V.I.P. online, la Teatrul German de Stat Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/v-i-p-online-la-teatrul-german-de-stat-timisoara/

Teatrul German de Stat Timişoara vă invită miercuri, 11 noiembrie, ora 19.30, la o nouă formă de experienţă teatrală – „V.I.P. – Very Isolated Person”, un spectacol online, live, interactiv, cu actriţa Olga Török, o adaptare liberă după „Pescăruşul” lui Cehov, coordonată de tânăra regizoare Paula Lynn Breuer.

Un articol de Liliana Matei|9 noiembrie 2020

Spectacolul este o variantă online, modificată, a spectacolului offline cu același nume, al cărui premieră în sală a fost amânată din cauza condițiilor impuse de autoritățile locale.

O actriță, Olga Török, o joacă pe Nina, tânăra din drama cehoviană, care e la rândul ei actriță. Nina, care își destăinuie experiențele dureroase și în același timp poate privi încrezătoare în viitor, ridică întrebări la care Olga își dorește răspunsuri. Ce înseamnă meseria actorului dacă teatrul trece în online și sala de spectacol rămâne goală? Cât de bine poți rezista în timpul „distanțării sociale”? Cum percepe publicul un spectacol în care lipsește întâlnirea reală dintre actor și spectator? Nina povestește și Olga pune întrebări. Sau e invers, Nina pune întrebările în timp ce Olga împreună cu publicul caută răspunsuri? Pentru că și spectatorii sunt invitați în acest spectacol interactiv, la dialog cu Nina/Olga.

Spectacolul va fi live pe ZOOM, iar numărul locurilor este limitat. Pentru a participa, trimiteți un e-mail de confirmare – până marți, 10 noiembrie – la adresa [email protected] pentru a primi linkul de acces. E-mailul de acces pe Zoom va trebui să fie același cu cel cu care cereți linkul de acces. Spectatorii vor rămâne anonimi pe tot parcursul spectacolului, o vor putea vedea doar pe actriță, fără ca ea să îi vadă pe ei. Comunicarea în timpul spectacolului se va efectua pe alte căi. Nu vom face livestream pe Facebook sau Youtube pentru a păstra intimitatea unui spectacol de teatru și posibilitatea spectatorilor de a intra în spațiul de joc al actriței.

Pentru cei care nu reușesc să prindă un loc disponibil la premiera din 11 noiembrie, reprezentația va fi reluată în 29 și 30 noiembrie 2020.

Olga Török a terminat actoria la Secţia de Actorie în limba germană din cadrul Facultăţii de Muzică a Universităţii de Vest din Timişoara. În 2018 a fost nominalizată la Premiile UNITER la categoria Cea mai bună actriţă în rol principal pentru rolul Eréndirei din spectacolul „Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet” de Gabriel García Márquez, în regia lui Yuri Kordonsky. Câștigă „Premiul publicului” la aceasta categorie. În 2013, este de asemenea nominalizată la premiile UNITER pentru cea mai bună actriță în rol secundar, pentru rolul Sylviei din piesa „Fetița în bolul peștelui auriu” regizată de Radu Afrim.

Paula Breuer s-a născut în Germania în 1998, unde a urmat și o parte din studiile superioare. A absolvit studii de dans și regie de film și teatru în Düsseldorf și la Academia de Arte Perfomative din Passau. Este licențiată în regie la Universitatea de Arte din Zürich, Elveția. A colaborat în calitate de asistent de regie și de actriță cu Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu. În plus, a participat în echipa de producție (regie, montaj, concept) la mai multe producții cinematografice.

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”