VIDEO Cinci filme de debut în competiţia festivalului „Lună Plină“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-cinci-filme-de-debut-in-competitia-festivalului-luna-plina/

Cea de-a doua ediţie a Festivalului de Film Horror & Fantastic „Lună Plină”, primul şi unicul festival din România dedicat exclusiv cinema-ului de gen, va avea loc în perioada 14-18 august 2013, la Biertan, în judeţul Sibiu.

Un articol de Andrada Văsii|17 iulie 2013

Cea de-a doua ediție a Festivalului de Film Horror & Fantastic „Lună Plină”, primul și unicul festival din România dedicat exclusiv cinemaului de gen, va avea loc în perioada 14-18 august 2013, la Biertan, în județul Sibiu.

Începând din acest an, festivalul va avea o secțiune competitivă de lungmetraj destinată în exclusivitate regizorilor aflați la primul sau al doilea film. Cele șapte filme alese de directorul artistic Andrei Crețulescu vor fi prezentate în premieră absolută în România și vin din țări precum Marea Britanie, Irlanda, Mexic, Germania, Israel și Statele Unite.

Film și muzică

„Berberian Sound Studio’’ (foto sus) – al doilea lungmetraj al britanicului Peter Strickland (Ursul de Argint la Berlin 2009 pentru Katalin Varga) continuă obsesia cineastului pentru sunet și sunete. Toby Jones este un sound designer angajat de un studio italian să realizeze mixajul pentru un giallo pur-sânge… Filmul a avut premiera în competiția oficială Locarno 2012 și a fost selecționat la Sitges, Edinburgh și Buenos Aires.

„Cannon Fodder’’ / „Carne de tun’’ – primul lungmetraj al tânărului regizor Eitan Gafny a făcut deja valuri la festivalurile de gen de peste ocean și a fost declarat „Cel mai bun film independent” la Las Vegas 2013. Conflictul din Orientul Mijlociu capătă noi valențe absurd-macabre, cu accent pe absurd.  Doamnelor și domnilor, întâiul film israelian cu zombies din istorie.

„Citadel’’ / „Citadela’’ – debutul în regie al irlandezului Ciaran Foy este un thriller urban grotesc în care un tată agorafobic încearcă să-și scape fetița din ghearele unei bande de copii sălbăticiți dintr-o periferie cu alură post-apocaliptică. Filmul a candidat în 2012 pentru premiul Melies d’Or acordat Celui mai bun film fantastic european al anului.

Nu uita jocurile de copil

„Come Out and Play’’ / „Jocuri de copii’’ – escapada mexicană a unui cuplu yankeu se transformă într-un coșmar în momentul în care cei doi ajung pe o insulă de pe care toți adulții au dispărut. Makinov – un Banksy bielorus – debutează în ficțiune cu un remake la fel de sângeros dar mai nihilist al clasicului spaniol, „Cine poate ucide un copil“ (1976), aplaudat anul trecut la Toronto, Austin și Gerardmer.

„Forgotten’’ / „Nu mă uita’’ – debutul nemțoaicei Alex Schmidt a fost prezentat în premieră mondială la Veneția 2012. Hanna și Clarissa au fost odinioară cele mai bune prietene. Când decid să se întoarcă pe insula unde și-au petrecut vacanțele copilăriei, fantomele trecutului și-arată colții. Un revenge movie cu un twist pur teuton.

„The Rambler’’ / „Hoinarul’’ – un experiment la limita suportabilului, care arată ca și cum Quentin Dupieux s-ar fi apucat să-l omagieze pe David Lynch. Dar regizorul Calvin Reeder, aflat la al doilea opus, după extrem de controversatul The Oregonian, are un as în mânecă în persoana lui Dermot Mulroney, poate unul dintre cei mai subestimați actori ai ultimelor decenii. „The Rambler’’ a avut premiera mondială la Sundance 2013.

Un film dublupremiat

„Safety Not Guaranteed’’ / „Călător în timp’’ – dublu premiat pentru scenariu la Sundance & Independent Spirit, debutul americanului Colin Trevorrow reușește o abordare proaspătă a unui subiect foarte în vogă până acum 20 de ani – călătoria în timp. Datorită succesului acestui film, Trevorrow a primit din partea lui Steven Spielberg un job la care visau mulți: va regiza Jurassic Park 4.

Info:

Restul selecției, titlurile din competiția de scurtmetraj și celelalte evenimente speciale vor fi anunțate în săptămânile ce urmează.

Toate detaliile despre transport și cazare se găsesc pe site: www.lunaplinafestival.ro. Abonamente: http://biletmaster.ro/ron/PlaceInfo/1805666/Full-Moon-Festival.

31
/05
/17

Vineri, 2 iunie 2017, de la ora 19, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte cea de-a 16-a ediţie a Cineclubului FILM, în cadrul căreia va fi proiectat, de pe peliculă (35mm), un alt titlu notabil al istoriei filmului românesc, DINCOLO DE BARIERĂ (1965) de Francisc Munteanu, o adaptare a piesei de teatru „Domnişoara Nastasia” de George Mihail Zamfirescu.

30
/05
/17

Diana Cavallioti (31 de ani), rolul principal feminin din filmul românesc de mare succes „Ana, mon amour”, are, mai ales, o frumoasă carieră în teatru. În linii mari, toate acestea se cunosc. Din interviul care urmează veți afla detaliile. Cine, ce, de ce, unde, când, cum. Ca la Ziar.

29
/05
/17

INTERVIU „Secondo Me” a fost prezentat în 2016 la Locarno. În iunie, documentarul, care are în centru doi garderobieri (de la Viena şi Milano) şi o garderobieră (de la Odessa), va putea fi văzut la TIFF. Regizorul Pavel Cuzuioc, născut în Republica Moldova şi stabilit în Austria, vorbeşte despre film şi despre cum a ajuns cineast.

27
/05
/17

În ultima sa corespondență de la Cannes, Mihai Cristea a scris despre cel mai nou film al regizoarei Claire Denis, ”Un beau soleil intérieur”, cu Juliette Binoche în rolul principal, și despre documentarul ”Napalm”, de Claude Lanzmann, care a filmat în Coreea de Nord. Și a surprins-o printr-o fotografie pe Elle Fanning.

26
/05
/17

Într-o zi de 26 mai se stingeau din viaţă doi mari actori români: Ștefan Bănică, în 1995, şi Jean Constantin, cincisprezece ani mai târziu. Despre Bănică se ştie că era nu doar un actor uriaş, ci şi un foarte apreciat cântăreţ/lăutar, printre cele mai celebre piese muzicale ale acestuia numărându-se: „Îmi acordați un dans”, „Cum am ajuns să te iubesc”, „Gioconda se mărită”, „Hei, coșar, coșar” și „Astă seară mă fac praf”.

26
/05
/17

Prima ediție a LIM – Less is More, platforma europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat continuă să se desfășoare prin două evenimente importante, ambele organizate în România: cel de-al doilea Workshop din seria LIM și prezentarea celor 16 proiecte selecționate, în fața unui public specializat, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

25
/05
/17

În 1977, nimeni auzise despre săbii laser, jedi sau bikini de cupru, și oamenii nu se salutau încă cu formula ''Forța fie cu tine''. Însă, lucrurile erau pe cale să se schimbe - George Lucas, un tânăr regizor de 33 de ani, pregătea cel de-al treilea film al său, o saga intergalactică despre lupta dintre bine și rău avându-l în prim-plan pe Luke Skywalker, un băiat fermier cu un trecut vag. În urmă cu 40 de ani, într-o zi de 25 mai (1977) avea loc loc premiera filmului Războiul stelelor, în regia lui George Lucas, una dintre cele mai de succes pelicule din istorie.

25
/05
/17

O retrospectivă de patru filme clasice realizate de mari regizori ai celebrului Nou Val ceh va putea fi văzută, cu susţinerea Centrului Ceh, la cea de-a patra ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara.

24
/05
/17

Corespondenţă de la Cannes: În "The Square", regizorul suedez Ruben Östlund ia peste picior mai multe subiecte dintr-o societate civilizată: echitatea socială și raporturile de putere între indivizi, limitele libertății de expresie, lumea publicitară și efectele perverse generate de media, arta contemporană și artists talk(s).

23
/05
/17

Actorul britanic Roger Moore, celebru pentru rolurile sale din seria James Bond, a murit în Elveția, după o scurtă luptă cu cancerul. Actorul avea 89 de ani. "Cu inima grea, anuntam decesul iubitului nostru tata, Sir Roger Moore, astazi in Elvetia, dupa o scurta dar curajoasa lupta cu cancerul", au scris copiii actorului pe Twitter.