VIDEO Festivalul Internaţional George Enescu promovează imaginea României la Otopeni
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-festivalul-international-george-enescu-promoveaza-imaginea-romaniei-la-otopeni/

Spotul de promovare al Festivalului George Enescu a fost prezentat în incinta aeroportului Otopeni, beneficiind de Sonata nr. 3 pentru vioară şi pian în La minor ca şi coloană sonoră.

Un articol de Andrada Văsii|18 martie 2013

Aproximativ 500.000 de persoane de naţionalitate română sau străină, care pleacă, sosesc sau tranzitează aeroportul Otopeni pot să fie informate despre ediţia din 2013 a Festivalului Internațional George Enescu, prin intermediul unei campanii derulate de Artexim în parteneriat cu grupul Spectacular, aflat în top cinci companii de outdoor din ţară.

În cadrul campaniei, spotul este difuzat pe 52 de ecrane orizontale digitale amplasate în zone cheie ale Aeroportul Internaţional „Henri Coandă“ din Bucureşti. Campania se va derula până pe 31 decembrie 2013, rolul său fiind de a promova cel mai important eveniment cultural din România pentru publicul străin și român, atât ca atracție pentru turiști, cât și ca imagine pozitivă de țară, precum și de a consolida noua identitate de brand a Festivalului.

Așa cum Festivalul Internațional George Enescu este o ușă deschisă către lume, care conectează România la cele mai renumite circuite culturale internaționale, ne-am dorit ca imaginea Festivalului să se vadă și la principala poartă de intrare în România, Aeroportul Otopeni. Lansăm această campanie acum – mai devreme decât am intenționat inițial – și ca un răspuns față de impactul negativ pe care îl pot avea asupra imaginii României experiențele celor care au probleme cu taxiurile la Otopeni, experiențe despre care s-a vorbit în ultima vreme intens. Noi nu putem organiza taxiurile, dar putem arăta călătorilor că la noi există și ceva bun: Festivalul George Enescu este poate cea mai credibilă carte de vizită pe care o are România în exterior în acest moment. Este important așadar să scoatem în lume această carte de vizită, să o arătăm, să ne prezentăm cu ea și să nu mai lăsăm situații neplăcute să ne reprezinte în exclusivitate. Festivalul Enescu spune multe lucruri adevărate despre noi, românii, despre creativitatea și spiritualitatea noastră, despre patrimoniul nostru cultural și tocmai de aceea este important să îl facem vizibil, să îl punem în lumină. (Oana Marinescu, coordonatorul de PR al Festivalului)

Spotul de promovare al Festivalului este realizat în condiţii video excepţionale, de echipa de creație a Festivalului, Ioana Gheorghiu și Rober Blaj, în două versiuni, în limba engleză şi în limba franceză, şi are ca fundal sonor Sonata nr. 3 pentru vioara şi pian în La minor, op. 25, de George Enescu.

Spotul Festivalului „George Enescu“ a fost difuzat, de asemenea, de principalii parteneri media internaţionali ai evenimentului, respectiv cele mai prestigioase televiziuni de ştiri la nivel mondial, CNN şi Euronews. Pentru ediția 2013 au existat două campanii de promovare a Festivalului pe CNN și două pe Euronews: una după anunțarea preprogramului (pe 31 octombrie 2012), una în 2013 – în ianuarie pe CNN și în una februarie pe Euronews. Pe Euronews, spotul a rulat în engleză și franceză. Unul dintre spoturile ediției 2013 a fost difuzat pe CNN chiar în timpul programului dedicat festivității de investire a președintelui Statelor Unite, Barack Obama.

Festivalul Internaţional „George Enescu“ generează constant știri pozitive despre România în presa internațională și este un eveniment care atrage zeci de jurnaliști străini, în condițiile în care presa străină scrie de obicei materiale negative despre români și despre România. Publicaţii precum The Guardian şi The Telegraph au dedicat ample articole ediţiilor precendete ale Festivalului, în 2007 şi, respectiv, în 2009: Cut-price classics. The mighty Salzburg festival now has a rival şi How music can restore a nation’s pride. A Festival in Bucharest shows how classical music can leap over the barriers of langugage and history sunt titlurile materialelor publicate de cotidienele britanice.

Între 1 şi 28 septembrie 2013, pe scena Festivalului Internaţional „George Enescu“ vor urca cele mai importante personalități ale muzicii clasice internaţionale. Printre invitaţi se numără dirijorii Daniel Barenboim şi Mariss Jansons, pianiştii Radu Lupu şi Evgeny Kissin. Iar cunoscutul actor român Marcel Iureş va debuta în ipostază de narator, alături de Corul şi Orchestra Filarmonicii “George Enescu” în cantata “Gurre-Lieder”, o producţie muzicală fără precedent, în cadrul ediţiei 2013.

Foto credit: Festivalul George Enescu

26
/10
/15

Am să încerc să vă prezint una dintre aniversări care mi s-a părut cea mai originală, cea mai ieșită cu totul din comun. (...) Am stat pe plajă, în apă, toată ziua. Am vrut la un moment dat să beau o gură din sticla de șampanie, pe care o înghesuisem în nisip în apropierea apei și o băteau valurile ca să o mai răcească. Era atât de caldă și avea un gust atât de rău, încât am preferat să o torn pe mine și să-mi urez singură 'La mulți ani! - Corina Chiriac. Îndrăgita cântăreață şi actriţă împlineşte astăzi 66 de ani.

26
/10
/15

Într-o zi de 26 octombrie (1673) se năştea Dimitrie Cantemir, domnu al Moldovei în două rânduri și important cărturar al umanismul românesc. Printre ocupațiile sale diverse s-au numărat cele de enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog și compozitor. A fost membru al Academiei de Științe din Berlin.

24
/10
/15

Cel mai proaspăt şi dinamic festival de jazz are loc în Sibiu, între 13 și 15 noiembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Si anul acesta au fost invitați artişti cu abordări muzicale spectaculoase, cu povești şi perspective inedite.

24
/10
/15

Doctorandă în anul I la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti sub îndrumarea prof. univ. dr. Șerban-Dimitrie Soreanu, pianista Mădălina Claudia Dănilă este pentru a doua oară oaspete al Stagiunii de marţi seara, de la Ateneu, pe 27 octombrie.

23
/10
/15

Joi, 29 octombrie, ora 19.30, Jazz:ish te va introduce într-o atmosferă electrică alături de Nils Petter Molvær, unul dintre pionierii “future jazz-ului”, un subgen format prin fuziunea muzicii electronice cu jazz-ul.

23
/10
/15

„Lor, țiganilor, să le mulțumim că ne-au păstrat muzica, această comoară ce abia acum o prețuim; numai dânșii (!) ne-au desgropat-o, au trecut-o și dat-o în păstrare din tată în fiu, cu acea grijă sfântă ce o au pentru ce le e mai scump pe lume: muzica.” - George Enescu, în urmă cu mai bine de un secol. Lucrări pe care odinioară le interpretau celebri lăutari şi care au reprezentat o puternică sursă de inspiraţie pentru Enescu în creaţiile proprii se vor auzi la Sala Radio miercuri, 28 octombrie, de la 19.00, într-un concert inedit care aduce pentru prima oră, în aceeaşi seară, pe aceeaşi scenă, ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO şi ORCHESTRA DE MUZICĂ POPULARĂ RADIO.

20
/10
/15

Jazz de calitate, curat, interpretat fără emfază sau artificii. Pe 10 și pe 11 octombrie, Avishai Cohen a susţinut la Sala Radio din Bucureşti două concerte de promovare a noului său album ’’From Darkness’’, o formulă de trio - contrabas, pian şi percuţie.

20
/10
/15

„Dorantes. Interacción” este titlul combinaţiei „incendiare” a două genuri muzicale: jazz şi flamenco, genuri ce atrag astăzi un public extrem de numeros. Iubitorii muzicii se pot bucura de aceasta sâmbătă, 24 octombrie (de la 19.00), în concertul susţinut de pianistul spaniol DORANTES, la Sala Radio.

16
/10
/15

Nu, nu am de gând să vorbesc despre mirese şi nunţi, ci despre două discuri în aparenţă antagonice tocmai prin faptul că vin din partea a doi muzicieni foarte diferiţi, cu o experienţă foarte diferită. Totuşi, un lucru le uneşte: calitatea intrinsecă a muzicii de pe aceste două discuri. Protagoniştii sunt violonistul Ithzak Perlman şi compozitorul Max Richter.

16
/10
/15

O scrisoare scrisă de Wolfgang Amadeus Mozart unui prieten austriac, botanist de renume, a fost vândută în SUA pentru suma de 217.000 de dolari. În misiva de o pagină, scrisă în limba germană și nedatată, dar compusă probabil în iulie sau în august 1786, Mozart (1756-1791) îi cere prietenului său Nikolaus Joseph von Jacquin să îi restituie trei partituri prin curier.

15
/10
/15

Aţi ascultat vreodată un recital de orgă? Un asemenea eveniment muzical deosebit vă propune joi, 22 octombrie (19.00) muzicianul polonez BOGDAN NARLOCH, invitat la Sala Radio, care se bucură de privilegiul de a fi dotată cu cea mai mare orgă din România şi una dintre cele mai mari din Europa (peste 7.600 de tuburi).

14
/10
/15

Pe 26 octombrie, de ziua ei, la Sala Palatului din Capitală, de la ora 20.00, Corina Chiriac va fi gazda spectacolului de muzică ușoară românească „80 la putere!”. Mihai Constantinescu, Adrian Daminescu, Cătălin Crișan, Silvia Dumitrescu, Carmen Rădulescu, Anca Țurcașiu, Anastasia Lazariuc au răspuns invitației comunității “80 la putere!” de a o celebra pe una dintre solistele de mare succes ale muzicii ușoare românești, pe scena Sălii Palatului.

14
/10
/15

Cântăreaţa de origine marocană va concerta pe 15 octombrie la Sala Radio într-un concert ce se anunţă incendiar, biletele fiind aproape epuizate. Hindi Zahra a debutat ca muzician pe scenele din Paris, acolo unde locuieşte de la vârsta de 15 ani.