VIDEO Mari actori şi concerte incitante, la Alba Iulia Music & Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-incepe-alba-iulia-music-film-festival-cu-productii-de-amploare/

Diversitatea este o temă-cheie pentru a doua ediţie a Alba Iulia Music & Film Festival, eveniment al cărui program include genuri muzicale de la folclor la pop-rock şi electroswing, filme de arhivă şi producţii recente din România şi internaţionale.

Un articol de Andrada Văsii|29 august 2013

Diversitatea este o temă-cheie pentru a doua ediție a Alba Iulia Music & Film Festival, eveniment al cărui program include genuri muzicale de la folclor la pop-rock și electroswing, filme de arhivă și producții recente din România și internaționale.

Cu sprijinul Arhivei Naționale de Filme, la Alba Iulia vor fi prezentate două pelicule clasice: „Noi cei din linia întâi” (1985, regia: Sergiu Nicolaescu, cu: Valentin Uritescu, Ion Besoiu, Mircea Albulescu) sau „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1987, regia: Gheorghe Vitanidis, cu: Marin Moraru, Stela Popescu, Alexandru Arșinel, Emilia Popescu, Nae Caranfil).

Tot la capitolul filme, este de menționat proiecția „Samsara”, un documentar filmat în 25 de țări din întreaga lume, a cărui producție a durat mai bine de patru ani. În vorbele creatorilor săi, „Samsara explorează minunile lumii în care trăim, de la banal la miraculos, căutând a înțelege fundamentele spiritualității și a experienței umane.

Samsara este o formă de meditație non-verbală”, iar criticii au lăudat „vizualurile spectaculoase”, vorbind despre film ca despre o „experiență înălțătoare”. În Statele Unite, «Samsara» a câștigat titlul de cel mai vizionat documentar în 2012.

Un eveniment care leagă universul filmului și al muzicii în cel mai direct mod este proiecția filmului mut „Aventurile prințului Ahmed”, cu acompaniament live, eveniment posibil datorită sprijinului Institutului Goethe. Filmul este cel mai vechi lungmetraj de animaţie care s-a păstrat până azi, la care autoarea, Lotte Reiniger, a început lucrul acum 90 de ani, înainte chiar de apariția faimoaselor personaje Disney.

Muzică și film

Spectatorii vor putea arunca o privire într-un univers locuit de prințese și zână, unul în care lupta între bine și rău este în plină desfășurare! Acompaniamentul live este asigurat de Makounouchi Bento, o trupă formată din Felix Petrescu și Valentin Toma, care își descriu proiectul muzical drept „podul care începe acolo unde se termină cuvintele”. Trupa a compus muzică de film, reunind stiluri și genuri muzicale diferite, de la reorchestrări de muzică clasică, până la muzică ambientală și experimentală.

Tot la capitolul muzică, Ioan Pop și grupul Iza vor aduce folclorul autentic românesc pe scena din Piața Cetății Open Air, Berti Barbera Quartet își va demonstra din nou „atracția irezistibilă față de ritm”, iar petrecerile festivalului, găzduite vineri și sâmbătă seara de Galeria Habitat, vor fi animate de ritmuri electro mixate de Silent Strike + Dan Basu și Nico de Transilvania.

Un alt moment muzical deosebit va avea loc duminică, în Piața Cetății: concertul Marius Mihalache Band cu „Electroswing project”. Marius Mihalache este un artist complex care a lansat mai multe albume de concepție și a compus coloana sonoră a unor seriale și filme de lung metraj, inclusiv celebrul „Filantropica” a lui Nae Caranfil.

Muzica este omniprezentă și în filmele prezente la Alba; programul include proiecții despre viața unor artiști („Marley”) sau festivaluri care au făcut istorie („Glastonbury”), musicaluri adaptate pentru marele ecran („Mizerabilii”) sau călătorii muzicale prin istoria unor culturi aparte („Vedere de pe pod: sunetul Istanbulului”).

Program oficial

Joi, 5 septembrie

Piața Cetății Open Air

19.00 Deschiderea festivalului. Garda Romană. Concert special cu teme muzicale din filme celebre, susținut de orchestra de suflători „Valahia”. Spectacol pirotehnic: Crispus Show.

20.15 Proiecție specială:„În fiecare zi mi-e dor de tine”(România, 1987, regia: Gheorghe Vitanidis)

Palatul Principilor Open Air

20.00 Proiecție „O zi din viață” („Life in a day”, SUA, 2011) – film realizat de comunitatea YouTube din întreaga lume

Sala Ferdinand (Palatul Principilor)

16.00 Scurtmetraje românești din programul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) 2013

Vineri, 6 septembrie

Piața Cetății Open Air

20.00 Proiecție specială: „Balkan Melody” (Elveția, 2012, regia: Stefan Schwietert)

21.45 Concert Ioan Pop și grupul Iza

Palatul Principilor Open Air

19.15 Concert Berti Barbera Quartet

20.00 Proiectie „Vedere de pe pod: sunetul Istanbulului” („Crossing the Bridge: The sound of Istanbul”, Germania, 2005)

Sala Ferdinand (Palatul Principilor)

16.00 Scurt-metraje românești de animație din competiția festivalului Anim’est 2013

18.00 Proiecție: Sound City (SUA, 2012, regia: Dave Grohl)

Galeria Habitat

23.00 Festival Party Concert Silent Strike + Dan Basu (visuals)

Sâmbătă, 7 septembrie

Piața Cetății Open Air

20.00 Proiecție specială: „Funeralii fericite” (România, 2013, regia: Horațiu Mălăele)

22.00 Concert: VUNK

Palatul Principilor Open Air

20.00 Proiecție specială: „Aventurile prințului Ahmed”, film mut (Germania, 1923), cu acompaniament live Makunouchi Bento

Sala Ferdinand (Palatul Principilor)

10.00 Proiecție EducaTIFF: film pentru copii

12.00 Proiecție EducaTIFF: film pentru copii

16.00 Proiecție: „Cu fanfara în vizită” („Bikur Ha-Tizmoret”, co-producție Israel, Franţa, SUA, 2007)

18.00 Proiecție specială: Mizerabilii („Les Misérables”, Marea Britanie, 2012)

Galeria Habitat

23.00 Festival Party. Concert Nico de Transilvania.

Duminică, 8 septembrie

Piața Cetății Open Air

19:15 Concert Marius Mihalache Band: Electroswing Project

20.00 Proiecție specială „Samsara” (Germania, 2012. Regia: Ron Fricke)

Palatul Principilor Open Air

20.00 Proiecție specială: „Noi cei din linia întâi” (România, 1985. Regia: Sergiu Nicolaescu)

Sala Ferdinand (Palatul Principilor)

10.00 Proiecție EducaTIFF: film pentru copii

12.00 Proiecție EducaTIFF: film pentru copii

16:00 Proiecţie: „Glastonbury”(Marea Britanie, 2006. Regia: Julien Temple)

18:00 Proiecţie: „Marley” (Marea Britanie, 2012. Regia: Kevin Macdonald)

Foto credit: Radu Neag

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.

10
/06
/22

Jocurile, atelierele și distracția în aer liber se întorc la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, într-un program extins, dedicat copiilor și părinților prezenți la Cluj-Napoca între 18 și 26 iunie.

09
/06
/22

În lunile iunie și iulie, Institutul Cervantes din București și Happy Cinema propun publicului interesat de artă o serie de proiecții de filme documentare având ca subiect diverse figuri iconice ale artei spaniole contemporane: Salvador Dalí, Generația Buñuel, Dalí, Picasso, Muzeul Prado, Remedios Varo, Antonio López. Proiecțiile vor avea loc în Sala Auditorium a Institutului Cervantes (Bulevardul Regina Elisabeta 38), în fiecare zi de miercuri, de la ora 19.00.

09
/06
/22

Filmul “Metronom” (2022), premiat pentru regie în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, va deschide a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, care se va desfăşura în perioada 14-17 iulie. Proiecţia va avea loc în prezenţa regizorului Alexandru Belc şi a tinerei actriţe Mara Bugarin, originară din Timişoara.

08
/06
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie 2022) anunță un parteneriat cu platforma TikTok, prin care își propune să aducă în focus creatorii români de conținut pasionați de cinematografie și să îi invite să-și găsească inspirația la cel mai mare eveniment de film din țară. Parteneriatul include un hashtag challenge, care va culmina cu un eveniment de premiere special la Cluj-Napoca, și un Masterclass VFX pentru adolescenți susținut de Robert Tatoi, în cadrul EducaTIFF.

08
/06
/22

Aurel Marton și-a petrecut peste 20 de ani în detenție. Acum se străduiește să ducă o viață normală, alături de familie. Povestea vieții sale și, mai ales, iubirea față de animalele abandonate, i-au atras atenția regizorului Mihai Dragolea, care l-a distribuit în noul său scurtmetraj. „Aurică, viață de câine”, care spune povestea unui evadat ce trăiește într-un lan de porumb și care se împrietenește cu câinele unui sătean de la care fură mâncare, va avea premiera în competiția Zilele Filmului Românesc din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), joi, 23 iunie, la Cinema Florin Piersic (Cluj Napoca).

08
/06
/22

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, singura manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, anunță deschiderea sesiunii de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a opta ediții, care va avea loc între 8 -11 septembrie 2022, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt: 24 iunie (normal) și 15 iulie (târziu).

07
/06
/22

10 pentru FILM, programul care intermediază întâlnirea între actori români de teatru și lumea cinematografiei, a ajuns la cea de-a 11 ediție. O rampă de lansare pentru peste 100 de artiști talentați de pe scenele teatrelor din România, 10 pentru FILM își continuă misiunea și în 2022, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 - 26 iunie 2022). Astfel, alți 10 actori aflați la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la TIFF, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie.

06
/06
/22

Chef-ul Adi Hădean vine la Festivalul Internațional de Film Transilvania 2022 pentru o zi specială: Ukrainian Street Food Day. Acesta va pregăti, alături de bucătari din Ucraina, preparate tradiționale din țara vecină, pe care clujenii sunt invitați să le încerce pe 20 iunie la un eveniment special, care va fi organizat pe strada Potaissa din centrul orașului. Toate fondurile strânse în urma acestui eveniment vor fi donate inițiativei #SolidarSocial, care livrează mese calde refugiaților.

02
/06
/22

Fidel misiunii sale de a cultiva pasiunea publicului tânăr și foarte tânăr pentru arta cinematografică, programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie). Calendarul evenimentelor include anul acesta o amplă selecție de filme dedicate copiilor și adolescenților, ateliere creative și cursuri de jurnalism de cinema, dar și o prezentare în premieră a opționalului de educație cinematografică, care va fi testat pe parcursul unui an școlar la Colegiul Național Gheorghe Șincai din Cluj-Napoca, la inițiativa Asociației Festivalului de Film Transilvania (AFFT).