VIDEO „Gravity“, de Alfonso Cuaron, deschide Festivalul de Film de la Veneţia
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-festivalul-de-film-de-la-venetia-incepe-miercuri-cu-un-thriller-semnat-de-alfonso-cuaron/

Cea de-a 70-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia debutează miercuri seară, cu un thriller semnat de Alfonso Cuaron, a cărui acţiune are loc în spaţiu şi îi are în distribuţie pe George Clooney şi Sandra Bullock.

Un articol de Andrada Văsii|29 august 2013

Cea de-a 70-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia debutează miercuri seară, cu un thriller semnat de Alfonso Cuaron, a cărui acţiune are loc în spaţiu şi îi are în distribuţie pe George Clooney şi Sandra Bullock.

Filmul din deschiderea evenimentului, „Gravity”, este regizat de mexicanul Alfonso Cuaron. Prezentat în afara competiţiei, „Gravity” spune povestea unui astronaut (George Clooney) şi a unei experte în inginerie medicală (Sandra Bullock), care rămân blocaţi în spaţiu, fără vreo speranţă de a fi salvaţi.

În total, 53 de filme vor fi prezentate în cele 10 zile de proiecţii de la Lido, dintre care 20 se află în competiţia pentru Leul de Aur, care va fi decernat pe 7 septembrie, la gala de premiere.

„Abuzuri sexuale, violenţe comise asupra femeilor, disoluţia legăturilor familiale, crize ale valorilor… Cineaştii nu dau semne de optimism”, a declarat directorul festivalului, Alberto Barbera, dezvăluind programul festivalului veneţian, în iulie, la Roma.

Printre concurenţi se află câteva nume mari din circuitul cinematografic mondial, precum regizorii britanici Stephen Frears („Philomena”) şi Terry Gilliam („The Zero Theorem”), israelianul Amos Gitai („Ana Arabia”) şi japonezul Hayao Miyazaki („Kaze Tachinu”), singurul asiatic în competiţie alături de regizorul din Taipei Tsai Ming-Liang („Jiaoyou”).

Regizorul Philippe Garrel va reprezenta Franţa în competiţie cu „La jalousie”, o poveste despre iubire şi cuplu.

Patrice Leconte va prezenta, în afara competiţiei, „Une promesse”, adaptat după romanul „Voyage dans le passé” de Stefan Zweig.

Thierry Ragobert, fost colaborator al oceanologului Jacques Yves Cousteau, va avea onoarea de a închide festivalul, tot în afara competiţiei, cu „Amazonia”, o ficţiune cu animale turnată în 3D.

Tandem regizoral

Regizorul franco-algerian Merzak Allouache va fi în competiţia oficială cu „Les terasses”, alături de canadianul Xavier Dolan cu „Tom à la ferme”.

Printre cineaştii aşteptaţi se numără scenaristul american Peter Landesman, care debutează ca regizor cu „Parkland”, un opus despre asasinarea preşedintelui american John Fitzgerald Kennedy, a cărui lansare în cinematografe este prevăzută pe 22 noiembrie, pentru a marca împlinirea a 50 de ani de la moartea lui JFK.

Compatriotul său David Gordon Green va fi şi el în competiţie, cu filmul „Joe”, povestea unui fost deţinut (Nicolas Cage) care încearcă să se reabiliteze în societate. Cineastul Kelly Reichardt va prezenta „Night Moves”, un film despre un grup de eco-terorişti.

Fanii lui James Franco vor fi încântaţi să îl vadă pe renumitul actor şi regizor concurând cu „Child of God”, adaptarea cinematografică a romanului omonim scris de Cormac McCarty.

Paul Schrader îşi va face marea revenire (în afara competiţiei) cu „The Canyons”, un film cu turbulenta Lindsay Lohan, bazat pe un scenariu scris de Bret Easton Ellis, autorul scenariului filmului „American Psycho”.

Pe lângă Stephen Frears, cu al său „Philomena”, un film despre o irlandeză aflată în căutarea copilului său care i-a fost răpit în adolescenţă, cinematografia britanică va fi onorată în acest an la Veneţia prin includerea în selecţia oficială a regizorului Terry Gilliam, al cărui film este considerat un fel de „Brazil” contemporan, cu Christoph Waltz, Tilda Swinton, Matt Damon şi Mélanie Thierry în distribuţie. Filmările pentru lungmetrajul „The Zero Theorem” au avut loc în toamna anului 2012 la Studiourile MediaPro şi în diferite locuri din Capitală.

Marea Britanie va mai fi reprezentată de John Curran, cu „Tracks”, şi „Under the Skin”, de Jonathan Glazer, un film în care Scarlett Johansson interpretează o extraterestră sexy.

Regal italian

În ceea ce priveşte cinema-ul italian, Emma Dante îşi va prezenta la Veneţia primul ei lungmetraj – „Via Castellana Bandiera” -, iar Gianni Amelio (Leul de Aur în 1998 pentru „Cosi ridevano”) va prezenta pelicula „L’intrépide”.

Pentru prima dată, două documentare vor fi în competiţie: „The Unknown Known”, de americanul Errol Morris, conceput sub forma unui lung interviu cu fostul ministru al Apărării american Donald Rumsfeld, şi „Sacro GRA”, de italianul Gianfranco Rosi, turnat pe un bulevard periferic din Roma.

Juriul va fi prezidat de regizorul italian Bernardo Bertolucci, în vârstă de 73 de ani, secondat mai ales de regizoarea şi scriitoarea britanică Andrea Arnold, actriţa franceză Virginie Ledoyen, regizorul de imagine franco-elveţian Renato Berta şi actriţa germană Martina Gedeck.

Pentru această a 70-a ediţie, 70 de cineaşti din lumea întreagă au fost invitaţi să filmeze un scurtmetraj care să ilustreze „ideea lor de a face cinema”, au anunţat organizatorii.

Alţi „mari” ai cinematografiei mondiale vor fi prezenţi la Veneţia în afara competiţiei: polonezul Andrzej Wajda, cu un film turnat în onoarea celor 30 de ani de ,,Solidarnosc” (mişcarea sindicală „Solidaritatea”), coreeanul Kim Ki-duk cu „Moebus”, italianul Ettore Scola, care spune povestea lui Federico Fellini într-un film intitulat „Che strano chiamarsi Federico”, notează Mediafax.

Un alt veteran, regizorul filmului „Exorcistul”, William Friedkin, va primi un Leu de Aur pentru întreaga carieră.

Info:

Cea de-a 70-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia se desfăşoară în perioada 28 august – 7 septembrie.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.