VIDEO Comedii scurte, la Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-comedii-scurte-la-divanul-degustatorilor-de-film-si-arta-culinara/

Unele dintre cele mai bune scurtmetraje comice balcanice vor fi prezentate la ediţia de anul acesta a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, care se desfăşoară între 26 august şi 1 septembrie, în localitatea Cetate din judeţul Dolj.

Un articol de Corina Vladov|19 august 2013

Unele dintre cele mai bune scurtmetraje comice balcanice vor fi prezentate la ediţia de anul acesta a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, care se desfăşoară între 26 august şi 1 septembrie, în localitatea Cetate din judeţul Dolj.

„Vom prezenta cele mai bune scurtmetraje recente de la noi, dar şi câteva scurtmetraje comice care au obţinut multe premii, însă sunt încă necunoscute în România”, spune Marian Ţuţui, directorul artistic a evenimentului.

Printre acestea se numără „Patria mea/ Moja domovina” (1997, Iugoslavia, foto sus) şi „Moartea neaşteptată şi timpurie a colonelului K.K./ Iznenadna i prerana smrt pukovnika K.K” (1987, Iugoslavia, premiul juriului la Cannes), ambele regizate de Miloš Radović. „Comediile scurte ale lui Miloš Radović credem că vor ilustra perfect ideea de comedie neagră”, mai spune Marian Ţuţui.

Pe lângă aceste filme vor putea fi vizionate scurtmetraje de alte genuri, precum „Tăcut/ Sessiz-be deng” (Turcia, regia L. Rezan Yesilbas, Palme d’Or pentru scurtmetraj la Cannes în 2012), „Eu sunt deja tot ceea ce mi-am dorit să am/ Ja vec sesam sve ono zelim da imam” (2010, Serbia, regia Dane Lomljen, premiul al treilea la secţiunea Cinéfondation la Cannes), „În acvariu” (2013, regia Tudor Cristian Jurgiu, premiul al III-lea la secţiunea Cinefondation, Cannes, 2013) şi „Maci cu bolero” (2012, regia Gabriel Boholţ, premiul pentru cel mai bun film mut la International Student Film Festival Hollywood).

Programul de animaţie include un film nominalizat la Oscar, „Oktapodi” (2007, Franţa, regia Julien Bocabeille, François- Xavier Chanioux, Olivier Delabarre, Thierry Marchand, Quentin Marmier şi Emud Mokhberi), filme premiate la Cannes – precum „Insula lătrăturilor/ Chienne d’histoire” (2010, Franţa/Turcia, regia Serge Avedikian, Palme d’Or pentru cel mai bun scurtmetraj), „Căsătoria/ Jenitba” (1985, Bulgaria, regia Slav Bakalov şi Rumen Petkov, Palme d’Or pentru cel mai bun scurtmetraj) – şi la Festivalul de la Berlin, ca „Berlin- Rabbitland” (2013, Serbia, regia Ana Nedeljkovic şi Nikola Majdak, premiul Ursul de Cristal pentru scurtmetraj), dar şi alte desene animate valoroase, precum „Masca celebrităţii/ Maska e fames” (2011, Albania, regia Genc Buxheli) şi „Cei trei prostănaci/ Trimata glupaţi” (1970, Bulgaria, regia Donio Donev).

Simpozion despre comedia balcanică

La cea de-a patra ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară vor fi prezentate filmele unor importanţi regizori din Serbia, Grecia, Albania, Bulgaria, Turcia, Croaţia, Slovenia, Macedonia şi Kosovo, care provoacă râsul spectatorilor prin cele mai diferite forme de umor: moştenirea lui Nastratin Hogea şi Păcală (Petăr cel Isteţ la bulgari şi macedoneni), dusă la absurd, ironie delicată şi autoironie lucidă, satira socială detaşată sau virată în culori întunecate.

Selecţia filmelor a fost realizată şi în acest an de Marian Ţuţui, specialist în cinematografia balcanică, autorul mai multor cărţi despre Balcani. Evenimentul este organizat de Fundaţia pentru poezie „Mircea Dinescu”, susţinut de Viasat România.

Din 2012, odată cu festivalul filmului şi gastronomiei balcanice, Fundaţia pentru poezie „Mircea Dinescu” organizează şi un simpozion internaţional dedicat filmului balcanic, un fenomen transnaţional despre care specialiştii discută încă din anii ’80 – perioada marilor succese internaţionale ale unor cineaşti precum Emir Kusturica şi Theo Anghelopoulos. Anul acesta, simpozionul va fi dedicat, de asemenea, comediei balcanice şi va avea oaspeţi din Grecia, Serbia, Bulgaria, Croaţia, Marea Britanie şi Albania.

Din programul festivalului nu vor lipsi concertele, spectacolele culinare, expoziţiile şi invitaţii de seamă. Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară are loc în fiecare an, la sfârşitul lunii august, în localitatea Cetate din judeţul Dolj. Divan Film Festival este prezentat de TV 1000, finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei şi susţinut de Institutul Cultural Român.

24
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Lansat în România de Transilvania Film pe platforma TIFF Unlimited, filmul „Dama de cupă” („Queen of Hearts”, 2019), al regizoarei daneze cu origini egiptene May el-Toukhy, impresionează prin interpretarea actriţei Trine Dyrholm, care joacă o avocată ce începe o aventură cu fiul său vitreg de nici 18 ani.

23
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Primul episod din miniseria „Bani negri (pentru zile albe)”, scrisă și regizată de Daniel Sandu (autorul filmului „Un pas în urma serafimilor”), a avut premiera pe HBO și e disponibil pe HBO GO. Cât de bun a acest nou serial românesc?

19
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Premiat pentru regie în secțiunea „Encounters” a Festivalului de la Berlin și cu lansarea în cinematografe compromisă de pandemie, „Malmkrog” (2020) este cel mai controversat, dar și cel mai îndrăzneț film românesc al anului. Cum ne provoacă de data asta Cristi Puiu?

18
/11
/20

Prin combinații inedite de mijloace vizuale și tehnici narative, scurtmetrajele incluse în acest an în Competiția Internațională BIEFF propun perspective alternative asupra unor subiecte care marchează realitatea cotidiană. O invitație deschisă la reflecție, dezbatere și dialog, evenimentul dedicat noilor forme de explorare a limbajului cinematografic va reprezenta, la această ediție, un punct de intersecție al diferitelor viziuni asupra violenței și a justificării ei morale, dar și asupra ideii de graniță și a locurilor de care aparținem.

17
/11
/20

Cu toții suntem de acord că experiența de la cinema este inegalabilă, însă cum momentan nu mai este posibilă în contextul pandemic actual, din pasiune și dor de emoția trăită în fața marelui ecran, Cineplexx a oferit în weekend porții de popcorn cald tuturor iubitorilor de filme.

16
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Lansat recent în România direct online, pe pagina de Vimeo a distribuitorului Independenţa Film, „Beanpole” (2019) este al doilea film al lui Kantemir Balagov, considerat de unii cel mai bun tânăr regizor rus, educat la şcoala de cinema a lui Alexander Sokurov. O poveste despre traumele post-război, stilizată însă aproape până la academism.