VIDEO Documentarul „The Gatekeepers”, nominalizat la Oscar, va fi prezent în competiția Cinepolitica
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-documentarul-the-gatekeepers-nominalizat-la-oscar-va-fi-prezent-in-competitia-cinepolitica/

Competiţia Festivalului Internaţional de Film ,,Cinepolitica” va prezenta în perioada 2-7 aprilie încă patru titluri proiectate în premieră în România, printre care şi ,,The Gatekeepers”, nominalizat la Oscar.

Un articol de Andrada Văsii|19 martie 2013

Competiția Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica (2 – 7 aprilie, Cinema Studio și Elvira Popescu) e întregită, anul acesta, de alte patru titluri proiectate în premieră în România, filme cu tematică politică premiate în festivaluri sau luate în considerare la Oscar.

Unul dintre highlight-urile ediției este „The Gatekeepers”/ „Cerberii”, în regia lui Dror Moreh, nominalizat anul acesta la Oscar, la Cel mai bun documentar. Pentru prima dată, printr-o serie de mărturisiri fără precedent și imagini de arhivă inedite, sunt dezvăluite secretele ascunse ale Shin Bet, agenția de securitate internă a Israelului. „Îți vine cu greu să crezi ce vezi și auzi: șase foști șefi ai Shin Bet, agenția secretă internă a Israelului, dând din casă detalii despre operațiuni secrete, instruirea informatorilor, tehnici de interogare, țintele asasinatelor, succese și eșecuri și pericolele pe care le-a generat extrema dreaptă israeliană”, scrie „The Hollywood Reporter”.

Un alt film de neratat din programul Cinepolitica este „Lore”, de Cate Shortland, propunerea Australiei la Oscar și câștigătorul Premiului Publicului la Festivalul de la Locarno. Conduși de Lore (Saskia Rosendahl), o adolescentă de 14 ani, cinci copii călătoresc printr-o țară devastată, la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Sunt fiii și fiicele unor ofițeri naziști, rămași fără sprijin după moartea lor și nevoiți să-și pună încrederea tocmai în cei pe care știau că ar trebui să-i urască. Încet-încet, ei încep să pună sub semnul întrebării tot ceea ce îi învățaseră părinții, într-o dramă superbă, excelent primită de criticii și spectatorii din toată lumea.

Despre război și responsabilitate vorbește și thriller-ul „Redemption Street” / „Ustanička ulica”/ „Calea izbăvirii”, în regia lui Miroslav Terzić. Un procuror sârb pornește o investigație despre o formațiune paramilitară care acționa în Croația, Bosnia și Kosovo și care a dispărut fără urmă. Demersul lui se transformă pe parcurs într-o confruntare personală, descoperirea pe care o face la un moment dat îi va schimba viața. În distribuție figurează doi mari actori: Rade Serbedzij, cunoscut și din multe producții hollywoodiene, și Uliks Fehmiu, premiat la Festivalul de la Sarajevo pentru rolul din film.

În cel de-al optulea film din competiția Cinepolitica, „Rock the Casbah”, de Yariv Horowitz, acțiunea se mută în Teritoriile Ocupate, în 1989, când niște tineri soldați încearcă să-și găsească puncte de sprijin în haosul care-i înconjoară. Când unul dintre soldați este ucis, soarta a patru camarazi israelieni și a unei familii palestiniene este pecetluită. O dramă intensă, recompensată cu Premiul International Confederation of Art Cinemas la Festivalul de la Berlin.

Detalii despre celelalte patru titluri din competiția Cinepolitica, aici.

Juriul Cinepolitica este format din Artan Minarolli, directorul Centrului Național al Cinematografiei din Albania, Dieter Wieczorek, critic de film și director artistic al Signes de Nuit: Festival of Audiovisual and Cinematographic Creation and Documentary Art, Massimiliano Nardulli, selecționer, director artistic al Brest European Short Film Festival, Vintilă Mihăilescu, antropolog și profesor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Bogdan Teodorescu, profesor de marketing politic și electoral la SNSPA, membru al Asociației Internaționale a Consultanților Politici, și academicianul Răzvan Theodorescu.

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.