VIDEO Fanfara Ciocârlia şi Taraf de Haidouks se numără printre artiştii de la Balkanik Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-fanfara-ciocarlia-si-taraf-de-haidouks-se-numara-printre-artistii-de-la-balkanik-festival/

Fanfara Ciocârlia şi Taraf de Haidouks se numără printre artiştii invitaţi la Balkanik Festival, care se va desfăşura între 13 şi 15 septembrie, la Grădina Uranus din Capitală.

Un articol de Andrada Văsii|18 iulie 2013

Fanfara Ciocârlia şi Taraf de Haidouks se numără printre artiştii invitaţi la Balkanik Festival, care se va desfăşura între 13 şi 15 septembrie, la Grădina Uranus din Capitală.

Fanfara Ciocârlia este numele unei formaţii de 12 muzicieni din satul Zece Prăjini, judeţul Iaşi. Fanfara Ciocârlia este cunoscută drept cea mai rapidă fanfară din lume. Artiştii semnează coloana sonoră a filmului „Borat”, nominalizat la Oscar în 2007 şi câştigător al Globului de Aur, şi a filmului „Gegen die Wand”, în regia lui Fatih Akin, câştigător al Ursului de Aur şi al Oscarului european în anul 2004.

Fanfara s-a aflat pe scena de la Oslo în 2012, unde a fost invitată la concertul dedicat laureatului premiului Nobel pentru pace.

Taraf de Haidouks este o trupă de lăutari din Clejani care au dobândit succesul pe plan internaţional prin apariţia în anul 2000 în filmul „The Man Who Cried”, regizat de Sally Potter, unde au jucat alături de Johnny Depp, Christina Ricci şi Cate Blanchett. Alături de actorul Johnny Depp au mai apărut în anul 2006 în filmul documentar despre cultura Romani – „When the Road Bends: Tales of a Gypsy Caravan”.

În anul 1993 au apărut de asemenea în documentarul „Latcho Drom”, în regia lui Tony Gatlif, care a primit premiul Un Certain Regard la Festivalul de film de la Cannes în anul 1993. Taraf de Haidouks sunt consideraţi reprezentanţii muzicii ţigăneşti, remarcabilă datorită vitalităţii caracteristice.

Pe lângă Fanfara Ciocârlia şi Taraf de Haidouks, la cea de-a treia ediţie a festivalului Balkanik va cânta şi formaţia Kottarashky & The Rain Dogs, o trupă de muzică etno-electronică minimalistă din Bulgaria.

Kottarashky aka Nikola Gruev a deschis porţile unor spaţii muzicale nedescoperite până acum, cu primul lor album, „Opa Hey”, în 2009. Abordarea lui de a folosi o colecţie de sunete din înregistrări autentice pe teren este similară cu cea a artistului Amon Tobin, singura diferenţă fiind că Gruev şi-a găsit şi înregistrat sursele în satele bulgăreşti. Combinându-le, a iniţiat o muzică de dans tribală digitală, care a întrecut cultura mash up a producătorilor globali contemporani sau colajele artistice ale arhitecţilor moderni ai sunetului.

La ediţia din acest an a Balkanik Festival vor cânta şi Mitsoura (Ungaria) şi Kal (Serbia).

Proiecții și târguri

Pe lângă concerte, la Balkanik Festival vor mai avea loc un târg meşteşugăresc, proiecţii de film în aer liber, expoziţii de pictură şi fotografie, de obiecte tradiţionale, ateliere tematice, spectacole de dans, de circ, bucătărie tradiţională Balcanilor şi alte manifestări.

Info:

Biletele şi abonamentele pot fi achiziţionate din reţeaua Eventim. Preţul unui abonament pentru cele trei zile de evenimente este 130 de lei, iar până pe 15 august, pot fi achiziţionate la jumătate de preţ de pewww.balkanikfestival.ro.

Foto credit: Fanfara Ciorcârlia (facebook)

04
/10
/16

În Sala Mare a Institutului Cultural Român din București, a avut loc, marţi 4 octombrie, dezbaterea „Recuperarea memoriei: casa George Enescu de la Mihăileni", organizată în cadrul Colocviilor „Oamenii Timpului". Printre participanşi s-au numărat şi violonistul Alexandru Tomescu, care a declarat că „La Mihăileni, urmează să fie organizată o academie de muzică și de arte vizuale care să fie o rampă de lansare pentru viitoarele talente ale României."

04
/10
/16

Opera Naţională Bucureşti deschide noua stagiune cu cu două spectacole excepţionale: Gala Extraordinară de Operă (vineri 14 octombrie, de la ora 19:00) şi Gala Extraordinară de Balet (duminică 16 octombrie, de la ora 19:00). Biletele au fost puse în vânzare de astăzi, 4 octombrie, de la ora 11:00, atât la casa de bilete, cât şi în sistemul online.

03
/10
/16

Compozitorul și dirijorul român Vladimir Cosma și Orchestra Română de Tineret vor susține un concert extraordinar la Palais des Congrès de Paris, duminică, 9 octombrie 2016, de la ora 17.00. Evenimentul din capitala franceză este debutul turneului desfășurat până la 17 februarie 2017 în Franța și Elveția, marcând 50 de ani de succes artistic al marelui muzician.

30
/09
/16

Deja de tradiţie în viaţa muzicală românească, Turneul Internaţional „DUELUL VIORILOR” își continuă extraordinarul traseu. În acest an, după ce în perioada 4-15 octombrie vor străbate țara, cei trei muzicieni, violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail vor ajunge la 2 decembrie pe una dintre cele mai prestigioase scene ale lumii: Carnegie Hall din New York.

29
/09
/16

Din 1 octombrie și până în 31 octombrie, “Ascultă 5 minute de muzica clasica” în spaţii neconvenţionale - hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee - graţie unui proiect Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat exclusiv muzicii clasice şi de jazz. Din 10 octombrie până la finalul anului școlar, „Ascultă 5 minute de muzică clasică” din nou, și în școlile din România.

26
/09
/16

Seria concertelor Twin Arts continuă în această toamnă cu 5 concerte ce se anunță spectaculoase. Primul invitat este maestrul tunisian al oud-ului, Dhafer Youssef, care se întoarce în România într-o formulă nouă, alături de care își va prezenta proaspătul disc Diwan of beauty and odd, scos pe piață în data de 16 septembrie.

26
/09
/16

Decesul prematur al îndrăgitului muzician şi actor Ioan Gyuri Pascu a întristat comunitatea artistică românească. “A fost un artist care semăna numai cu el însuși” - Dorel Vișan, „Era un om special, un artist aparte. Avea un suflet de copil (...)” – Monica Anghel, „Rămas bun, prietene. Dumnezeu să te odihnească în pace” - George Ivașcu. Ioan Gyuri Pascu a murit în această dimineață, la vârsta de 55 de ani, în urma unui stop cardiorespirator.

26
/09
/16

Ediția 2016 a Concursului Internațional "George Enescu" s-a încheiat duminică seara, la Ateneul Român, cu finala Secțiunii de Pian câștigată de tânăra solistă de 23 de ani Victoria Vassilenko (Bulgaria). Printre câştigători s-au aflat tineri soliști din Coreea de Sud, SUA, China, Italia și Bulgaria

26
/09
/16

Actorul Ioan Gyuri Pascu, fost membru al trupei Divertis, a murit, în această dimineaţă, la vârsta de 55 de ani, în urma unui infarct. Actorul se retrăsese din viaţa artistică din cauza problemelor de sănătate.

23
/09
/16

În avanpremiera deschiderii stagiunii 2016-2017 a Orchestrelor și Corurilor Radio România, pe 7 octombrie, de la ora 19:00, pe scena Sălii Radio din București, Societatea Română de Radiodifuziune, Orchestrele și Corurile Radio România, creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București și Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură prezintă Gala Aniversară „LEONTINA VĂDUVA 30”.

23
/09
/16

Publicul bucureştean e invitat să descopere arta viitorului, între 28 septembrie şi 1 octombrie. Peste 60 de artişti din 8 ţări vor fi prezenți pe scenele de la Cinema Elvira Popescu, The Ark, ARCUB Gabroveni, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi Muzeul Naţional George Enescu pentru 4 seri de spectacole inedite.

21
/09
/16

“Poezia este doar dovada vieţii. Dacă viaţa arde bine, poezia este cenuşa.” - Leonard Cohen. Unul dintre cei mai iubiţi şi aclamaţi artişti ai momentului împlineşte, astăzi, 82 de ani.