VIDEO Festivalul Cinepolitica are în program, în premieră în România, filme recente cu temă politică
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-festivalul-cinepolitica-are-in-program-in-premiera-in-romania-filme-recente-cu-tema-politica/

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica aduce, între 2 şi 7 aprilie, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu, câteva dintre cele mai puternice filme recente cu tematică politică, în premieră în România.

Un articol de Andrada Văsii|27 martie 2013

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica aduce, între 2 şi 7 aprilie, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu, câteva dintre cele mai puternice filme recente cu tematică politică, în premieră în România, în principala secțiune – Competiția.

Titlurile anunțate în Competiție îi vor purta pe cinefili prin Argentina, în timpul guvernării juntei militare, prin Polonia comunistă, Coreea de Nord și prin labirintul unei cariere controversate, cea a lui Silvio Berlusconi.

Povestea unor partizani

„Infancia Clandestina”/ „Clandestine Childhood”, o impresionantă dramă semi-autobiografică regizată de Benjamín Ávila, a fost propunerea Argentinei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, anul acesta, și al optulea cel mai vizionat film din istoria cinematografiei argentiniene.

În 1979, un cuplu de partizani din organizația Montoneros se întoarce în Argentina după șase ani de exil în Cuba, în timpul dictaturii juntei militare. Cei doi își fabrică identități noi ca să poată lua parte la contraofensivă și, deși viața lor și a copiilor lor e mereu în pericol, zilele în clandestinitate au momentele lor de lumină, relatate din perspectiva unuia dintre copii, Juan. Co-autor al scenariului, regizorul a mărturisit că mama sa a fost partizană și a sfârșit ucisă de armată.

Pentru a înțelege modul de viață al partizanilor, actorii au petrecut câteva zile în preajma muntenilor. Pe afiș, unul dintre starurile cinematografiei argentiniene, Natalia Oreiro. Pelicula a obținut numeroase trofee la gala premiilor industriei argentiniene de film.

Mușchetarii din Polonia

Un al doilea titlu din competiția Cinepolitica este propunerea Poloniei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin pentru 2013: „80 de milioane”/ „80 milionów”, în regia lui Waldemar Krzystek.

Este povestea a trei „mușchetari”, opozanți ai comunismului, care reușesc să scoată din conturile organizației Solidaritatea, cu zece zile înainte de instaurarea legii marțiale în Polonia, în 1981, 80 de milioane de zloți. Cu acești bani, salvați ca prin minune înainte de a fi blocați de autorități, mișcarea își va construi opoziția împotriva regimului.

Cei trei sunt interpretați de Wojciech Solarz, Krzysztof Czeczot și Maciej Makowski. Actorul Maciej Makowski va fi invitatul special al Cinepolitica și se va întâlni cu publicul din București.

Istorisiri din lagărele Coreei de Nord

Documentarul „Camp 14: Total Control Zone”, în regia lui Marc Wiese, aduce povești zguduitoare, aproape incredibile, din lagărele Coreei de Nord.

Filmul este, în același timp, un fascinant portret al unui tânăr născut și crescut într-un astfel de lagăr, Shin Dong-huyk, care a reușit să fugă din țară la 23 de ani, dar care nu își găsește întru totul locul „afară”.

Execuții publice, luni de torturi zilnice, înfometare, momente de trădare și complicitate și prima clipă de afecțiune trăită în spatele gratiilor, la vârsta de 14 ani – confesiunile lui Shin, reconstituite uneori în secvențe animate, sunt greu de uitat. „Camp 14: Total Control Zone” a fost proiectat, printre altele, la Festivalul Internațional de Film de la Toronto.

Portretul unui politician- Silvio Berlusconi

Un al doilea documentar din competiția Cinepolitica reface portretul și traseul unuia dintre cei mai controversați politicieni ai ultimelor decenii, Silvio Berlusconi.

„S.B.: Io lo conoscevo bene”, de Giacomo Durzi și Giovanni Fasanella, adună exclusiv mărturii și povești ale unor foști și actuali prieteni, cei care i-au fost în preajmă ani buni, de la avocatul personal Vittorio Dotti, la șeful structurii secrete „Gladio”, Francesco Gironda, reporterii Giuliano Ferrara și Paolo Guzzanti, fostul ministru Paolo Cirino Pomicino sau psihiatrul Alessandro Meluzzi.

Construit ca o poveste despre ascensiune și decădere, filmul e împărțit pe capitole, iar ultimul este „Căderea imperiului”, însă, recunosc realizatorii în interviuri, s-ar putea să se fi înșelat. Despre demers le va vorbi spectatorilor Cinepolitica unul dintre cei doi regizori, Giacomo Durzi, invitat special al festivalului.

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.