Vasile Ernu, turneu de promovare în București, Chișinău, Iași și Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/vasile-ernu-turneu-de-promovare-in-bucuresti-chisinau-iasi-si-cluj/

În perioada 29 noiembrie-14 decembrie 2019, Vasile Ernu va susţine un turneu de promovare dedicat volumului Izgoniţii, apărut de curînd în colecţia „Ego-grafii” a Editurii Polirom, disponibil şi în format digital.

Un articol de Liliana Matei|30 noiembrie 2019

Volumul Izgoniții este al treilea din Mica trilogie a marginalilor, din care mai fac parte Sectanții și Bandiții.

Sectanții a fost distins cu Premiul „Matei Brâncoveanu” pentru Literatură în 2015.

Bandiții a fost distins cu Premiul Observator cultural pentru Eseistică/Publicistică în 2017.

Sectanţii este saga unei familii din Bugeac: istoria unor marginali religioşi în Imperiul Rus, România Mare şi URSS. Este aventura supravieţuirii unei comunităţi sub multiple forme de represiune: religioase, politice, economice.

Bandiţii venea să dea un răspuns personal întrebarii: de ce în viaţă un om devine Abel şi altul Cain, ce face ca unul să omoare pe altul? Cum se instituie legea şi mecanismele de educaţie. De ce educaţia în negativ e mai puternică decît cea în pozitiv? Mitul crimei şi legii: totul povestit prin istoria unei relaţii dintre un copil şi un bandit.

Izgoniţii, ultima parte a trilogiei marginalilor, vine să răspundă unei alte teme majore. Tema centrală este una veterotestamentală: lupta dintre cei doi gemeni Iacov şi Esau, fiii patriarhului Isaac. După cum ştiţi, Esau, care conform legii trebuie să devină moştenitorul, pierde tot în faţa lui Iacov care, cu ajutorul mamei, îi fură binecuvîntarea tatălui, iar cu un blid de mîncare îi „cumpără drepturile” flămîndului Esau.

Ce se naşte din acest „furt”? Se naşte primul război civil din istorie, mitul primului război civil. Motto-ul poveştii: „Două neamuri sînt în pîntecele tău şi două noroade se vor despărţi la ieşirea din pîntecele tău. Unul din noroadele acestea va fi mai tare decît celălalt. Şi cel mai mare va sluji celui mai mic.” „Iată! Locuinţa ta va fi lipsită de grăsimea pămîntului şi de roua cerului de sus. Vei trăi din sabia ta şi vei sluji fratelui tău, dar, cînd te vei răscula, vei scutura jugul lui de pe gîtul tău!”.

Aceasta este tema. Povestea este însă cu totul alta. Eroii cărţii repovestesc acest mit fondator al războiului civil printr-o istorie a unei familii de evrei din Chişinău de la început de sec. XX. Este istoria a doi fraţi: Sara şi Aaron. Viaţa şi aventura lor au loc în Imperiul Țarist între 1903, anul primului Pogrom cu rezonanţă globală care are loc la Chişinău şi 1917, cînd a avut loc Revoluţia din Rusia.

Este istoria unui război civil modern, în condiţii total diferite, laice şi radicale. Este istoria frămîntării lor şi istoria soluţiilor lor la aceste nedreptăţi care li se fac. Ce răspuns dau ei cînd sînt puşi în faţa violenţei şi a „furtului” de drepturi sociale, politice, economice. Avem doi fraţi care dau răspunsuri radical diferite la aceleaşi probleme într-un debut de secol nebun.

Vasile Ernu s-a născut în URSS în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea „Al.I. Cuza”, Iaşi, 1996) şi al unui master de filosofie (Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy & Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă + societate. A activat în cadrul fundaţiilor Idea şi Tranzit şi al editurilor Idea şi Polirom. În ultimii ani a avut rubrici de opinie în România liberă, HotNews, Timpul, Adevărul, CriticAtac şi Libertatea, precum şi rubrici permanente în revistele Noua literatură, Suplimentul de cultură şi Observatorcultural. A debutat cu volumul Născut în URSS (2006, 2007, 2010, 2013 Polirom), tradus în rusă, bulgară, spaniolă, italiană, maghiară, poloneză, georgiană şi japoneză. Cartea a fost nominalizată la Premiul de debut al revistei Cuvîntul, Premiul pentru roman şi memorialistică al revistei Observator cultural şi Premiul Opera Prima al Fundaţiei Anonimul şi a fost distinsă cu Premiul pentru debut al României literare şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România. A mai publicat: Ultimii eretici ai Imperiului (2009, Polirom; nominalizată la Premiul pentru eseu al revistei Observatorcultural şi distinsă cu Premiul Tiuk!; tradusă în Italia); Ceea cene desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc (împreună cu Bogdan-Alexandru Stănescu, 2010, Polirom); Intelighenţia rusăazi (2012, Cartier); Sînt un om de stînga (2013, Cartier); Mică trilogiea marginalilor. Sectanţii (2015, 2017, Polirom; distinsă cu Premiul Matei Brâncoveanu pentru Literatură, 2015); Intelighenţiabasarabeană azi. Interviuri, discuţii, polemici despre Basarabiade ieri şi de azi (2016, Cartier); Mică trilogie a marginalilor.Bandiţii (2016, 2017, Polirom; distinsă cu Premiul pentru eseistică/publicistică al revistei Observator cultural, 2017); Jurnal lasfîrşitul lumii, I (2019, Cartier); Războiul pisicilor (2019, Cartier; cu ilustraţii de Veronica Neacşu). A coordonat: Iluzia anticomunismului.Lecturi critice ale Raportului Tismăneanu (împreună cu Costi Rogozanu, Ciprian Şiulea şi Ovidiu Ţichindeleanu, 2008, Cartier); Ucraina live. Criza din Ucraina: de la Maidan la războicivil (împreună cu Florin Poenaru, 2014, Tact); Republica Moldovala 25 de ani. O încercare de bilanţ (împreună cu Petru Negură şi Vitalie Sprînceană, 2016, Cartier). Este unul dintre fondatorii şi coordonatorii proiectului www.criticatac.ro. Mai multe detalii pe www.ernu.ro.

Astfel, autorul își va întîlni cititorii din București, Chișinău, Iași și Cluj, conform programului de evenimente de mai jos.

BUCUREȘTI

Vineri, 29 noiembrie, ora 19.00

Lansare de carte & concert Klezmer

Londohome (Str. David Praporgescu, nr. 31, Bucureşti)

Invitaţi, alături de autor:

Simona Popescu, Bogdan-Alexandru Stănescu

Muzică asigurată de Corina Sîrghi, Shaun Williams, Vasile Ernu

Klezmer & Co

Şi un ceaun cuşer!

 

CHIȘINĂU

Marţi, 3 decembrie

  • ora 16.00-18.00

Pe urmele Pogromului din 1903

(pornire de la Academia de Științe a Moldovei, Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 1)

Invitaţi: Irina Şihova, Vasile Ernu

 

  • ora 18.15

Lansare de carte

Librăria din Centru (Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 126)

Invitaţi, alături de autor:

Elena Lewicka-Pahomova, Ovidiu Ţichindeleanu, Ian Feldman

 

Miercuri, 4 decembrie

  • ora 19.00

Dezbatere

Propaganda Café (A. Șciusev 70)

Invitaţi, alături de autor:

Alexei Tulbure, Petru Negură, Vitalie Sprînceană

 

IAȘI

Joi, 5 decembrie, ora 17.00

Librăria „Orest Tafrali” (Bd. Carol I, UAIC, Corp A)

Întîlnire & dezbatere cu elevii Clubului Logos

Va modera: prof. Serinella Zara

 

Vineri 6, decembrie, ora 19.00

Beer Zone (Alexandru Lăpușneanu 16)

Lansare de carte & muzică klezmer, marca Vasile Ernu

Invitaţi, alături de autor: Diana Mărgărit, Liviu Antonesei, Radu Andriescu

 

CLUJ

Sîmbătă, 14 decembrie, ora 17.00

Casa Tranzit (George Barițiu 16, Cluj-Napoca)

Invitaţi, alături de autor:

Michael Shafir, Alex Goldiş, Valer Simion Cosma

Urmată de o masă cu prietenii & muzică klezmer, marca Vasile Ernu.

Foto Mircea Struteanu

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.