VIDEO Filmul „La limita de jos a cerului“, de Igor Cobileanski, apreciat de The Hollywood Reporter
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-filmul-la-limita-de-jos-a-cerului-de-igor-cobileanski-apreciat-de-the-hollywood-reporter/

Filmul „La limita de jos a cerului”, de Igor Cobileanski, a fost apreciat de presa de specialitate, fiind considerat de Hollywood Reporter „un studiu de personaj molatec, cu nuanţe de comedie neagră”.

Un articol de Andrada Văsii|5 iulie 2013

Filmul „La limita de jos a cerului“, de Igor Cobileanski, care rulează în secţiunea East of the West a Festivalului de la Karlovy Vary, a fost apreciat de presa de specialitate, fiind considerat de Hollywood Reporter „un studiu de personaj molatec, cu nuanţe de comedie neagră”.

Filmul „La limita de jos a cerului”, care rulează cu titlul în limba engleză „The Unsaved”, este considerat de The Hollywood Reporter „un studiu de personaj molatec, punctat de momente de comedie neagră, în care, în clasicul stil al noului val românesc, comportamentul rău şi bunele intenţii ale personajelor se transformă încet-încet într-un ştreang în jurul gâtului personajului”. The Hollywood Reporter spune că filmul lui Cobileanski se înscrie în genul cinema-ului de artă şi remarcă imaginea semnată de Oleg Mutu.

Un băiat fără slujbă

Personajul principal al filmului, Viorel (Igor Babiac), este un tânăr de 19 ani care locuieşte cu mama sa văduvă (Angela Ciobanu), care îl ceartă pentru că nu are o slujbă. Ca să nu se plictisească, Viorel îl ajută pe prietenul său Gâscanul (Sergiu Voloc), care vinde marijuana. În timpul acestor activităţi, Viorel o cunoaşte pe Maria (Ela Ionescu), notează Mediafax.

Hollywood Reporter remarcă faptul că, la un moment dat, ritmul filmului lui Cobileanski aminteşte de „Poliţist, adjectiv”, de Corneliu Porumboiu. Jocul actorilor este caracterizat de publicaţie, în contextul noului cinema românesc, drept o sumă de interpretări în stilul realist, minimalist.

„La limita de jos a cerului”, o coproducţie România-Moldova, rulează în premieră mondială la Festivalul de la Karlovy Vary. Filmului lui Cobileanski i se alătură, în selecţia Festivalului de la Karlovy Vary, scurtmetrajul documentar „După fel şi chip”, de Paula Oneţ, care prezintă comunitatea bătrânilor dintr-un sat care are o singură pasiune: aceea de a-şi face fotografii pentru propriile pietre funerare.

Filme românești în festival

De asemenea, producţiile „Pădurea spânzuraţilor”, în regia lui Liviu Ciulei, şi „Poziţia copilului”, regizat de Călin Peter Netzer, sunt proiectate în secţiunile Out of the Past, respectiv Horizons, la festivalul de film din Cehia.

În deschiderea Festivalului de la Karlovy Vary a rulat filmul „Mood Indigo”, o adaptare a romanului lui Boris Vian „Spuma zilelor”, semnată de Michel Gondry.

Foto credit: Cinemagia

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.