Vara continuă cu tot mai multe premiere KineDok
https://www.ziarulmetropolis.ro/vara-continua-cu-tot-mai-multe-premiere-kinedok/

Cea de a 7-a ediţie KineDok aduce în atenţia spectatorilor 14 documentare de autor din Europa Centrală şi de Est, dintre care patru sunt prezentate în premieră naţională. Luna aceasta tot mai multe locaţii KineDok din ţară îşi deschid porţile.

Un articol de Petre Ivan|2 august 2021

Pe 30 iulie ne gasiți la festivalul Ruralympics unde vom proiecta trei filme din catalogul ediției: documentarul românesc premiat la Sundance “Acasă” (regia: Radu Ciorniciuc), filmul croat prezentat în premieră națională “Împinge – Trage” (regia: Neven Hitrec) și “Viața magică a lui V” (regia: Tonislav Hristov) – un documentar ce oferă o nouă perspectivă asupra sănătății mintale. Ruralympics este un eveniment de 3 zile cu activități adresate tinerilor din zona rurală, care va avea loc în comuna Teișani între 30 iulie și 1 august.

Dacă nu ați făcut-o deja, încă mai puteți viziona portretul emoționant al Ninei Cassian în ultimii ei ani de viață -“Distanța dintre mine si mine” în regia Monei Nicoară și a Danei Bunescu. Filmul va rula în două locații KineDok, și anume la Muzeul Cineastului Amator din Reșița pe 31 iulie și la cafeneaua Framm’s din Alba Iulia pe 5 august.

Între timp proiecțiile de la MA Hub Oradea continuă cu filmul “Kiruna – o lume complet nouă” (regia: Greta Stocklassa) și cu documentarul de investigație “Nu s-a întâmplat nimic” (regia: Barbora Berezňáková), care cercetează condițiile misterioase în care s-a produs răpirea fiului președintelui slovac în anul 1995. De asemenea, în fiecare joi puteți viziona filme KineDok în grădina verde a Muzeului Național al Literaturii Române din București. Pe 5 august vă invităm la o altă premieră națională – documentarul slovac “Chemarea” (regia: Erik Praus), ce ne oferă o incursiune în spiritualitate și misticism în vremuri moderne.

Căldura nu ne sperie, așa că vă așteptăm cu drag în oricare dintre locațiile noastre unde vă puteți petrece liniștiți vacanța cu filme documentare din întreaga lume.

KineDok este un program unic în Europa, desfășurându-se concomitent în 6 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 6 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme care nu circulă în cinematografele obișnuite și să participe la dezbaterile animate de după proiecții, unde sunt invitați regizori, protagoniști și specialiști locali din diferite domenii.

 

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.