VIDEO A intrat în producţie „Muntele magic“, cel mai recent film al Ancăi Damian, autoarea lui „Crulic“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-a-intrat-in-productie-muntele-magic-cel-mai-recent-film-al-ancai-damian-autoarea-lui-crulic/

Anca Damian – producătoarea celui mai premiat documentar de animaţie românesc, „Crulic – drumul spre dincolo“ (2011) – a început producţia noului său film din aceeaşi categorie, „Muntele magic“ / „The Magic Mountain“.

Un articol de Andrada Văsii|22 mai 2013

Anca Damian – producătoarea celui mai premiat documentar de animaţie românesc, „Crulic – drumul spre dincolo“ (2011) – a început producţia noului său film din aceeaşi categorie, „Muntele magic“ / „The Magic Mountain“.

Acesta este cel de-al doilea titlu din „Trilogia morţii (şi a vieţii)“, începută cu „Crulic“.

Realizat la fel ca şi „Crulic“, dintr-o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie şi film, „Muntele magic“ este povestea reală a unui polonez, Adam Jacek Winkler, refugiat politic la Paris, care în anii ‘80 a luptat în Afganistan alături de mujahedini împotriva trupelor sovietice. Povestea lui este cea a unui „cavaler rătăcitor“, un „Don Quijote al secolului XX“, pentru că îşi propusese să lupte singur cu armata roşie.

Un film cu un subiect complex

Urmărind destinul lui Winkler, o poveste în acelaşi timp tragică şi sensibilă, uneori burlescă, filmul „Muntele Magic“ va fi centrat pe relaţia destinului individual cu istoria şi a omului cu moartea.

Artist, fotograf, dar şi un experimentat alpinist, Adam Jacek Winkler (pe numele de luptă Adam Khan) este cel care a escaladat vârful Mont Blanc (4.800 m), unde a ridicat un steag al solidarităţii cu poporul afgan. Adam Jacek moare în 12 octombrie 2002, în timpul unei ascensiuni solitare pe masivul Mont Maudit (4.465 m).

La realizarea acestui documentar, Anca Damian va folosi arhiva fotografică lăsată în urmă de Adam Jacek Winkler, desenele sale, dar şi filmări reale, în stilul filmelor mute, plus animaţie. Este un proiect ce vine cu o iconografie a cavalerilor, pornind de la Siegfried, şi cu elemente vizuale foarte puternice.

„Muntele magic“ / „The Magic Mountain“ este coprodus de Aparte Film (compania Ancăi Damian) împreună cu Arizona Films din Paris. Filmul va fi lansat în cinema în 2014.

Anca Damian şi „Crulic“ – noi festivaluri, noi premii

Între timp, Anca Damian s-a întors din Turcia, unde a fost invitată să ocupe postul de preşedinte al juriului la secţiunea de „Human Rights“ în cadrul „Festivalului Internaţional de Film de la Istanbul“ (IKSV) desfăşurat în aprilie.

De asemenea, Anca Damian va fi parte a juriului Cartoon d’Or organizat de Cartoon Media la Bruxelles.

Filmul „Crulic – drumul spre dincolo“ / „Crulic – The Path to Beyond“ a participat în ultimii doi ani la peste 130 de festivaluri, din care a obţinut peste 25 de premii. Ultimele trei premii de anul acesta au fost: cel amintit mai sus, „Premiul publicului“ şi „Premiul televiziunii belgiene la ANIMA“ (Bruxelles) şi „Marele Premiu Monstra 2013“ la Festivalul de Film de la Monstra (Portugalia).

Un nou proiect

Aflat în stadiul de postproducţie, un alt proiect al Ancăi Damian, filmul „A Very Unsettled Summer“ / „O vară foarte instabilă“, cu Ana Ularu, Diana Cavallioti, Jamie Sives (Clash of the Titans, Get Him to the Greek, Triage, Wilbur Wants to Kill Himself) şi Kim Bodnia (Pusher) va avea premiera în România la sfârșitul acestui an. Filmul este o coproducție România – Cehia – Suedia – Marea Britanie.

Foto credit: captură video „Crulic“

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.