Valeria Seciu, Virgil Ogășanu şi Alexandru Repan, în Femeia mării, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/valeria-seciu-virgil-ogasanu-si-alexandru-repan-in-femeia-marii-la-tvr-2/

Într-o zi de 23 mai (1906) se stingea din viaţă Henrik Ibsen, unul dintre autorii ale căror scrieri au transformat teatrul de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Cu acest prilej, Casa de Producţie TVR le propune iubitorilor de teatru spectacolul „Femeia mării”, IN MEMORIAM HENRIK IBSEN, în această seară, de la ora 20.10, pe TVR 2.

Un articol de Petre Ivan|23 mai 2016

Câteva ghinioane importante i-au schimbat viaţa lui Henrik Ibsen, nominalizat la Premiul Nobel pentru literatură în 1902, în 1903 şi în 1904.

Astfel, în copilărie, acesta a avut parte de nenumărate necazuri care au început cu falimentul tatălui său şi imposibilitatea de a mai merge la şcoală.

Apoi, în tinereţe a urmat falimentul teatrului unde era angajat ca dramaturg, fapt care l-a împins pe Ibsen către sinceritatea totală şi nemiloasă cu care a privit în permanenţă societatea norvegiană si convenţiile ei.

Majoritatea personajelor sale sunt autodistructive, şi, indiferent că sunt idealiste sau moraliste, nu sunt deloc deschise către compromis.

În ţara natală recunoaşterea ca dramaturg a lui Ibsen a venit mai greu. Contemporanii săi norvegieni nu erau foarte încântaţi de piesele lui, care îndrăzneau să sape în adâncurile unor personaje în care se puteau regăsi cu uşurinţă și să le arate în adevărata lor lumină.

În schimb, în restul Europei, Ibsen era un scriitor a cărui valoare era recunoscută, iar piesele îi erau jucate.

La rândul său, dramaturgul era nemulţumit de convenţiile societăţii norvegiene, drept pentru care şi-a şi trăit mai mult de jumătate din viaţa adultă în strănătate. Ceea ce nu l-a împiedicat însă pe fiul său să ajungă prim ministru.

Pornind de la textul dramaturgului norvegian, scris în 1880, Olimpia Arghir a gândit un spectacol a carui acțiune nu este obligatoriu legată de coordonatele spațial-termporale inițiale.

Evoluţia personajelor, situațiile dramatice, implică un adevar de viață pe care autorii spectacolului au vrut să îl trateze artistic în dimensiunile lui contemporane.

Femeia marii, de Henrik Ibsen. Adaptarea și regia tv: Olimpia Arghir

Femeia marii, de Henrik Ibsen. Adaptarea și regia tv: Olimpia Arghir

Femeia mării de Henrik Ibsen – INFO

Traducerea: Sidonia Drăgușanu și Florin Murgescu

Data premierei 17.06.1991

În distribuție:

Valeria Seciu, Virgil Ogășanu, Alexandru Repan, Virgil Andriescu, Lelia Ciobanu, Delia Nartea, George Alexandru,

Adaptarea și regia tv: Olimpia Arghir

TVR 2 – 23.05.2016, ora 20.10; reluare 30.05.2016, ora 1.10

TVR 3 – 28.05.2016, ora 20.00, 29.05.2016, ora 8.00

TVR MOLDOVA – 28.05.2016, ora 17.00

online pe www.tvrplus.ro

Foto: Valeria Seciu in Femeia marii, de HENRIK IBSEN

03
/10
/15

Uniunea Muzicienilor Interpreți din România organizează duminică, 4 octombrie 2015, la Sala Mică a Ateneului Român, începând cu ora 18, cea de-a V-a ediție a Galei Premiilor UNIMIR. Evenimentul ce are loc cu ocazia Zilei Internaționale a Muzicii premiază valori confirmate din mediul cultural românesc.

02
/10
/15

“Pân’ la rai”, un proiect de excelență, aplaudat pe scene prestigioase și inclus pe coloana sonoră a unui film internațional aspirant la Oscar, va fi prezentat, în ediție excepțională, pe scena Teatrului Odeon din București, vineri, 16 octombrie, de la ora 19.00.

02
/10
/15

Marți, 6 octombrie, de la 19:00, Revista de Povestiri organizează la Cărturești Verona a patra întâlnire a clubului de lectură Pop-up Stories, care are în centru romanul „Deadline”, de Adina Rosetti. Invitații care vor discuta despre experiențele lor legate de temele cărții sunt Cristina Ion și Bülent Duagi.

02
/10
/15

După o primă ediție primită cu entuziasm atât de iubitorii de muzică clasică, cât și de critici, primul proiect de talie internațională din România ce aduce un omagiu excepționalei pianiste de origine română Clara Haskil, Festivalul Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil (FICH) continuă și în acest an la Sibiu, între 26 octombrie și 2 noiembrie, în Sala Thalia a Filarmonicii.

02
/10
/15

Azi începe ediția a cincea a Maratonului Teatrului Independent - Bucharest Fringe, eveniment ce durează 10 zile: peste 30 de spectacole de teatru independent în peste 10 spații de teatru independent din București, la TNB, Odeon sau Centrul Dansului. 

02
/10
/15

A 10-a ediție Anim'est se deschide oficial astăzi, la Cinema Studio, de la 20.00. Sunteți invitați să vizionați docu-drama Muntele Magic, în regia Ancăi Damian, precedată de un recital extraordinar susținut de Alexander Bălănescu.

02
/10
/15

Frumoasă, răsfățată și bogată, Marthe Richer își împărțea timpul între frecventarea saloanelor epocii, terenul de sport și cel de aviație aviație, în Parisul din vremea Belle Époque. Crezând că-și poate salva frații, acceptă să devină spion dublu după moartea pe front a soțului său, în Primul Război Mondial.

02
/10
/15

La aproape cincisprezece ani de la succesul romanului Simion Liftnicul, Petru Cimpoeşu, unul dintre prozatorii de primă linie ai ultimilor ani, ne face cunoştinţă cu Celălalt Simion, într-o poveste plină de surprize şi umor. Romanul a apărut în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom şi este disponibil din această săptămînă în librăriile din ţară şi pe www.polirom.ro.

01
/10
/15

Între 12 și 18 octombrie, pentru o săptămână întreagă, creativitatea românească devine personaj principal în viaţa Bucureștiului. Cei mai influenți lideri ai industriilor creative din România și Europa de Est întâlnesc antreprenorii inovatori și publicul curios la prima ediție Creative Est.

01
/10
/15

ION STRATAN (1955-2005), unul dintre cei mai importanţi poeţi „optzecişti“, ar fi împlinit astăzi 60 de ani. Prieten cu Nichita Stănescu şi considerat drept cel mai important continuator al acestuia, Stratan a fost , de asemenea, “cel mai distins poet al Cenaclului de Luni la o vreme când ceilalți optzecisti încă își pregăteau ucenicia”.

01
/10
/15

Odată cu venirea toamnei, teatrul revine în atenția pasionaților de povești puse în scenă. La ARCUB Batiște, stagiunea este deschisă cu una dintre cele mai iubite producții teatrale: „Însemnările unui nebun”. Bazat pe celebra nuvelă a lui Gogol, spectacolul aduce în atenția spectatorilor un subiect actual al vremurilor noastre, reușind să marcheze felul în care dezechilibrul și nesiguranța reușesc să pătrundă în viețile tuturor.

01
/10
/15

Teatrul În Culise prezintă comedia Un bărbat și mai multe femei în avanpremieră, sâmbătă 3 octombrie, de la ora 20:00, în mansarda La Scena din Calea Călărașilor nr. 55. Spectacolul spune povestea unui bărbat care ajunge să se schimbe din cauza femeilor de care este înconjurat.