VIDEO Actorul Ion Besoiu şi interpreta Lucreţia Ciobanu sunt primii cetăţeni de onoare ai judeţului Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-actorul-ion-besoiu-si-interpreta-lucretia-ciobanu-sunt-primii-cetateni-de-onoare-ai-judetului-sibiu/

Interpreta de muzică populară Lucreţia Ciobanu şi actorul Ion Besoiu sunt primele personalităţi care vor primi Titlul de Cetăţean de onoare al judeţului Sibiu.

Un articol de Andrada Văsii|17 iulie 2013

Interpreta de muzică populară Lucreţia Ciobanu şi actorul Ion Besoiu sunt primele personalităţi care vor primi Titlul de Cetăţean de onoare al judeţului Sibiu.

Instituirea acestei distincţii a venit printr-o decizie a Consiliului Judeţean Sibiu, ceremonia urmând să aibă loc în luna august.

Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că interpreta de muzică populară Lucreţia Ciobanu şi actorul Ion Besoiu, originari din judeţul Sibiu, sunt primele personalităţi care vor primi Titlul de Cetăţean de onoare al judeţului Sibiu, notează Mediafax.

Distincţia va fi acordată celor doi în cadrul unei ceremonii care va avea loc în 2 august, în Piaţa Mare.

Ion Cindrea a declarat că atât Ion Besoiu, cât și Lucreția Ciobanu  au făcut cinste şi au promovat judeţul Sibiu pe plan naţional şi internaţional, având merite deosebite în domeniul lor de activitate.

Ţinând cont şi de vârsta destul de înaintată a interpretei Lucreţia Ciobanu, aproape 89 de ani, şi a actorului Ion Besoiu – 82 de ani, am hotărât să începem demersul nostru cu ei. Titlul pe care li-l acordăm este o distincţie onorifică şi vine ca o recunoaştere a carierei de excelenţă pe care aceşti doi sibieni le-au avut în domeniul promovării folclorului sibian autentic, respectiv în domeniul teatrului şi al filmului.

Ioan Cindrea,
preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu

Potrivit acestuia, distincţia va fi acordată  în deschiderea Festivalului Internaţional de Folclor „Cântecele Munţilor”.

Foto credit: Cinemagia

27
/10
/17

“Când am intrat în teatru nu mi-am spus că vreau să fiu o mare actriţă. Am lăsat lucrurile să curgă de la sine. La-nceput trebuie să înveţi. De fapt în meseria asta înveţi tot timpul.”– Teodora Mareş. Frumoasa actriță a Teatrului Național din București, devenită celebră după rolul din "Declaraţie de dragoste" (filmul care a umplut până la refuz sălile de cinema înainte de 1989), își serbează astăzi cea de-a 55-a aniversare!

26
/10
/17

La exact o sută de ani de la „Marea Revoluție din Octombrie” (mutată din capriciile calendarelor noi pe 7 noiembrie), în cadrul Festivalului Național de Teatru, la Teatrul Bulandra (sala Ciulei) s-a jucat „Cabaretul Dada” de Matei Vișniec, în regia Ancăi Bradu, producție a Teatrului „Regina Maria” din Oradea.

26
/10
/17

Muzeul Ermitaj a repornit astăzi ceasul care a fost oprit când bolșevicii au pătruns în Palatul de Iarnă în noaptea de 25 spre 26 octombrie 1917, potrivit vechiului calendar iulian. Limbile ceasului care au fost oprite pentru a marca pentru posteritate triumful revoluției au arătat timp de un secol aceeași oră: 2 și 12 minute.

26
/10
/17

Festivalul Naţional de Teatru organizează o seară-eveniment „În memoriam Adrian Enescu”, ca semn de omagiu şi de preţuire a artei sale muzicale şi a personalităţii sale de mare anvergură spirituală.

26
/10
/17

În luna noiembrie, spectacolul de teatru multimedia „Harun și Marea de povești”, care a avut premiera în cadrul celei de-a douăsprezecea ediții a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est, revine cu șase reprezentații noi la Apollo111 Teatrul. Aceasta este prima adaptare de teatru după un roman al lui Salman Rushdie în România

25
/10
/17

Începând cu premiera din 9 mai, Florin Piersic Jr transformă spectacolul pe textul american Frați, împreună cu colegii săi din Teatrul Național din Timișoara, într-un adevărat live-show - un spectacol contemporan despre relații, aici și acum, relații între personaje, cât și între public și personaje.

25
/10
/17

Opera Națională București are onoarea de a vă invita duminică, 29 octombrie 2017, ora 18:30 la o seară aniversară dedicată artistei emerite Ileana Iliescu, pentru îndelungata și prodigioasa sa carieră artistică, recunoscută pe plan național și internațional. Cu această ocazie va avea loc spectacolul-eveniment ,,Un minut de dans sau Uf!!! și TragiComedy” marca Gigi Căciuleanu.

25
/10
/17

Apropierea, cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului Tudor Giurgiu, produs de Libra Film și co-produs de Tito Clint Movies (Spania) și Evolution Films (Cehia), a câștigat o finanțare în valoare de 250.000 de euro din partea Eurimages, fondul cultural al Consiliului Europei pentru sprijinirea coproducțiilor cinematografice europene. Bugetul total al filmului este de 1,4 milioane de euro.

24
/10
/17

Romanul „Uriașul îngropat”, de Kazuo Ishiguro (traducere din limba engleză de Vali Florescu), a fost publicat la Editura Polirom, în anul 2015. Kazuo Ishiguro a primit în 2017 Premiul Nobel pentru Literatură.

24
/10
/17

Joi 26 octombrie, de la ora 17:00, va avea loc deschiderea expoziţiei Made in CZ / Found in RO. Organizatorul principal, Centrul Ceh, a colectat pentru acest eveniment peste 120 de obiecte reprezentative pentru tradiţia designului cehoslovac. Expoziţia va fi deschisă până pe 15 decembrie, în rotonda din foaierul Sălii Mici a Teatrului Naţional Bucureşti.

24
/10
/17

Sâmbătă, 28 octombrie, de la ora 18.00, pe scena Ateneului Român, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, va avea loc un dialog între două personalităţi marcante ale lumii artistice contemporane: George Banu – profesor, teoretician și reputat critic al teatrului european, şi Ion Caramitru – actor, regizor, director al Teatrului Naţional din Bucureşti.

23
/10
/17

CRONICĂ DE FILM Conceput ca un film antispectacular, dedramatizat şi nonsenzaţional, dar asumat polemic, „Soldaţii. Poveste de Ferentari”, debutul în lungmetrajul de ficţiune al regizoarei Ivana Mladenovic, poate rămâne, prin curajul său formal şi tematic, un reper în cinema-ul românesc.