VIDEO Ada Milea & Bobo şi Alexandru Andrieş & friends vor susţine concerte la prima ediţie a FILIT
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-ada-milea-bobo-si-alexandru-andries-friends-vor-sustine-concerte-la-prima-editie-a-filit/

Ada Milea şi Bobo şi Alexandru Andrieş, alături de Maria Ioana Mântulescu, Sorin Romanescu şi Berti Barbera vor susţine concerte în cadrul primei ediţii a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi (FILIT).

Un articol de Andrada Văsii|12 iulie 2013

Ada Milea şi Bobo şi Alexandru Andrieş, alături de Maria Ioana Mântulescu, Sorin Romanescu şi Berti Barbera vor susţine concerte în cadrul primei ediţii a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi (FILIT). Evenimentul se va desfăşura între 23 şi 27 octombrie.

Acestea sunt doar primele nume anunţate dintr-o listă mult mai lungă de muzicieni care se vor afla pe scenele FILIT în zilele de festival.

Spectacol pe texte de Gellu Naum

La FILIT, Ada Milea şi Bobo vor prezenta un spectacol-concert pe texte de Gellu Naum, Ion Mureşan, alături de piese mai vechi şi mai noi din repertoriu. Ada Milea este o artistă şi compozitoare cunoscută pentru inventivitatea şi prospeţimea cu care a reinventat genul muzicii folk începând cu a doua parte a anilor ’90.

Bobo Burlăcianu este un interpret, actor şi compozitor cunoscut pentru activitatea sa în trupa Fără Zahăr şi pentru colaborările cu Ada Milea în spectacolele-concert „Quijote”, „Nasul” şi „Insula”.

Reîntoarcere la Iași

Alexandru Andrieş revine la Iaşi, după o absenţă notabilă, pentru FILIT, alături de alţi trei artişti de excepţie – Maria Ioana Mântulescu (voce), Sorin Romanescu (chitară) şi Berti Barbera (muzicuţă, percuţii).

Alexandru Andrieş este unul din cei mai cunoscuţi cantautori români şi unul dintre cei foarte puţini care au reuşit să fie vizibili în peisajul muzical autohton, atât înainte, cât şi după 1989.

Dialoguri cu scriitori

Concertele FILIT vor prilejui zilnic publicului întâlnirea cu muzica de calitate, mari artişti în dialog cu mari scriitori, atât în cadrul spaţiilor tradiţionale, dar şi în cele alternative.

Cele cinci zile de FILIT vor cuprinde întâlniri cu liceenii şi cu studenţii, ateliere profesionale, lecturi încrucişate cu autorii români şi străini, evenimente principale în fiecare seară cu marii autori (main event), concerte cu unii dintre cei mai cunoscuţi artişti şi trupe, întâlniri informale în care publicul poate socializa cu vedetele literare preferate.

Nume mari prezente la festival

Andrei Kurkov şi Ovidiu Nimigean se numără printre cei mai nou confirmaţi autori ai Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi (FILIT), alăturându-se unor nume precum Herta Müller, Attila Bartis şi Filip Florian, notează Mediafax.

Au mai confirmat participarea la FILIT scriitorul Andrea Bajani (Italia), traducătorii Vanina Bojikova (Bulgaria), Joanna Kornas-Warwas (Polonia), Bruno Mazzoni (Italia), Dan Shafran (Suedia) şi Alistair Ian Blyth, editorul Michael Kruger de la Hanser Verlag (Germania), precum şi directorul de festival UIlrich Schreiber – Literaturfestival Berlin (Germania).

Scriitori contemporani

Totodată, la FILIT va fi prezent Jean Mattern, deopotrivă scriitor şi coordonator, în cadrul prestigioasei edituri pariziene Gallimard, al colecţiei de literatură străină „Du Monde Entier” şi al colecţiei „Arcades”, consacrată scriitorilor contemporani de origine străină. Primul roman al scriitorului francez Jean Mattern, „Les Bains de Kiraly”, s-a bucurat de succes în Franţa şi nu numai, fiind tradus pînă în prezent în şapte limbi străine.

Foto credit: Ada Milea (Facebook), Alexandru Andries (Facebook)

02
/06
/21

Sâmbătă, 5 iunie, începând cu ora 18:30, Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30” va ajunge pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, într-un eveniment extraordinar menit să celebreze cei 30 de ani de activitate artistică ai celebrei mezzosoprane. La pupitrul Orchestrei Operei Naționale București se va afla Tiberiu Soare, conceptul regizoral fiind semnat de Paula Stoica.

02
/06
/21

În seara zilei de duminică, 6 iunie, la ora 19, flautista Miruna Didu, violonista Corina Mitroi, violista Iulia Goiana și violoncelistul Eugen Bogdan Popa, toți instrumentiști din Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din București, propun iubitorilor muzicii de cameră un program integral Mozart.

31
/05
/21

După câteva luni în care, din motive pandemice, toate evenimentele stagiunii au fost transmise live de la Sala Radio – pe calea undelor sau online – publicul va reveni fizic în sală! Primul concert în care spectatorii se vor bucura de reîntâlnirea „vie” cu muzica și, reciproc, artiștii vor retrăi emoția interacțiunii cu publicul, se va derula vineri, 4 iunie (ora 19.00).

31
/05
/21

Filarmonica „George Enescu” anunță că luni, 31 mai, de la ora 12.00, se vor pune în vânzare biletele pentru concertul simfonic cu public de joi, 10 și vineri, 11 iunie 2021, în care Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” va fi condusă de Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie are la bază un concept unitar, fiind alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de Jean-Baptiste Lully pentru piesa "Burghezul gentilom" de Molière și din Suita "Burghezul gentilom" de Richard Strauss.

28
/05
/21

Cum a arătat copilăria pentru trei dintre cei mai cunoscuți artiști rock din toate timpurile – Bruce Springsteen, Freddie Mercury și Keith Richards?

20
/05
/21

S-au pus în vânzare, online și la casa de bilete din incinta Ateneului Român, biletele pentru următorul concert din Stagiunea de marți seara. În 25 mai, la ora 19, publicul meloman este invitat în Sala mică a Ateneului Român ( la capacitatea de 50%) pentru un recital cameral susținut de Valentin Dimitrie Simion, un tânăr dar foarte merituos violoncelist român.

20
/05
/21

Valentin Șerban a câștigat marele premiu al secțiunii de vioară la Concursul Internațional George Enescu, după o finală care a ridicat publicul în picioare și în care a interpretat Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47 de Sibelius, miercuri, 19 mai, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Jaewon Wee din Coreea de Sud, iar locul al treilea i-a revenit lui Tassilo Probst din Germania.

17
/05
/21

Jaemin Han a câștigat marele premiu al secțiunii de violoncel la Concursul Internațional George Enescu, după o finală în care a interpretat Concertul nr. 1 în mi bemol major pentru violoncel și orchestră op. 107 de Shostakovich, sâmbătă, 15 mai, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Sebastian Fritsch din Germania, iar locul al treilea i-a revenit lui Ștefan Cazacu din România.