VIDEO Arhivele actriţei Vivien Leigh au fost achiziţionate de Victoria and Albert Museum din Londra
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-arhivele-actritei-vivien-leigh-au-fost-achizitionate-de-victoria-and-albert-museum-din-londra/

Arhivele actriţei britanice Vivien Leigh, interpreta personajului Scarlett O’Hara din filmul ,,Pe aripile vântului”, au fost achiziţionate de prestigiosul Victoria and AlbertMuseum din Londra.

Un articol de Andrada Văsii|14 august 2013

Arhivele actriţei britanice Vivien Leigh, interpreta personajului Scarlett O’Hara din filmul „Pe aripile vântului”, au fost achiziţionate de prestigiosul Victoria and AlbertMuseum din Londra.

Arhivele actriţei britanice conţin numeroase obiecte care nu au fost prezentate niciodată în public, inclusiv o serie de scrisori pline de afecţiune pe care Vivien Leigh le-a trimis soţului ei, Laurence Olivier. Arhiva cuprinde jurnale, fotografii, scenarii de film, scenarii de teatru şi numeroasele trofee câştigate de Vivien Leigh.

O parte din această arhivă va fi expusă începând din toamnă la Victoria and Albert Museum din Londra. Arhiva, achiziţionată de la nepoţii celebrei actriţe britanice, acoperă diverse aspecte din viaţa acesteia, detaliate în mai multe jurnale, în care Vivien a început să scrie într-un jurnal pe când avea 16 ani în 1929 şi pe care le-a ţinut până la moartea ei în anul 1967.

7.500 scrisori

Vivien Leigh a catalogat, totodată, cu meticulozitate, peste 7.500 de scrisori personale primite de la prieteni şi de la colegi de breaslă, adresate inclusiv soţului ei Laurence Olivier. Unele dintre ele provin de la personalităţi de seamă, precum T.S. Eliot, Marilyn Monroe, Winston Churchill şi Regina Mamă.

O altă scrisoare, primită de la dramaturgul Tennessee Williams, scrisă în 1950, laudă talentul actriţei britanice, premiată cu al doilea Oscar din carieră, pentru interpretarea ei din filmul „Un tramvai numit dorinţă”, realizat pe baza piesei de teatru omonime, scrisă de dramaturgul american.

În aceeaşi expoziţie va fi prezentat şi „cartea vizitatorilor” pe care Vivien Leigh şi Laurence Olivier o ţineau în reşedinţa lor Notley Abbey din comitatul Buckinghamshire. Printre vedetele care au semnat în acest registru se află actori de seamă precum Humphrey Bogart, Lauren Bacall, Orson Welles, Judy Garland şi Rex Harrison.

Directorii de la Victoria and Albert Museum din Londra spun că arhiva, achiziţionată în anul care marchează centenarul naşterii actriţei, va putea fi consultată în scopuri de cercetare, după ce operaţiunea de catalogare va fi finalizată. Înregistrările digitale vor fi disponibile pe site-ul muzeului.

Vivien Leigh şi Laurence Olivier s-au căsătorit în 1940 şi au divorţat în 1960, notează Mediafax.

Vivien Leigh, recompensată cu două premii Oscar – pentru rolurile din filmele ,,Pe aripile vântului” şi ,,Un tramvai numit dorinţă” – a murit în 1967, la vârsta de 53 de ani.

Foto credit: Cinemagia

 

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.