VIDEO Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului ,,One world Romania” a început la Cinema Patria
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-festivalul-de-film-documentar-dedicat-drepturilor-omului-one-world-romania-a-inceput-la-cinema-patria/

Festivalul One World Romania a început luni, 11 martie, la Cinema Patria cu primul film proiectat, dar şi cu un concert tradiţional.

Un articol de Andrada Văsii|12 martie 2013

Săptămâna One World Romania a debutat cu o sală plină la Cinema Patria, moment în care organizatorii au pornit să împartă karma buna spectatorilor din București.

Spectatorii au văzut primul film și i-au ascultat pe copiii din Comunitatea Rahova-Uranus, în concertul tradițional de început de festival, organizat în colaborare cu laBOMBA. Dacă v-au fost simpatici, puteți susține Comunitatea Rahova-Uranus și să aflați mai multe despre situația lor, de aici.

Marți este prima zi plină de One World Romania, ediția a 6-a. Primul eveniment special al festivalului este proiecția documentarului Revision, de la Centrul Ceh, ora 12:00. Filmul este proiectat sub egida Anului European al Cetățenilor 2013 și revizuieşte povestea morţii a doi cetăţeni români, confundaţi de nişte vânători cu animale sălbatice, la graniţa germano-polonă în 1992. După film, va fi organizată o dezbatere la care vor participa Alin și Calin Calderar, rudele uneia dintre victime și Thorsten Geissler, director al Programului Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundației Konrad Adenauer. Mai multe detalii puteți găsi aici.

Seara, sunt pregătite două proiecții speciale la Sala „Horia Bernea” a Muzeului Național al Țăranului Român. De la ora 18:00 va rula filmul The Human Scale, realizat de către Andreas Dalsgaard. In centrul documentarului se afla compania Gehl Architects, care oferă consultanta internațională în domeniile cercetării și design-ului urban. După film spectatorii vor fi invitați să rămână la o dezbatere despre orașe în general și Bucuresti ca un caz particular cu Nicușor Dan, președinte al Asociației Salvați Bucurestiul și arhitectul Teodor Frolu.

Incepând cu ora 20:30, va fi proiectat în avanpremieră, documentarul Odessa, în regia lui Florin Iepan. Proiectul a fost prezentat în ediția 2011 a One World Romania ca work in progress și a născut încă de pe atunci multe controverse. Astăzi, Iepan revine cu filmul (aproape) gata… Puteți afla mai multe despre film de aici.

Recomandarea zilei: WINTER, GO AWAY / Cinema Corso / 18:00

Winter, Go Away! este unul dintre filmele din secțiunea Revoluție zi de zi. Produs pe fondul alegerilor prezidențiale din Rusia în 2011, Winter, Go Away! este un film colectiv semnat de zece regizori aflați la inceput de cariera și comisionat de ziarul Novaya Gazeta. Filmul e o cronică a mitingurilor, victoriilor si înfrângerilor momentului care dezvăluie – într-un stil aspru, marcat de urgența istorică – textura unei țări polarizate, aflată în pragul imploziei.

La dezbaterea de după proiecția filmului veți putea discuta cu Anton Breiner, lector universitar doctor la Universitatea București.

 

Credit foto: One World Romania

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.