VIDEO Ethan Hawke revine pe Broadway, în producţia „Macbeth“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-ethan-hawke-revine-pe-broadway-in-productia-macbeth/

Actorul american Ethan Hawke revine pe scena din Broadway, într-o producţie după piesa de teatru „Macbeth“, de Willian Shakespeare, avanpremiera fiind stabilită pentru 24 octombrie, la Lincoln Center.

Un articol de Andrada Văsii|17 iunie 2013

Actorul american Ethan Hawke revine pe scena din Broadway, într-o producţie după piesa de teatru „Macbeth“, de Willian Shakespeare, avanpremiera fiind stabilită pentru 24 octombrie, la Lincoln Center, informează reuters.com.

„Macbeth“ va fi regizat de Jack O’Brien, care a coordonat şi apreciata trilogie „The Coast of Utopia“ a lui Tom Stopper din stagiunea 2006 – 2007, producţie care a câştigat un premiu Tony, şi pentru care Hawke a primit nominalizarea pentru „cel mai bun actor“, informează Mediafax.

Spectacolul are programată avanpremiera pentru data de 24 octombrie, iar premiera oficială este stabilită pentru 21 noiembrie la teatrul Vivian Beaumont de la Lincoln Center din New York. Piesa sângeroasă a lui Shakespeare, care este printre cele mai cunoscute şi cele mai interpretate, a fost una dintre cele patru producţii non-profit anunţate pentru următorul sezon de către reprezentanţii centrului.

O carieră dedicată artei

Hawke, în vârstă de 42 de ani, este prezent pe marile ecrane în filmul horror „Noaptea judecăţii“/„The Purge“, precum şi în partea a treia a seriei „Midnight“- „Înainte de miezul nopţii“ / „Before Midnight“, alături de Julie Delpy.

Actorul american a cunoscut faima ca actor de cinema în urmă cu mai mult de două decenii, începând cu filme precum „Cercul poeţilor dispăruţi“/„Dead Poets Society“ şi „Cu picioarele pe pământ“/ „Reality Bites“, şi continuând cu „Gattaca“ şi „Zi de instrucţie“/„Training Day“, pentru cel din urmă Hawke primind şi o nominalizare la Oscar. El a jucat în opera lui Shakespeare „Henry al IV -lea“ în 2003, regizat tot de Jack O’Brien, precum şi în „Pescăruşul“ şi „The Winter’s Tale“.

Printre producţiile din sezonul acesta de la Lincoln Center se numără „Domesticated“, de Bruce Norris, „Act One“, o adaptare a biografiei lui Moss Hart şi „The City of Conversation“, de Anthony Giardina.

Un spectacol cu tradiție

„Macbeth“ este o tragedie scrisă de William Shakespeare în anul 1606. Prima reprezentaţie atestată a avut loc în aprilie 1611, la teatrul Globe din Londra. Personajele reale care au inspirat această piesă sunt regii Macbeth, Duff şi Duncan, menţionaţi în cronicile Holinshed (1587).

Piesa este considerată una dintre dintre cele mai întunecate şi mai puternice tragedii din universul teatrului mondial. Cu o acţiune plasată în Scoţia, „Macbeth“ vorbeşte despre efectele psihologice şi politice corozive care apar atunci când protagonistul ei, lordul scoţian Macbeth, alege calea răului pentru a-şi împlini ambiţiile politice şi pentru a-şi domoli setea pentru putere.

El comite regicid pentru a deveni suveran, iar apoi decăderea lui morală continuă cu o domnie marcată de teroare şi de crime, comise pentru a rămâne la putere, împingând în cele din urmă ţara spre război civil. La final, Macbeth pierde toate acele lucruri care făceau ca viaţa lui să aibă un sens şi un scop, înainte de a muri el însuşi.

Foto credit: captură video „Ethan Hawke on Jimmy Kimmel Live“

24
/09
/17

„UFO” (OZN – dar pe englezește) se joacă la Teatrul Național din București, în regia lui Bobi Pricop. Un spectacol cu: Ada Galeș, Istvan Teglas, Ciprian Nicula, Mihai Călin, Raluca Aprodu, Medeea Marinescu și Ion Caramitru.

24
/09
/17

Filip Florian se numără printre finaliştii prestigiosului Premiu Literar al Europei Centrale „Angelus”, ediţia 2017, cu romanul „Zilele regelui” (Polirom, 2008, 2012, 2013, disponibil şi în ediţie digitală).

23
/09
/17

Cel mai nou film al regizorului Darren Aronofsky, „Mother!”, a cărui premieră a avut loc recent în cadrul Festivalului de Film de la Veneția, va deschide Dracula Film Festival, fiind proiectat în avanpremieră națională. Cea de-a cincea ediție a festivalului dedicat filmelor horror și fantasy, Dracula Film Festival, va avea loc în perioada 18 – 22 octombrie, la Brașov.

23
/09
/17

Din 25 septembrie până pe 8 octombrie, Bucureștiul va fi mai vizual decât oricând. Începe Bucharest Photofest, cel mai intens festival de fotografie din România!

23
/09
/17

De-a lungul timpului, Festival Internațional George Enescu și-a consolidat notorietatea, şi iată-l ajuns astăzi la ediţia cu numărul XXIII, când se bucură de menţionări distinse din partea unor personalităţi; festivalul se află pe locul trei al celor mai importante evenimente de gen, la nivel internaţional, după BBC Proms (Marea Britanie) şi cel de la Lucerna (Elveţia).

22
/09
/17

INTERVIU Născut în 1977, la Piatra Neamț, regizorul Daniel Sandu alegea să studieze în adolescență la Seminarul Teologic „Sfântu Gheorghe” din Roman, experiență care avea să inspire primul său lungmetraj – „Un pas în urma serafimilor”, care intră astăzi în cinematografe.

22
/09
/17

Au mai rămas doar câteva zile până când adolescenții bucureșteni se vor putea reîntâlni cu EXCELSIOR TEEN-FEST – un eveniment dedicat în exclusivitate lor, o întâlnire cu teatrul, dar și cu arta filmului de animație, a sound design-ului și a editării de film. La fel ca în fiecare ediție de până acum, adolescenții vor fi implicați activ în procesul artistic. Vor aplauda și vor fi aplaudați.

22
/09
/17

Pe 30 septembrie și 1 octombrie, Teatrul Mic propune publicului său o nouă premieră, o piesă dinstinsă în anul 2008 cu Premiul Pulitzer pentru dramaturgie. Din distribuție fac parte nume consacrate ale scenei Teatrului Mic, Rodica Negrea, Dana Dembinski-Medeleanu și Caudiu Istodor, dar și o parte din trupa tânără de actori, Silvana Mihai, Cezar Grumăzescu și Ionuț Vișan.

22
/09
/17

După ce a deschis Festivalul "George Enescu" la București, pe 2 septembrie 2017, cu opera „Oedipe“, în variantă concertantă, alături de London Philharmonic Orchestra, Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului "George Enescu", conduce aceeaşi celebră orchestră la ea acasă, prezentând opera lui George Enescu, pe 23 septembrie 2017, la Royal Festival Hall din Londra.

21
/09
/17

Editura Nemira lansează un nou roman scris de Iulian Tănase – Melciclopedia, o carte plină de jocuri de cuvinte și cu numeroase trimiteri culturale, o aventură a imaginației, a erudiției și a spiritului ludic. Povestea este însoțită de ilustrațiile lui Mircea Pop.

21
/09
/17

Festivalul Enescu aşază, de ceva vreme, România pe harta festivalurilor de muzică clasică din lumea largă. Citim topuri în care Festivalul Enescu se află pe locul trei după evenimente precum BBC Proms (Marea Britanie) şi Festivalul din Lucerna (Elveţia).