Vaticanul, invitat de onoare la următoarea ediţie a Salonului de Carte de la Torino
https://www.ziarulmetropolis.ro/vaticanul-invitat-de-onoare-la-urmatoarea-editie-a-salonului-de-carte-de-la-torino/

Statul Vatican va fi invitatul de onoare la următoarea ediţie a Salonului de Carte de la Torino, un eveniment major pentru editurile italiene, a anunţat vineri preşedintele regiunii Piemont, Roberto Cota.

Un articol de Andrada Văsii|15 iulie 2013

Statul Vatican va fi invitatul de onoare la următoarea ediţie a Salonului de Carte de la Torino, un eveniment major pentru editurile italiene, a anunţat vineri preşedintele regiunii Piemont, Roberto Cota. 

Roberto Cota a salutat cu această ocazie „un eveniment de două ori excepţional: datorită faptului că Vaticanul va fi prezent la Salonul Internaţional de Carte şi datorită faptului că această prezenţă va avea loc în timpul pontificatului unui papă care are origini piemonteze“, citând o scrisoare a lui Tarcisio Bertone, secretar de stat al Sfântului Scaun, relatează AFP.

Sunt mândru că voi putea să asist la acest eveniment istoric în calitate de preşedinte al regiunii Piemont şi sunt sigur că teritoriul din care papa Francisc este originar va şti, ca întotdeauna, să fie la înălţimea situaţiei.

Roberto Cota,
președintele regiunii Piemont

Directorul Salonului de Carte de la Torino, Rolando Picchioni, şi-a exprimat la rândul său bucuria: „Este o mare onoare pentru noi că Vaticanul a răspuns dorinţei noastre de a-l avea la Salon în calitate de invitat de onoare“. El i-a mulţumit cardinalului Bertone şi „ministrului“ Culturii de la Vatican, Gianfranco Ravasi „pentru faptul că au acceptat o ocazie fără precedent”.

Ne va permite tuturor să descoperim şi să cunoaştem în amănunt istoria şi bogăţia culturală a unui stat mic din punct de vedere geografic, dar care are o mare importanţă politică şi un mare prestigiu spiritual.

Rolando Picchioni,
directorul Salonului de Carte de la Torino

Oraşul Vatican este cel mai mic stat din lume. El a fost inclus oficial în comunitatea internaţională pe 7 iunie 1929, în urma Acordurilor de la Latran, semnate pe 11 februarie în acelaşi an între papa Pius al XI-lea şi Benito Mussolini.

Populaţia Vaticanului numără în prezent aproximativ 800 de persoane care au cetăţenia statului Vatican – cardinali, reprezentanţi diplomatici ai Sfântului Scaun (nunţi apostolici), alţi preoţi şi aproximativ 100 de ofiţeri din Garda Elveţiană.

Info:

Cea de-a 27-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte de la Torino va avea loc în perioada 8-12 mai 2014.

Foto credit: Bookfest (Facebook)

27
/10
/21

În toamna aceasta, la editura EIKON au apărut două cărţi-eveniment, semnate de prozatoarea Andreea Nanu: „Cum vă place”. Cronică de teatru, operă şi film şi „Eternitatea. Şi încă o zi”. Teatrul lui Andrei Şerban.

27
/10
/21

În Ţinutul nomazilor: cum să supravieţuieşti în America secolului 21 publicată de Editura Trei, jurnalista Jessica Bruder specializată în reportaje despre subculturi surprinde nașterea unei noi categorii sociale, a unui nou stil de viață. America aflată „sub radarul economic” este formată din „americanii în vârstă, scăpătați și itineranți” pentru care speranța unei vieți mai bune ia forma unui drum nesfârșit de-a lungul și de-a latul țării, în căutare de slujbe sezoniere ca să supraviețuiască.

25
/10
/21

Reprezentanța Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Editura Impedimenta, Círculo de Bellas Arte, Școala de arte SUR, Universitatea Complutense din Madrid, Facultatea de Filologie și Librăria Rafael Alberti organizează o serie de întâlniri literare ale scriitorului Mircea Cărtărescu, în perioada 26-27 octombrie 2021.

18
/10
/21

Din 15 octombrie, a intrat în librării „Între două lumi. Amintiri dintr-o viață suspendată” de Suleika Jaouad, volum publicat în limba română de Editura Humanitas, în colecția „Memorii/Jurnale” (traducere de Ines Simionescu, Anca Lăcătuş şi Andreea Niţă). La 22 de ani, autorea primea un diagnostic înfricoșător: leucemie, cu 35% șanse de supraviețuire. Aceasta este povestea ei!

16
/10
/21

După ce a publicat jurnalul lui Dostoievski și o parte din scrisorile lui Cehov, Editura Polirom a tipărit recent o a doua ediție a scrierilor extraliterare ale lui Bulgakov, sub titlul „Corespondență. Jurnale”, în traducerea semnată de Ana-Maria Berzuleanu și cu prefața lui Ion Vartic.

11
/10
/21

Editura Humanitas vă invită marți, 12 octombrie, ora 19.30, online&live, la o discuție despre acest volum la care vor participa Alexandru Stermin, Carmen Strungaru, etolog, și Ciprian Mihali, profesor de filosofie contemporană la Universitatea Babes Bolyai. Moderator: Corina Negrea, realizator de emisiuni de știință la Radio România Cultural. Partener: Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

11
/10
/21

Vaclav Smil nu are telefon mobil, apare rar în public și crede că doar „Cifrele nu mint”. Un adevărat maestru al interpretărilor statistice, Vaclav Smil este un artist care descrie lumea prin intermediul cifrelor. „Aștept fiecare nouă carte a lui Smil așa cum așteaptă unele persoane un alt film din seria Războiul Stelelor”, spunea Bill Gates despre omul de știință de origine cehă.

08
/10
/21

Romanul „Ereditate” (Editura Trei, 2021), semnat de tânărul scriitor francez Miguel Bonnefoy, a fost recompensat cu Premiul Librarilor în acest an în Franța și desemnat alegerea României la Premiul Goncourt 2020. „Un roman magic", după cum sublinia publicația Le Figaro.

08
/10
/21

„Big Sur”, „capodopera lui Kerouac”, după cum o numea scriitorul și criticul american Richard Meltzer, recent apărută în limba română la Editura Polirom, în traducerea lui Vlad Pojoga, este cartea pe care v-o propunem pentru acest sfârșit de săptămână.