VIDEO Încheiere de stagiune la Teatrul Naţional Bucureşti cu Caragiale în FestCo
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-incheiere-de-stagiune-la-teatrul-national-bucuresti-cu-caragiale-in-festco/

Ultimele reprezentaţii ale stagiunii 2012-2013 la Teatrul Naţional din Bucureşti sunt prilejuite de FestCo, începând de astăzi, 18 iunie, pentru patru zile consecutiv.

Un articol de Andrada Văsii|18 iunie 2013

Ultimele reprezentaţii ale stagiunii 2012-2013 la Teatrul Naţional din Bucureşti sunt prilejuite de Festivalul Comediei Româneşti, FestCo, începând de astăzi, 18 iunie, pentru patru zile consecutiv.

La sfârșitul celor patru zile, spectacole realizate în cadrul Programului „Anul Caragiale la TNB“ vor marca un final binemeritat pentru o stagiune împlinită sub semnul marelui dramaturg, patronul spiritual al teatrului.

Performanţe notabile, creaţii actoriceşti de primă mărime în viziuni regizorale şi scenografice de referinţă, spectacolele „D’ale noastre“, „Două loturi“, „Conul Leonida“, „Scrisoarea“ (foto sus) şi „Năpasta“ au fost apreciate atât de public cât şi de critica de specialitate, oameni de teatru, jurii de selecţie etc.

Spectacole premiate de către UNITER

Pentru „Conceperea şi realizarea excepţională a Programului Caragiale 2012 “, Teatrul Naţional din Bucureşti a primit „Premiul de excelenţă“ la cea de a XXI-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, regizorul spectacolului „Două loturi“, Alexandru Dabija a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun regizor, scenograful Helmut Stürmer cu Premiul pentru scenografie, iar înainte de aceasta, la Gala Premiilor  Radio România Cultural, domnului Ion Caramitru, directorul general al Teatrului Naţional, i-a fost decernat Premiul secţiunii Teatru, pentru Anul Caragiale.

Un preview al stagiunii 2013-2014

Finalul stagiunii a fost marcat şi de pregătirea premierelor ce vor ieşi la rampă în  toamna acestui an, odată cu deschiderea stagiunii 2013-2014:

„Omul care a văzut moartea“ de Victor Eftimiu  – regia Dan Tudor – Sala Mică

„Micul infern“ de Mircea Ştefănescu – regia Mircea Cornişteanu – Sala Pictura

„Nebun din dragoste (Fool for love)“ de Sam Shepard – regia Claudiu Goga  – Sala Media, apoi la Atelier

„Revizorul“ de Gogol, regia Felix Alexa – Sala Studio.

Un nou spațiu dedicat spectacolului

Redeschiderea stagiunii este prevăzută pentru jumătatea lunii septembrie 2013, când publicul va fi primit cu spectacole noi şi cu numeroase surprize plăcute. Sălilor Mică şi Media, inaugurate la sfârşitul anului 2012,  li se vor adăuga din toamnă Sala Pictura (construită pe vechiul amplasament al atelierului de pictură al TNB, de unde şi denumirea adoptată temporar) şi Sala Studio (fosta sală a Operetei), precum și noi spaţii aferente, de expoziţii şi foaiere spectaculoase. Noile săli, cu dotări ultramoderne, au o funcţionalitate multiplă şi o geometrie variabilă, ceea ce va permite montarea celor mai diverse spectacole.

Din luna iulie încep lucrările la tronsonul A al clădirii teatrului, în mod special la Sala Mare, care intră în reparaţii şi restructurări.  Din toamnă, o parte din spectacolele acestei săli vor fi adaptate şi mutate în cele două săli noi, menţionate mai sus.

Info:

Până la inaugurarea efectivă a noului Teatru Naţional, vă invităm să vă familiarizaţi cu noua sa configuraţie, accesând  turul virtual al clădirii şi al noilor săli, pe www.tnb.ro (homepage click pe butonul  Despre TNB, apoi pe Jurnal de reconstrucţie).

Foto credit: TNB, Augustin Bucur, Adi Bulboacă

25
/02
/16

În 2016 se împlinesc 15 ani de când debutul lui Cristi Puiu, „Marfa și banii”, era prezentat, cu succes la critica străină, în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului de la Cannes și, la scurt timp, lansat în cinematografele din România, spre stupoarea unor comentatori şi în indiferenţa publicului.

25
/02
/16

La cererea publicului, Kamerata Kronstadt, dirijată de maestrul Cristian Oroșanu, revine în concert, împreună cu Analia Selis și pianistul Mariano Castro, miercuri, 30 martie 2016, ora 18.00, la Sala PATRIA din Brașov.

25
/02
/16

Am iubit, am purtat, am pierdut, spectacolul care vorbește despre nenumăratele mistere ale feminității, se joacă în premieră oficială la ARCUB, pe strada Lipscani nr. 84-90 – pe 5 și 6 martie (avanpremieră și premieră oficială) de la ora 20:00.

25
/02
/16

Într-o zi de 25 februarie a încetat din viaţă Duiliu Zamfirescu, romancier, dramaturg, poet şi om politic, autorul romanelor din Ciclul Comăneștenilor. Tot într-o zi de 25 februarie se năşteau Carlo Goldoni, cunoscutul dramaturg și libretist italian din Veneția şi Enrico Caruso, unul dintre cei mai faimoși tenori din istoria operei.

24
/02
/16

Mozart, compozitorul considerat adesea ca cel mai înzestrat muzician de geniu al tuturor timpurilor, este cel căruia îi este dedicat concertul Orchestrei de Cameră Radio, ce se va desfășura miercuri, 2 martie (19.00) la Sala Radio, sub bagheta dirijorului CRISTIAN BRÂNCUŞI.

24
/02
/16

Un spectacol care re-construieşte anul 1989, ca un puzzle format din amintirile echipei Teatrului Mic din Bucureşti. O radiografie a acelor timpuri, un prilej de interogaţie pentru noi, cei de azi.

24
/02
/16

Merci Charity Boutique împreună cu Acuarela Bufet organizează Charity Lunch #9 - un prânz pentru tine sau un cadou special oferit unui prieten, cu o personalitate pe care o admiră. Luni, 29 februarie, două persoane pot lua prânzul cu Andreea Marin. 

24
/02
/16

Miercuri, 2 martie, de la ora 18.00, la Librăria Cărturești Verona (Str. Pictor Arthur Verona 13-15, București), va avea loc un eveniment dedicat unuia dintre cei mai importanţi scriitori români contemporani, Gheorghe Crăciun, prilejuit de apariția a două noi titluri în seria de autor pe care Editura Cartea Românească i-a dedicat-o.

24
/02
/16

într-o zi de 24 februarie (1960) începea "procesul intelectualilor mistico-legionari", acuzați că au citit și răspândit operele lui Mircea Eliade. Principalii inculpați erau Constantin Noica, Constantin Dinu Pillat, Al. O. Teodoreanu și Nicolae Steinhardt. Deși au fost mai mulți scriitori condamnați în acest lot, memorialistul grupului a rămas Nicu Steinhardt cu "Jurnalul fericirii".

23
/02
/16

Aferim! (r. Radu Jude), București NonStop (r. Dan Chișu), Comoara (r. Corneliu Porumboiu), De ce eu? (r. Tudor Giurgiu) și Un etaj mai jos (r. Radu Muntean) sunt cele cinci lungmetraje care intră anul acesta în cursa pentru trofeul acordat Celui mai bun film, la Gala Premiilor Gopo. De asemenea, autorii celor cinci filme concurează și la categoria Cel mai bun regizor.

23
/02
/16

Vineri, 26 februarie, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio, cu participarea unuia dintre cei mai cunoscuți muzicieni români ai momentului – violoncelistul RĂZVAN SUMA – îi invită pe iubitorii muzicii la o seară sub semnul romantismului, concepută în jurul poemului dramatic MANFRED, scris de Lordul Byron.