“Varză, cartofi și alți demoni“, Marele Premiu la Docuart Fest
https://www.ziarulmetropolis.ro/varza-cartofi-si-alti-demoni-marele-premiu-la-docuart-fest/

Cea de-a 6-a ediţie a festivalului documentarului românesc, Bucureşti Docuart Fest, s-a încheiat duminică, 1 octombrie, şi a ales câştigătorii competiţiei din acest an. Marele premiu a fost câştigat de filmul lui Șerban Georgescu, “Varză, cartofi şi alţi demoni“.

Un articol de Petre Ivan|3 octombrie 2017

Festivalul s-a concretizat în jurul a 6 zile pline, peste 100 de proiecții și evenimente dedicate documentarului românesc, care au avut loc la Cinema Muzeul Țăranului, Știrbei Center, Arcub și Teatrul Macaz.

De la o serie de 31 de filme în cele 3 secțiuni competiționale, la sesiuni de masterclass cu cineaști reper din industrie, la o expoziție de fotografie documentară și un segment OFF care a cuprins filme de arhivă și altele care au fost aduse pentru prima dată pe marele ecran, Docuart Fest 6 a însemnat o celebrare și recunoaștere a filmului documentar românesc și a oamenilor care îl produc și, deopotriva, îl urmăresc.

Sâmbata, 31 octombrie, a avut loc gala de premiere la Cinema Muzeul Țăranului, unde au fost desemnate câștigatoare cele mai bune producții de documentar realizate în ultimii doi ani, de către un juriu format din filmologul Cristian Tudor Popescu și regizorii Thomas Ciulei și Vlad Druck.

MARELE PREMIU: “Varză, cartofi și alți demoni“ regia Șerban Georgescu.

  • Secțiunea principală

Premiul Cea mai bună regie

Ion Donică  pentru regia fimului “Momente de tăcere“

Premiul Cea mai bună imagine – Ex Aequa

Premiul Cea mai bună imagine – Ex Aequa / Dragos Hanciu, Ileana Szasz pentru imaginea filmului “Ionaș visează că plouă“, regia Dragoș Hanciu

Michael Schindegger pentru imaginea filmului “Secondo me“, regia Pavel Cuzuioc

Premiul Cea mai bună imagine – Ex Aequa

Dragos Hanciu, Ileana Szasz pentru imaginea filmului “Ionaș visează că plouă“, regia Dragoș Hanciu

Premiul Cel mai bun montaj

Alexandru Stănescu pentru montajul filmului “Bune și blânde“ în regia lui Florin Andreescu.

Secțiunea documentar TV

Premiul Cel mai bun documentar de televiziune

Violeta Gorgos pentru filmului “Variațiuni pe un nume“

  • Secțiunea studenţească

Premiul Cea mai bună regie – documentar studenţesc

Victor Gălușcă pentru regia filmului “Cine iubește și lasă“

Premiul Cea mai bună imagine – documentar studenţesc

Marius Mihordescu și Adrian Moisoiu pentru imaginea filmului “Rise up“ regia Adrian Moisoiu, Marius Mihordescu

Premiul Cel mai bun montaj – documentar studenţesc

Codruț Dubăț pentru montajul filmului “O viaţă ratată“ regia Eugeniu Bocancea

Premiul Cinelab – pentru imagine

Marius Mihordescu și Adrian Moisoiu pentru imaginea filmului “Rise up“ regia Adrian Moisoiu,Marius Mihordescu

Premiul constă în servicii de post-producție în valoare de 3.000 de euro

Vrem să îi sprijinim pe cei la început de drum. Este important să ne alăturăm unui astfel de eveniment pentru ca împreună să ajutăm la începutul de drum al tinerilor realizatori de documentar. Cinelab oferă un premiu de 3.000 de euro, în servicii de post producție, câștigătorului pentru cea mai bună imagine la secțiunea studențească. – Cornelia Popa, reprezentant Cinelab România.

Foto:  Docuart Fest  – facebook

 

07
/07
/22

Cea de-a XXX-a ediţie a Festivalului Internațional de Scurtmetraje „Curtas Vila do Condeˮ se va desfășura, în perioada 9-17 iulie 2022, la Teatrul Municipal, Galeria de artă cinematografică „Solarˮ și în alte 28 de locuri din orașul portughez Vila do Conde, dintre cele mai diverse: clădiri istorice, unități comerciale, cafenele, grădini, străzi sau piețe.

07
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță Retrospectiva TIFF 2022 la București. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Institutul Francez, va avea loc la Cinema Elvire Popesco în perioada 21 – 24 iulie, iar spectatorii vor avea ocazia să urmărească cele mai populare filme ale ediției, dar și producțiile care au câștigat trofeele festivalului de la Cluj-Napoca.

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.