VIDEO Cele mai bune filme din ultimul an, proiectate în aer liber, la Caravana Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-in-luna-iulie-caravana-metropolis-revine-cu-proiectii-gratuite-in-aer-liber/

Caravana Metropolis revine cu cea de-a doua ediţie cu proiecţii gratuite în aer liber, în ţară, la începutul lunii iulie. Caravana aduce în faţa publicului cele mai bune filme din ultimul an, premiate cu Oscar, Globul de Aur sau incluse în selecţiile unor festivaluri de renume, precum cele de la Cannes, Berlin, Toronto şi Veneţia, semnate de regizori de renume mondial, ca Pedro Almodovar, Michael Haneke, Wes Anderson, Francois Ozon.

Un articol de Andrada Văsii|26 iunie 2013

Caravana Metropolis revine cu cea de-a doua ediție cu proiecţii gratuite în aer liber, în ţară, la începutul lunii iulie. Anul trecut, aceasta a înregistrat 80.000 de spectatori în şapte oraşe.

Caravana Metropolis aduce în faţa publicului cele mai bune filme din ultimul an, premiate cu Oscar, Globul de Aur sau incluse în selecţiile unor festivaluri de renume, precum cele de la Cannes, Berlin, Toronto şi Veneţia, semnate de regizori de renume mondial, ca Pedro Almodovar, Michael Haneke, Wes Anderson, Francois Ozon.

Filmele selectate, producţii internaţionale şi româneşti, mulţumesc toate gusturile, atât pe ale cinefililor, cât şi pe ale amatorilor de distracţie şi relaxare într-un spaţiu deschis, notează Mediafax.

Trei luni cu filme

Ca şi anul trecut, caravana va debuta în luna iulie, la Braşov, în Piaţa Sfatului, urmând ca apoi să se îndrepte spre Sibiu şi Bucureşti. Întreaga călătorie cinematografică va dura până în luna septembrie, timp în care publicul va avea ocazia de a alege din cele 12 filme selectate special pentru acest eveniment.

Este un proiect de succes pe care dorim să-l menţinem şi să-l dezvoltăm, un proiect prin care vrem să aducem oamenilor atmosfera grădinilor de vară de altădată şi filme foarte bune Mulţumim primăriilor şi sponsorilor care încă investesc în cultură.

Daniel Mitulescu,

preşedintele Asociaţiei Culturale Metropolis

120 metri pătrați și 17.000 lumeni

Caravana Metropolis aduce în România un concept popular peste hotare, „Cinema în aer liber“, împreună cu cel mai mare ecran gonflabil din ţara noastră, de 120 de metri pătraţi, şi un proiector de 17.000 de lumeni, care au uimit publicul anul trecut.

Spectatorii se vor putea bucura, alături de prieteni şi familie, în răcoarea serii, de una dintre surprizele cinematografice selectate – „Aventuri sub clar de lună/Moonrise Kingdom“, prezentat în avanpremieră în România, regizat de Wes Anderson, cu Bruce Willis, Bill Murray şi Edward Norton în rolurile principale, nominalizat la Oscar pentru cel mai bun scenariu şi inclus în competiţie la Cannes 2012.

Cel mai bun scenariu

Câştigătorul premiului Academiei de Film Europene pentru cel mai bun scenariu „Vânătoarea/The Hunt“, în regia lui Thomas Vinterberg, este filmul care i-a adus lui Mads Mikkelsen un premiu la Cannes pentru cel mai bun actor. Filmul va fi proiectat în caravană, alături de cel mai recent lungmetraj semnat de celebrul regizor Pedro Almodovar, „Amanţii Pasageri/Los amantes pasajeros“ (foto sus) , care îi aduce pe marile ecrane pe Penelope Cruz şi Antonio Banderas.

De asemenea, va fi proiectat filmul „O afacere regală/A Royal Affair“ (regia: Nikolaj Arcel), povestea adevărată a unui om obişnuit care câştigă inima reginei şi porneşte o revoluţie.

Avanpremieră în România

Din competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, în caravană vine „Superstar“ (regia: Xavier Giannoli), în avanpremieră în România, povestea unui bărbat obişnuit, care descoperă într-o zi că a devenit extrem de faimos, alături de „Născut din nou/Twice Born“, în regia lui Sergio Castellitto, proiectat în avanpremieră în România, după ce a fost selecţionat la Toronto. Filmul prezintă o frumoasă poveste de dragoste ce îi are ca protagonişti pe Penelope Cruz şi pe Emile Hirsch („Into the Wild“).

Film premiat la Cannes 2012

„Partea îngerilor/The Angels’ Share“, cel mai recent film semnat de Ken Loach, câştigătorul premiului juriului la Cannes în 2012, nominalizat la premiile Cesar şi cele ale Academiei Europene, va fi de asemenea proiectat în caravană, alături de „În pielea lor/In their Skin“, în avanpremieră în România, un thriller captivant, premiat la Festivalul Internaţional de Film de la Chicago, cu Selma Blair şi Joshua Close în rolurile principale.

Marelepremiu Palme d’Or

Câştigătorul Oscarului pentru cel mai bun film străin şi al marelui premiu Palme d’Or la Cannes anul trecut, „Iubire/ Amour“, în regia lui Michael Haneke, este o poveste sensibilă de dragoste la vârsta a treia, ce va fi prezentată publicului caravanei, alături de un alt film semnat de un francez, „În casă“ de Francois Ozon, thriller premiat la Toronto, San Sebastian şi nominalizat la premiile Cesar şi Goya.

Din caravană nu va lipsi nici cel mai de succes film românesc de anul acesta, „Poziţia copilului“, în regia lui Călin Netzer, premiat cu Ursul de Aur la Berlin 2013.

Foto credit: Independența Film „Los Amantes Pasajeros“

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.