VIDEO „Copiii lui Hitler” și „Odessa”, în programul special ,,Insuportabila Memorie” din cadrul Cinepolitica
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-copiii-lui-hitler-si-odessa-in-programul-special-insuportabila-memorie-din-cadrul-cinepolitica/

Filmele incluse programul ,, Insuportabila Memorie” sunt drame puternice, documentare şi scurtmetraje cu tematică politică; acestea vor fi proiectate sâmbătă, 6 aprilie, începând cu ora 14.30, la Cinema Elvira Popescu.

Un articol de Andrada Văsii|26 martie 2013

Ediția de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica (2 – 7 aprilie, Cinema Studio și Elvira Popescu) se întoarce la momentele delicate sau tragice din istorie și vorbește despre vină, trădare și consecințele crimelor, într-un program special numit Insuportabila Memorie.

Filmele incluse în acest program, drame puternice, documentare și scurtmetraje cu tematică politică, vor fi proiectate sâmbătă, 6 aprilie, începând cu ora 14.30, la Cinema Elvira Popescu.

Programul special va debuta cu „Examenul / „A vizsga”, în regia lui Péter Bergendy, un thriller despre spionii maghiari care, după revoluţia eşuată din 1956, pentru a-şi demonstra loialitatea faţă de cauza comunistă, au fost nevoiţi să se spioneze şi denunţe între ei. Filmul – realizat „în stilul lui «Tinker Tailor Soldier Spy», dovedind că estetica paranoid chic e populară”, potrivit „Screen International” – a avut premiera la Karlovy Vary și a câștigat trofeul Gold Hugo la Festivalul Internațional de Film de la Chicago, în competiția New Directors.

„Copiii lui Hitler” / „Hitler’s Children”, o co-producție Israel-Germania în regia lui Chanoch Ze’evi, este un documentar pătrunzător despre descendenţii celor mai importanţi oficiali ai regimului nazist, cei cu nume ca Goering, Himmler, Hoess. Cum se raportează copiii la părinții lor atunci când sunt conștienți de crimele monstruoase pe care aceștia le-au comis? Cum poartă această povară pe umerii lor și în ce fel au plătit pentru culpele acestora? Sunt câteva dintre întrebările pe care le ridică regizorul Chanoch Ze’evi, fiul unor supraviețuitori ai Holocaustului.


Despre un episod tragic din istorie pe care generațiile de după cel de-al doilea război mondial au refuzat să și-l asume vorbește Odessa, noul documentar realizat de Florin Iepan. Este un film provocator la adresa întregii societăţi, care porneşte de la probabil cel mai întunecat moment din istoria românească modernă – uciderea a peste 20.000 de evrei de către Armata Română, la Odessa, în 1941 – pentru a trage concluzii nu tocmai confortabile despre psihicul naţional.

Un alt treilea documentar din programul special Insuportabila Memorie este „Evrei de vânzare”, de Radu Gabrea, care explorează un episod din faimosul comerţ cu fiinţe umane pe care statul comunist l-a practicat decenii la rând, în special cu Germania şi Israel. Potrivit datelor prezentate în film, între 1947 și 1989, 90% dintre evreii români au părăsit definitiv România, cei mai mulți dintre ei pentru a deveni cetăţeni ai statului israelian.

Pe scurt, despre politică, o mini-secțiune din cadrul programului special, adună şase dintre cele mai importante filme scurte cu tematică politică apărute în ultimii ani. Selecţia a fost realizată de Massimilliano Nardulli, director artistic al Brest European Short Film Festival și membru al juriului Cinepolitica.

•          „Two and Two” – Marea Britanie / r. BabakAnvari 6’53

•          „Fireworks” – Franța, Italia / r. GiacomoAbbruzzese 21’

•          „Killing the Chickens to Scare the Monkeys” – Suedia, Thailanda / r. Jens Assur 23’

•          „Le Feu, le sang, les étoiles” – Franța / r. Caroline Deruas 15’

•          „Dieci cadute” – Italia / r. Nicola Console 17’56

•          „Treinta Años” – Chile, Franța / r. Nicolas Lasnibat 20’

 

24
/03
/17

“Nu sunt sigur dacă sunt un actor care participă la curse de maşini sau un şofer de curse care face actorie.” - Steve McQueen. Într-o zi de 24 martie (1930) se năștea unul dintre cei mai îndrăgiți actori americani. Numit „King of Cool” pentru modul nonşalant în care şi-a interpretat personajele, Steve McQueen a debutat în 1956 cu un rol în „Cineva acolo sus mă iubeşte”.

22
/03
/17

Despre cum „Sieranevada”, „Câini” și „Inimi cicatrizate” și-au împărțit cele mai multe trofee Gopo. Despre cele mai inspirate și mai puțin inspirate momente ale galei. Și despre refuzul unor regizori precum Cristian Mungiu de a fi asociați cu Premiile Gopo.

22
/03
/17

“Noi toţi vrem ca oamenii să nu ne mintă şi totuşi ne doare cumplit adevărul.” – Tora Vasilescu. Actrița care a debutat pe vremea studenției în “Cursa” lui Daneliuc (1975) împlineşte, astăzi, 66 de ani.

22
/03
/17

Cel mai râvnit trofeu la Gala Premiilor Gopo, “Cel mai bun film de lungmetraj al anului”, a fost câștigat de pelicula "Sierranevada", în regia lui Cristi Puiu. Filmul lui Puiu a primit șase premii, la fel ca și pelicula "Câini", în regia lui Bogdan Mirică.

21
/03
/17

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România, va avea loc în această seară. Evenimentul va fi transmis în direct de la ora 20.00 pe TVR 2, TVR 3 și TVR HD, dar și online pe www.premiilegopo.ro și www.cinepub.ro.

19
/03
/17

Scurt interviu cu Paul Negoescu, regizorul comediei „Două lozuri”, nominalizat în acest an la Premiile Gopo, la categoriile „Cel mai bun film” și „Cel mai bun scenariu”.

16
/03
/17

Scris şi regizat de Paul Negoescu, „Două lozuri” a arătat că o comedie de mic buget poate avea succes la public (şi în bună parte şi la critică) fără a face apel la cele mai facile instrumente (şi cu o inspirată campanie de promovare).

16
/03
/17

Cea de-a opta ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc (10 – 14 mai 2017) îi este dedicată regizorului Cristian Mungiu. Cinefilii și îndrăgostiții de film românesc vor avea ocazia să se întâlnească cu regizorul în prima zi de festival. Noutatea din acest an este că selecția filmelor din festival este realizată chiar de invitatul special – Cristian Mungiu, în colaborare cu Ambasadorul cultural, Irina – Margareta Nistor.

16
/03
/17

CRONICĂ DE FILM „Silence”, cel mai nou film al legendarului regizor american Martin Scorsese, realizat după un roman japonez, aspiră la clasicism.

15
/03
/17

Judith State este Sandra din filmul „Sieranevada”, în regia lui Cristi Puiu, fapt care îi aduce o nominalizare la Premiile Gopo pentru „Cea mai bună actriță într-un rol secundar”. Însă Judith State nu este actriță, ea vine din zona dansului. Cum se împacă, așadar, filmul și dansul contemporan?

15
/03
/17

Cea de-a XI-a ediție a Premiilor Gopo, eveniment care răsplătește anual performanța în cinematografia românească, va avea loc marți, 21 martie 2017, în Sala Mare a Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București.

15
/03
/17

În colaborare cu partenerul său pe termen lung, celebra secțiune a Festivalului de Film de la Cannes, Quinzaine des Réalisateurs, BIEFF 2017 aduce în România cel mai recent lungmetraj al legendarului Alejandro Jodorowsky, una din figurile emblematice ale cinema-ului de avangardă, renumit pentru provocatoarele sale capodopere suprarealiste din anii ‘70 („Santa Sangre”, „El Topo”, „The Holy Mountain”).