VIDEO „Cercul de foc“. Asaltul asupra privirii
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-cercul-de-foc-asaltul-asupra-privirii/

CRONICĂ DE FILM „Cercul de foc“ („Pacific Rim“) este un buldozer cinematografic în care dialogurile, personajele şi relaţiile între ele par să fie simple accesorii menite a oferi pauze de respiraţie între desfăşurarea tehnologiei 3D.

Un articol de Ionuţ Mareş|16 iulie 2013

A fost odată ca niciodată când tehnologia era pusă în slujba inovaţiei cinematografice, deşi nu reprezenta principalul ei motor.

Când efectele speciale erau purtătoare de idei şi emoţie (vă mai amintiţi de vibraţia ca de-început-de-lume din momentul contactului oamenilor cu extratereştii în „Întâlnire de gradul trei“, marele film al lui Steven Spielberg din 1977? Asemenea tensiune şi mister par dispărute pentru totdeauna).

Când cinemaul numit astăzi mainstream era una din zonele avangardei. Când filmele de mare respiraţie reuşeau sincer să mişte suflete (să nu spuneţi că celebra gorilă din „King Kong“-ul din’33 sau la fel de cunoscuta creatură a doctorului Frankenstein din 1931 nu sunt tuşante în ridicolul lor proiectat în privirile noastre postmoderne!).

Când filmele care, între timp, au primit etichete ferme – SF, fantasy, horror – propuneau viziuni capabile deopotrivă de a seduce publicul larg şi de a veni în întâmpinarea gusturilor pretenţioase ale criticii.

Dacă un astfel de proiect, filmul mut de anticipaţie „Metropolis“ (1927), de Fritz Lang, un adevărat blockbuster avant la lettre, ar fi beneficiat de maşinăria de promovare a producătorilor şi distribuitorilor de acum, atunci studioul german UFA nu ar mai fi riscat falimentul.

Ruptură istorică şi iremediabilă

Însă, treptat, s-a întâmplat ceva. A intervenit o dublă ruptură: istorică şi iremediabilă. Schimbarea nu a fost bruscă, dar premisele ei au evoluat implacabil, începând cu anii ’70, pornind de la clasice precum „Războiul stelelor“ (1977) sau „Alien“ (1979).

A fost, pe de o parte, separarea – atât de frapantă astăzi – între filmele de mase şi cele de festival. În prezent, cele două noţiuni par că se contrazic brutal (puţinele excepţii rămân simple… excepţii). Acum mulţi ani era aproape imposibil de imaginat că – pe o aceeaşi piaţă cinematografică, dar cu public ţintă total diferit – ar fi putut fi găsite filme stupefiant de minimaliste alături de un buldozer cinematografic ca „Cercul de foc“ („Pacific Rim“), senzaţia anului 2013 pentru fanii genului.

Concurs: Câştigă 3 invitaţii duble la „Cercul de foc“/„Pacific Rim“!

Noul film al lui Guillermo del Toro, recent lansat pe marile ecrane de la noi, consfinţeşte, cred, cea de-a doua ruptură, indisolubil legată de prima. Este vorba de discrepanţa, în cadrul aceluiaşi blockbuster, dintre nivelul ultraperformant al efectelor speciale (de care vor râde cel mai probabil nepoţii noştri) şi lipsa totală a unor idei valabile (de care putem râde de pe acum).

De fapt, aşa cum o arată „Cercul de foc“, dialogurile, personajele şi relaţiile între ele par să fie simple accesorii menite a oferi pauze de respiraţie între desfăşurarea tehnologiei 3D, pusă aici în slujba unor confruntări pantagruelice între câţiva mega-roboţi (contralaţi de oameni compatibil emoţional şi sufleteşte) şi o serie de creaturi supradimensionate venite de sub fundul oceanului să ameninţe, a câta oară?, planeta – aşa-numitele kaiju, care trimit la King Kong, Godzilla, Alien sau dinozauri.

Exuberanţa tridimensională a ciocnirilor giganteşti (Guillermo del Toro cunoaşte la perfecţia arta de a sugera adevăratele dimensiuni) pare să fie singurul resort al filmului.

Deşi se inspiră, printre alţii, de la Spielberg (pregenericul, care durează minute bune, aminteşte de începutul din „Jurassic Park“), regizorul mexican nu pare a fi interesat de a crea o minimă tensiune, de a oferi o oarecare profunzime personajelor (indispensabilă pentru a câştiga empatia şi aderenţa spectatorilor la miza poveştii) sau de a stârni chiar şi cele mai simple reflecţii sau senzaţii.

Aproape întreg filmul este un asalt exclusiv asupra privirii. Un joc a cărui spectaculozitate nu scapă, însă, de pericolul repetitivităţii.

INFO

Cercul de foc (Pacific Rim, SUA, 2013)
Regia: Guillermo del Toro
Cu: Rinko Kikuchi, Idris Elba, Charlie Hunnam

Rating:●●○○○

Ionuţ Mareş, autorul cronicii,
este şi colaborator al blogului
de film şi cultură cinematografică

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.

10
/06
/22

Jocurile, atelierele și distracția în aer liber se întorc la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, într-un program extins, dedicat copiilor și părinților prezenți la Cluj-Napoca între 18 și 26 iunie.

09
/06
/22

În lunile iunie și iulie, Institutul Cervantes din București și Happy Cinema propun publicului interesat de artă o serie de proiecții de filme documentare având ca subiect diverse figuri iconice ale artei spaniole contemporane: Salvador Dalí, Generația Buñuel, Dalí, Picasso, Muzeul Prado, Remedios Varo, Antonio López. Proiecțiile vor avea loc în Sala Auditorium a Institutului Cervantes (Bulevardul Regina Elisabeta 38), în fiecare zi de miercuri, de la ora 19.00.

09
/06
/22

Filmul “Metronom” (2022), premiat pentru regie în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, va deschide a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, care se va desfăşura în perioada 14-17 iulie. Proiecţia va avea loc în prezenţa regizorului Alexandru Belc şi a tinerei actriţe Mara Bugarin, originară din Timişoara.

08
/06
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie 2022) anunță un parteneriat cu platforma TikTok, prin care își propune să aducă în focus creatorii români de conținut pasionați de cinematografie și să îi invite să-și găsească inspirația la cel mai mare eveniment de film din țară. Parteneriatul include un hashtag challenge, care va culmina cu un eveniment de premiere special la Cluj-Napoca, și un Masterclass VFX pentru adolescenți susținut de Robert Tatoi, în cadrul EducaTIFF.

08
/06
/22

Aurel Marton și-a petrecut peste 20 de ani în detenție. Acum se străduiește să ducă o viață normală, alături de familie. Povestea vieții sale și, mai ales, iubirea față de animalele abandonate, i-au atras atenția regizorului Mihai Dragolea, care l-a distribuit în noul său scurtmetraj. „Aurică, viață de câine”, care spune povestea unui evadat ce trăiește într-un lan de porumb și care se împrietenește cu câinele unui sătean de la care fură mâncare, va avea premiera în competiția Zilele Filmului Românesc din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), joi, 23 iunie, la Cinema Florin Piersic (Cluj Napoca).

08
/06
/22

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, singura manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, anunță deschiderea sesiunii de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a opta ediții, care va avea loc între 8 -11 septembrie 2022, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt: 24 iunie (normal) și 15 iulie (târziu).

07
/06
/22

10 pentru FILM, programul care intermediază întâlnirea între actori români de teatru și lumea cinematografiei, a ajuns la cea de-a 11 ediție. O rampă de lansare pentru peste 100 de artiști talentați de pe scenele teatrelor din România, 10 pentru FILM își continuă misiunea și în 2022, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 - 26 iunie 2022). Astfel, alți 10 actori aflați la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la TIFF, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie.

06
/06
/22

Chef-ul Adi Hădean vine la Festivalul Internațional de Film Transilvania 2022 pentru o zi specială: Ukrainian Street Food Day. Acesta va pregăti, alături de bucătari din Ucraina, preparate tradiționale din țara vecină, pe care clujenii sunt invitați să le încerce pe 20 iunie la un eveniment special, care va fi organizat pe strada Potaissa din centrul orașului. Toate fondurile strânse în urma acestui eveniment vor fi donate inițiativei #SolidarSocial, care livrează mese calde refugiaților.

02
/06
/22

Fidel misiunii sale de a cultiva pasiunea publicului tânăr și foarte tânăr pentru arta cinematografică, programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie). Calendarul evenimentelor include anul acesta o amplă selecție de filme dedicate copiilor și adolescenților, ateliere creative și cursuri de jurnalism de cinema, dar și o prezentare în premieră a opționalului de educație cinematografică, care va fi testat pe parcursul unui an școlar la Colegiul Național Gheorghe Șincai din Cluj-Napoca, la inițiativa Asociației Festivalului de Film Transilvania (AFFT).