Veneția vine la Festivalul Internațional de Film București
https://www.ziarulmetropolis.ro/venetia-vine-la-festivalul-international-de-film-bucuresti/

Cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (BIFF), care se va desfăşura între 18 şi 24 aprilie, inaugurează anul acesta o nouă secţiune, „Veneţia”, dedicată prestigiosul Festival de Film de la Veneţia.

Un articol de Liliana Matei|20 martie 2016

În cadrul acestei noi secțiuni, prezentată pentru prima oară în România, spectatorii cinefili se vor bucura de patru producții participante la festivalul veneţian, filme premiate si apreciate atât de criticii de specialitate, cât și de publicul larg.

„The Clan” de Pablo Trapero (Argentina) câștigător al Leului de Argint, în 2015 are la bază o întâmplare reală. Filmul examinează în detaliu mecanica unei gândiri criminale de grup. Intrigant, surprinzător și senzațional, filmul ne introduce în viața unei familii din Argentina anilor ’80, care își câștigă existența răpind indivizi din elita societății. Fără a se limita la povestea intimă a membrilor acestei micro-comunități, regizorul ne pune în brațe o alegorie atent cizelată a corupției care a guvernat America Latină în penultima decadă a mileniului trecut.

„As I Open My Eyes” de Leyla Bouzid (Tunisia), câștigător al premiului publicului, Mostra de Venice, 2015, este un debut îndrăzneț și revoltat, prin intermediul căruia Leyla Bouzid explorează limitele politicului. Un gest absolut necesar și actual, regizoarea plasează subiectul comun (și tocmai prin aceasta inepuizabil) al spiritului rebel tipic generațiilor tinere într-un context nord-african. Alimentând filmul din energia punk a protagonistei, Leyla ne expune unei producții pline de viață, liberatate și putere, purtând în același timp însemnul unei tristeți înduioșătoare, pe care suntem îndemnați s-o privim prin prisma evenimentelor ce au avut loc recent în Tunisia.

„El Desconocido” de Dani de la Torre este un alt film participant la Festivalul de la Veneția, care poate fi văzut la București, alături de „The Farewell Party” de Sharon Maymon and Tal Granit (Israel), care a avut 14 nominalizări la Israelian Academy Awards, 2015.

Festivalul Internațional de Film București, cel mai longeviv festival competițional de lungmetraj din Capitală, se va desfășura între 18 și 24 aprilie, la Institutul Francez (Sala „Elvire Popesco”), Muzeul Tăranului Român (Cinema Muzeul Țăranului) și Clubul Tăranului, unde vor avea loc evenimente speciale dedicate copiilor și adulților: proiecții în premierã în România, gale,  „workshop-uri”, „master-classes” etc.

Foto: Imagine din filmul „The Clan”

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.