven” din Bonn.

De-a lungul ultimilor ani, cariera pianistului Alexander Schimpf a luat amploare datorită câștigării unui număr impresionant de concursuri internaționale: Premiul I la German Music Competition (o distincție pe care niciun pianist nu o câștigase timp de 14 ani), Premiul I la Concursul Internațional Beethoven de la Viena din 2009 și, de asemenea, Premiul I la Concursul Internațional de Pian din Cleveland (SUA), ediția 2011.

Performanța sa în runda finală la Severance Hall cu renumita Orchestră Cleveland a fost primită cu standing ovation și a fost onorată cu Premiul Publicului. De atunci, Alexander Schimpf a concertat în săli importante, precum Konzerthaus Viena, Konzerthaus din Berlin, Zankel Hall Carnegie Hall din New York, Sala de concerte Marinsky din Sankt-Petersburg, Sala Mare „Alte Oper” din Frankfurt și Filarmonica München.

Alexander Schimpf a colaborat cu parteneri de muzică de cameră prestigioși printre care violonistul Christian Tetzlaff, violoncelistul Julian Steckel, „American String Quartet” și „Armida String Quartet”.

Lansat în anul 2009, primul său CD a fost co-produs de Deutschlandradio Kultur și Casa de discuri Genuin; a doua sa înregistrare – ca artist exclusiv al casei de discuri OEHMS Classics – include lucrări de Ravel, Scriabin și Schubert și a fost lansat în ianuarie 2013. Ce de-al treilea CD, care prezintă lucrări de Brahms, Debussy și Beethoven, a fost lansat în ianuarie 2015.

În noiembrie 2013, Alexander Schimpf a fost recompensat cu Premiul de stat bavarez pentru promovarea Artelor din München.

11
/11
/19

Pianista Oxana Corjos realizează în perioada 29 octombrie – 12 noiembrie un turneu în patru oraşe din ţară – Sibiu, Piteşti, Bistriţa şi Bucureşti – cu un program spectaculos ce cuprinde Ciaccona în re minor, BWV 1004 de Bach-Busoni, patru preludii de Claude Debussy - Des pas sur la neige, La serenade interrompue, Puerta del Vino şi Feux d'artifice - şi Sonata a VI-a de Serghei Prokofiev.

11
/11
/19

Opera Națională București prezintă joi, 14 noiembrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Evgheni Oneghin” de Piotr Ilici Ceaikovski în regia lui Ion Caramitru. Decorurile poartă semnătura Mariei Miu, costumele sunt creația Vioricăi Petrovici, iar lighting design-ul a fost realizat de către Chris Jaeger. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea.

11
/11
/19

Vineri, 15 noiembrie (19.00), Orchestra Națională Radio și 4 soliști invitați: Antonis Anissegos – pian, Nicolas Simion – saxofon, bas clarinet și flaut, Sorin Romanescu – chitară și electronice și Iulian Nicolau – baterie propun publicului bucureștean un frumos repertoriu reunit sub titlul Jazz Meets Clasic.

08
/11
/19

În acest weekend se încheie Festivalul SoNoRo în București, cu trei concerte și o petrecere ce continuă tematica dadaistă a acestei ediții. Publicul este invitat vineri, 8 noiembrie, ora 19:30, la Muzeul Național de Artă al României, iar de la ora 22:00, la Switch Lab.

05
/11
/19

Alexandru Catrina, prietenul Ziarului Metropolis, a realizat un emotionant clip In Memoriam, dedicat legendarul vocalist al formației Compact, Leo Iorga, care s-a stins din viață sâmbătă, 2 noiembrie, la vârsta de 54 de ani. 

02
/11
/19

Vineri, 1 noiembrie, la Palatul Cotroceni, a avut loc deschiderea Festivalului SoNoRo. Timp de zece zile, între 1 și 10 noiembrie, publicul din București va putea asista la un colaj de concerte de muzică de cameră, prezentări de carte, expoziții de arte vizuale, proiecții de film și o petrecere unde muzicienii vor deveni gazde.

31
/10
/19

Luna noiembrie începe în Sibiu cu aniversarea a 40 de ani de la prima ediție a celui mai important concurs din România dedicat jazzului. Astfel, între 1 și 3 noiembrie, scena sălii Thalia din Sibiu va fi un spațiu în care formații cu un parcurs surprinzător în lumea jazzului actual se vor întrece în măiestrie.

31
/10
/19

Cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, Orchestra Filarmonicii Altenburg Gera va susţine o serie de concerte în România. Concertul aniversar de la Bucureşti de duminică, 3 noiembrie 2019, ora 19.00, de la Ateneul Român, va fi condus de dirijorul Laurent Wagner, director general muzical. Solist va fi violoncelistul Mircea Marian.