VIDEO Gérard Depardieu: „Franţa m-a obligat să emigrez“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-gerard-depardieu-franta-m-a-obligat-sa-emigrez/

Actorul Gérard Depardieu mărturiseşte, într-un interviu publicat în ediţia de duminică a ziarului Le Figaro, că a ales să plece din Franţa şi să ceară cetăţenie rusă chiar din cauza politicii ţării sale natale, adăugând că vrea să obţină şi un paşaport algerian.

Un articol de Andrada Văsii|17 iunie 2013

Actorul Gérard Depardieu mărturiseşte, într-un interviu publicat în ediţia de duminică a ziarului Le Figaro, că a ales să plece din Franţa şi să ceară cetăţenie rusă chiar din cauza politicii ţării sale natale, adăugând că vrea să obţină şi un paşaport algerian.

Actorul, în vârstă de 64 de ani, a luat decizia de a solicita cetăţenia belgiană şi un paşaport rusesc după ce preşedintele socialist francez Francois Hollande a dorit să majoreze la 75% cota de impozitare a persoanelor bogate din Franţa. Prin comparaţie, acest impozit este de 13% în Rusia. Spre deosebire de Franţa, Belgia nu percepe taxă pe avere şi nici pe câştigurile obţinute din vânzarea de acţiuni.

Depardieu vorbeşte, în interviul său pentru Journal du Dimanche, despre iubirea sa faţă de noua „patrie“, Rusia, despre impozitele pe care le plăteşte, excesele sale şi libertatea politică, notează Mediafax.

O decizie controversată

Definindu-se drept „un cetăţean al lumii“, Depardieu spune că „a fost împins la expatriere“. „Nu sunt un exilat fiscal, eu nu fug de fisc“, a insistat actorul. „Am spus doar că (impozitele mari – n.r) erau prea mult pentru vârsta mea“, a declarat el.

„Iubesc francezii, nu am plecat definitiv. M-am născut în Franţa fără să am nimic şi apoi, timp de 60 de ani, am oferit joburi la peste 100 de persoane“, mai spune Gérard Depardieu, care a comparat impozitele de 30% din profit în Franţa cu cele din Belgia şi cu cele de 13% din Rusia.

„Nu am nevoie să mă ascund, ca diverşi oameni politici“, a spus Depardieu, continuând: „Am devenit asemenea lui Cyrano, un bărbat care este împotriva a tot şi toate. Corespund unei imagini iubite de francezi – un rebel care agită apele. Am un spirit huligan care i-a plăcut mult lui Putin”.

Un artist care dorește 7 pașapoarte

„Nu sunt nici de stânga, nici de dreapta. Am tăiat cordonul ombilical“, a spus Depardieu, vorbind despre ministrul francez al culturii, Aurélie Filippetti drept „domnişoara de la Cultură“, al cărei nume l-a uitat. De asemenea, Depardieu a vorbit în termeni moderaţi despre situaţia din Cecenia. „Nu sunt de acord cu ceea ce se zice în Franţa despre Cecenia şi Rusia şi sunt un cetăţean de onoare. Trebuie în primul rând să trăieşti acolo şi apoi să îţi dai cu părerea“, a spus el.

Nici situaţia tinerelor din trupa Pussy Riot, încarcerate, în Rusia, nu l-a mişcat prea tare pe artist. „În niciun caz nu sunt ţinute în lagăre de concentrare, cum scrie presa“, a spus Depardieu, adăugând că este mai îngrijorat de „condiţiile din ghetourile de la periferia oraşelor, care se vor islamiza“, dând drept exemplu realităţile din filmul lui Jacques Audiard, „Un profet“. Artistul a spus că nu se limitează la cetăţenia rusă. „Mi-ar plăcea să am şapte paşapoarte. O să cer paşaport algerian, dar şi altor câteva ţări pe care le iubesc“, a adăugat Depardieu.

O carieră plină de succese

Gérard Depardieu este unul dintre cei mai cunoscuţi actori francezi pe plan internaţional şi are la activ peste 100 de filme în care a jucat, inclusiv cele din seria „Asterix“, însă în ultima vreme a ţinut prima pagină a ziarelor din motive care nu au legătură cu cariera artistică. În vara anului 2011, presa din lumea întreagă scria despre faptul că actorul francez, suferind de incontinenţă urinară, a încercat să urineze, discret, într-o sticlă, deoarece însoţitoarea de bord i-a interzis accesul la toaletă, pentru că avionul – care circula pe ruta Paris-Dublin – se pregătea să decoleze.

Gérard Depardieu a câştigat numeroase premii de-a lungul prestigioasei lui cariere în cinematografie, inclusiv o nominalizare la Oscar, pentru memorabilul rol din „Cyrano de Bergerac“, şi un premiu Globul de Aur, pentru rolul său din filmul „Cartea verde“. Depardieu a apărut şi în filmul „Condamnat la viaţă“ de Bogdan Dreyer, care a avut anul acesta premiera în cinematografele româneşti.

Foto credit: captură video „Pardonnez-Moi- L’interview de Gérard Depardieu“

14
/07
/16

La final de iulie, în plină vară, filmele scurte se mută sub cerul liber. Evenimentul Marele Picnic, adus la viață de ShortsUP, a ajuns la ediția a 3-a. Vineri, 29 iulie și sâmbătă, 30 iulie, de la ora 19.00, Grădina Botanică din București devine destinație de vacanță în mijlocul orașului și gazdă a două seri de filme scurte, muzică jazz, proiecții multimedia și ateliere.

14
/07
/16

Vara aceasta, copiii sunt aşteptaţi la Cinema City pentru a primi în dar Paşaportul de Cinema şi a porni într-o călătorie minunată în lumea filmului, vizionând producţii pline de emoţie şi veselie, precum: „În căutarea lui Dory”, „Epoca de Gheaţă: Ploaie de meteoriţi”, „Singuri acasă”, „Pete şi Dragonul” sau „Alice în Ţara Oglinzilor”.

12
/07
/16

INTERVIU Născut în 1992, Ion Indolean este critic de cinema şi, mai nou, regizor. Primul său film, experimentalul „Discordia”, a câştigat premiul pentru cel mai bun debut românesc la TIFF. „Nu-mi plac regulile, convenţiile, normele”, spune Ion Indolean, a căruit radicalitate i-a intrigat pe mulţi dintre cei care i-au văzut filmul.

12
/07
/16

„Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” continuă periplul prin ţară după ce, timp de o săptămână, publicul din Tulcea a fost invitat să vizioneze unele dintre cele mai frumoase filme româneşti realizate în ultimii ani.

11
/07
/16

Un concert al trupei Blazzaj, prezentarea unei noi lucrări video-muzicale semnate de Thy Veils, un workshop de film documentar susţinut de regizorul Răzvan Georgescu şi un atelier de bandă desenată coordonat de ilustratoarea Sorina Vazelina sunt evenimentele conexe proiecţiilor de film la cea de-a treia ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care are loc între 14 şi 17 iulie la Timişoara şi Gottlob.

07
/07
/16

Programul intitulat „Revoluție în realism. Noul cinema românesc” găzduit în iunie de faimosul centru cinematografic de pe malul Tamisei, British Film Institute, se va încheia in iulie cu trei proiecții suplimentare, găzduite de ICR Londra în cadrul unei secțiuni speciale a Cinematecii românești. Astfel, în 7, 11 și 14 iulie vor avea loc proiecțiile filmelor „California Dreamin’’” (2007), în regia lui Cristian Nemescu, „Francesca” (2009), în regia lui Bobby Păunescu, și „Domestic” (2011), în regia lui Adrian Sitaru.

07
/07
/16

Au trecut mulţi ani de când cel cunoscut ca Tarzan a părăsit jungla africană şi şi-a asumat o nouă identitate ca Lordul Greystoke, John Clayton al III-lea. Warner Bros. Pictures şi Village Roadshow prezintă „Legenda lui Tarzan”, un film cu Alexander Skarsgard, Samuel L. Jackson, Margot Robbie, Djimon Hounsou, Jim Broadbent şi Oscar Christoph Waltz.

06
/07
/16

Scarlett Johansson este actrița ale cărei filme au avut cele mai mari încasări de-a lungul timpului. Potrivit portalului Box Office Mojo, filmele în care Johansson a jucat au generat încasări de peste 3,3 miliarde de dolari în cinematografele nord-americane.

06
/07
/16

„Bacalaureat”, filmul care i-a adus lui Cristian Mungiu premiul de regie la Cannes, „România: patru patrii”, cel mai nou documentar al lui Alexandru Solomon, și o proiecție aniversară cu „Marfa și banii”, de Cristi Puiu, în prezența actorului Alexandru Papadopol se numără printre evenimentele dedicate cinematografiei române la cea de-a treia ediție a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timișoara și Gottlob (14-17 iulie).

05
/07
/16

Regizorul iranian Abbas Kiarostami a decedat la Paris la vârsta de 76 de ani. Kiarostami, care a câștigat Palme d'or la Cannes în 1997 pentru filmul Taste of Cherry , a părăsit Teheranul săptămâna trecută pentru a se trata în Franța. Agenția oficială de știri iraniană IRNA a anunțat că rămășițele sale vor fi repatriate în Iran pentru a fi înhumate.

04
/07
/16

Comedia de succes „Două lozuri”, de Paul Negoescu, thriller-ul german „Victoria”, de Sebastian Schipper, care a încântat publicul şi critica la Festivalul de la Berlin în 2015, şi „Belgica”, noua dramă a belgianului Felix van Groeningen, se numără printre surprizele celei de-a treia ediţii Ceau, Cinema! (14-17 iulie).