VIDEO „Elysium“ – filmul despre lupta claselor sociale şi Pământul suprapopulat din anul 2154
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-elysium-filmul-despre-lupta-claselor-sociale-si-pamantul-suprapopulat-din-anul-2154/

TriStar Pictures, în asociere cu Media Rights Capital, prezintă din 16 august ,,Elysium’’, un film alegorie despre viitor şi nedreptăţile claselor sociale.

Un articol de Andrada Văsii|8 august 2013

TriStar Pictures, în asociere cu Media Rights Capital, prezintă din 16 august „Elysium“, un film alegorie despre viitor şi nedreptăţile claselor sociale.

După succesul extraordinar al primului său film, „District 9“, regizorul Neill Blomkamp a decis să continue pe linia demascării inegalităţii sociale şi a discriminării rasiale prezente în lumea de azi. Astfel, noul său film „Elysium“ ridică întrebări în legătură cu viitorul omenirii.

Deşi acţiunea filmului este plasată în viitor, Blomkamp consideră că problematica este mult mai actuală şi reală decât s-ar putea crede.

Mă preocupă foarte mult problema discrepanţelor dintre ţările extrem de bogate şi cele foarte sărace şi modul în care acestea influenţează fenomenul emigraţiei la nivel mondial. Cred că, dacă vom continua pe drumul acesta, lumea va semăna din ce în ce mai mult cu cea din „Elysium“.

Neill Blomkamp,
regizor

În viziunea lui Blomkamp, dacă azi, în 2013, şase astronauţi trăiesc pe o staţie orbitală internaţională aflată la 350 km de Pământ, peste 150 de ani aceste încercări timide se vor extinde şi aceste staţii vor deveni căminul privilegiat al celor bogaţi.

Doi poli de existenţă

În anul 2154, omenirea este împărţită în două clase sociale: cei extrem de bogaţi, care trăiesc lipsiţi de griji pe staţia spaţială Elysium şi restul oamenilor, prizonieri pe un Pământ suprapopulat, cu resursele naturale epuizate.

Disperaţi, aceştia din urmă ar face orice ca să scape de sărăcia şi mizeria în care trăiesc. Singurul care ar putea aduce egalitate între aceste cele două lumi este Max (interpretat de Matt Damon), care este nevoit să accepte o misiune periculoasă şi ieşită din comun.

Riscându-şi viaţa, el se va duce pe Elysium, unde va avea de înfruntat forţele de represiune conduse de Secretarul Delacourt (Jodie Foster). Dacă reuşeşte să-şi ducă la bun sfârşit misiunea, Max îşi va salva nu numai propria viaţă, ci şi pe a altor milioane de oameni de pe Pământ.

Adevăruri ascunse

Ideea de a suprapune imagini înfăţişând bogăţie luxuriantă şi sărăcie extremă nu este nouă pentru Blomkamp. În urmă cu câţiva ani, el a făcut câteva experimente în acest sens cu ajutorul Photoshop-ului.

Una dintre aceste imagini este aceea a unor copii jucându-se pe o uliţă, într-un sat din Sudan, având în fundal emblema Hollywood-ului. O altă fotografie înfăţişează un autobuz plin ochi din India trecând prin Red Square. Genul acesta de imagini şocante au stat la baza filmului.

Simon Kinberg,
producător

Filmările au fost făcute în Mexico City şi în Vancouver.  Blomkamp este de părere că Mexico City are o energie proprie care este greu de descris, dar foarte important de capturat pentru filmări.

Din distribuţie fac parte Matt Damon, Judie Foster şi William Fichtner.

Info:

Filmul va intra în cinematografe din 16 august.

Foto credit: Cinemagia

 

 

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.