VERNISAJ. ​Garden of Unsettled Memories – expoziție personală Pavel Grosu
https://www.ziarulmetropolis.ro/vernisaj-%e2%80%8bgarden-of-unsettled-memories-expozitie-personala-pavel-grosu/

Garden of Unsettled Memories- expoziţie personală Pavel Grosu. Galeria Sector 1  încheie seria expoziţiilor personale ale artiştilor clujeni pe care i-a expus începând de la inaugurarea sa, din 2017, cu o expoziţie de pictură semnată Pavel Grosu. Expoziţia va fi vernisată pe 22 noiembrie, la ora 18:30 şi va putea fi vizitată în perioada 23 noiembrie 2018 – 19 ianuarie 2019.

Un articol de Petre Ivan|15 noiembrie 2018

Garden of Unsettled Memorieseste cea de-a șaptea expoziție personală a unui tânăr artist clujean prezentată de galerie, rezultatul unei colaborări între Maria Rus Bojan, curator şi critic de artă, expert în arta contemporană est-europeană care trăiește și lucrează în Amsterdam, Olanda, și artistul Pavel Grosu,originar din Republica Moldova, activ în prezent la Cluj.

Incluzând o serie de lucrări noi și instalații picturale site-specific, expoziția va fi vernisată pe 22 noiembrie, la ora 18:30 și va putea fi vizitată în perioada 23 noiembrie 2018 – 19 ianuarie 2019.

Expoziția Garden of Unsettled Memories promite o experiență vizuală spectaculoasă, printr-o serie de 12 pânze în care pot fi admirate statui antice, siluete feminine, vegetație exotică în culori strălucitoare, toate realizate într-o tehnică picturală impecabilă. Pe scurt, este vorba despre o călătorie interesantă în universul amintilor și în imaginarul fertil și ingenios al unui tânăr pictor în plină ascensiune.

„Mai mult decât un simplu concept de expoziție, Garden of Unsettled Memorieseste pentru Pavel Grosu expresia simbolică a spaţiului de întoarcere al amintirilor din adâncurile conștiinței, un peisaj subiectiv și paradoxal, amprentat de sensuri și semnificații multiple.

Printr-un demers deopotrivă recuperator și anticipator, artistul urmărește să cartografieze acest spațiu al neliniștilor sale fundamentale, aducând la suprafață  conținuturi latente și forme ideale.

O veritabilă reverie autobiografică, această expoziție surprinde prin mulțimea de avataruri pe care le străbate: ea descrie un parcurs artistic matur și riguros, bine articulat conceptual, evidențiind preocupările artistului de a inova constant, atât în termeni de expresie picturală cât și în termeni de construcție de sensuri șisemnificații prin asocieri spațiale neașteptate.

Artistul folosește ca sursă principală de inspirație pentru compozițiile sale fotomontaje ce conțin fragmente de imagini în care apar figuri umane, grădini publice sau interioare familiare, în relație cu sculpturi antice romane sau grecești. Reamintind că, în antichitate, formele sculpturale erau la rândul lor pictate, fiind menite să ofere o copie tridimensională a realității, ca și contrapondere spațială la freșcele pictate, Pavel Grosu readuce in discuție relația de complementaritate dintre pictură și sculptură. Artistul arată că, în procesul creației, se produce o străbatere simultană a diferitelor nivelurilor de realitate şi percepţie, opera de artă fiind rodul unei înţelegeri superioare ce dă un nou sens imaginaţiei şi conţinuturilor inconştientului.

Metaforă vie a conştiinţei şi a interiorităţii protejate,Garden of Unsettled Memoriesse constituie aşadar într-unspaţiu privilegiat, cu dimensiune şi tensiune sufletească, unde privitorul devine martor la un demers personal de revelare al dialecticii dintre sensibil şi inteligibil.”

Curator: Maria Rus Bojan

Despre Pavel Grosu

Pavel Grosu (n. 1991) trăiește și lucrează la Cluj-Napoca. În prezent este doctorand la Universitatea de Artă și Design din Cluj, unde a absolvit ciclurile de licență (2013) și master (2015) la specializarea pictură.

Printre principalele expoziții de grup la care a participat se numără: Light.Color, Mie Lefever Gallery, Ghent, Belgia (2014); Hidden Field, Bazis Contemporary Art Space&Ultrastudio, Pescara, Italia (2014); Emergence, Visual Contact Gallery, Oradea (2015); Resurected, Five Plus Art Gallery, Viena, Austria (2016); Un Incontro, Doris Ghetta Gallery, Milano, Italia (2017); Haiku.Poems by emerging Romanian Artists, Boccanera Gallery, Trento, Italia (2017); The exquisite corpse drinks the new wine, Galeria Sector1, București (2017).

Despre expoziția Garden of Unsettled Memories

Expoziție personalăde pictură, reprezentând o selecție de lucrări noiși instalații picturale site-specific.

Expoziție curatoriată de Maria Rus Bojan, curator şi consilier de artă, fost curator al Muzeului de Artă din Cluj (1994-1999), în 2011, co-curator al Pavilionului României la Bienala de la Veneţia. Din 1995, Maria Rus Bojan este membru al Asociației Internaționale a Criticilor de Artă (AICA), iar din 2005 membru internațional al AICA Olanda. În 2013 s-a alăturat Comitetului de Achiziții pentru Rusia și Europa de Est (REEAC) al Tate Modern, Londra.

Despre Galeria Sector 1

Sector 1 este o galerie de artă contemporană care funcționează ca un spațiu ce își dorește să contribuie la evoluția elitei artistice contemporane, punând pe primul loc ideile artistului, a cărui misiune este de a crea în mod liber, fără constrângeri.

Galeria găzduiește, pe de-o parte, operele creatorilor de conținut, iar pe de altă parte vine în întâmpinarea iubitorilor de artă și de frumos care sprijină inițiativele creative.

Deschiderea galeriei, în 15 iunie 2017, a coincis cu vernisarea unei expoziții de grup a șapte artiști tineri clujeni – Radu Băieș, Istvan Betuker, Norbert Filep, Pavel Grosu, Lucian Popăilă, Marcel Rusu, Alexandra Șerban -, alături de artistul invitat Ioan Sbârciu. Au urmat expoziții personale ale fiecărui artist din această selecție a galeriei, vernisajul lui Pavel Grosu fiind cel care încheie această serie de expoziții personale. La final de ianuarie va avea loc cea de-a doua expoziție de grup a acelorași artiști alături de care galeria a plecat la drum, eveniment care va închide acest prim moment al Galeriei Sector 1.

Expozitia: Garden of Unsettled Memories

Artist: Pavel Grosu

Curator: Maria Rus Bojan

Data vernisajului: 22 noimebrie, ora 18:30

Perioada expoziției: 23 noiembrie 2018 – 19 ianuarie 2019

Galeria Sector 1, str. Băiculești, nr. 29, în cadrul Combinatului Fondului Plastic

https://www.instagram.com/sector1gallery/

http://sector1gallery.com/

https://www.facebook.com/sector1gallery/

Foto: Garden of Unsettled Memories – expoziție personală Pavel Grosu

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 2 martie, începând cu orele 19:00, spectacolul de teatru-dans „Despre noi/About Us”. Regia și scenariul poartă semnătura lui Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea, interpretează Teatrul de Balet Sibiu, cu participarea actorilor Naționalului bucureștean Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.