VIDEO „La vie d’Adele“, câştigătorul Palme D’Or 2013, va fi distribuit în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-la-vie-dadele-castigatorul-palme-dor-2013-va-fi-distribuit-in-romania/

„La vie d’Adele“, câştigătorul Palme d’Or 2013, va fi distribuit în România de Independenţa Film.

Un articol de Andrada Văsii|27 mai 2013

„La vie d’Adele“, câştigătorul Palme d’Or 2013, va fi distribuit în România de Independenţa Film.

Regizorul de origine tunisiană Abdellatif Kechiche a primit trofeul aseară, din partea actriţei Uma Thurman, în cadrul decernării premiilor celei de-a 66-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes 2013.

În afara câștigătorului, Independența Film va distribui în România încă cinci filme prezentate în competiția oficială de la Cannes de anul acesta, alături de un titlu care a rulat în afara concursului.

Pentru Independenţa Film, trofeul obţinut de „La vie d’Adele reprezintă cel de-al 11-lea Palme d’Or pentru un film distribuit de companie.

Celelalte zece filme câştigătoare la ediţiile precedente şi aduse în România de Independenţa Film sunt, în ordine cronologică:

Amour“ (de Michael Haneke), în 2012,

„Uncle Boonmee“ (de Apichatpong Weerasethakul), în 2010,

„The White Ribbon“ / „Das weisse Band“ (de Michael Haneke), în 2009,

„Entre les murs“ / „The Class“ (de Laurent Cantet), în 2008,

„L’enfant” (de Jean-Pierre Dardenne şi Luc Dardenne), în 2005,

„Fahrenheit 9/11“ (de Michael Moore), în 2004,

„Elephant“ (de Gus Van Sant), în 2003,

„The Pianist“ (de Roman Polanski), în 2002,

„La stanza del figlio“ (de Nanni Moretti), în 2001,

„Dancer in the Dark“ (de Lars von Trier), în 2000.

Încă un film premiat pe ecranele din România

Premiul juriului la Cannes 2013 a fost decernat peliculei „Like Father, Like Son“ (de Hirokazu Koreeda), care va fi adus pe marile ecrane româneşti de aceeaşi casă de distribuţie.

Alături de Palme d’Or, „La vie d’Adele“ a câştigat şi premiul criticii de specialitate FIPRESCI.

„La vie d’Adele“ (Palme d’Or, FIPRESCI) şi „Like Father, Like Son“ (Premiul Juriului) nu sunt singurele filme din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes 2013 pe care le veţi putea vedea în curând şi în cinematografele din România.

Independenţa Film va distribui 7 filme de la Cannes 2013:

 „La Vie d’Adèle“ / „Blue Is the Warmest Color“. Regia: Abdellatif Kechiche.

„Like father, Like Son“. Regia: Hirokazu Koreeda.

„Jeune et Jolie“ / Young and Beautiful. Regia: François Ozon. Cu: Charlotte Rampling.

„Jimmy P“. Regia: Arnaud Desplechin. Cu Benicio Del Toro.

„Only God Forgive“. Regia: Nicolas Winding Refn, Cu: Ryan Gosling, Kristin Scott Thomas.

„The Immigrant“. Regia: James Gray. Cu: Jeremy Renner, Joaquin Phoenix, Marion Cotillard.

„Blood Ties“. Regia: Guillaume Canet. Cu: Mila Kunis, Marion Cotillard, Clive Owen (în afara competiţiei)

Juriul competiţiei oficiale de la Cannes 2013 a fost alcătuit din: Steven Spielberg (preşedinte), Nicole Kidman, Ang Lee, Christoph Waltz, Cristian Mungiu, Daniel Auteuil, Vidya Balan, Naomi Kawase, Lynne Ramsay.

Foto credit: Alberto Pizzoli

02
/06
/21

Cea de-a XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival, care va avea loc între 3 - 12 septembrie 2021, pe lângă continuarea tradiției de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate filme recente din întreaga lume, aduce și o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste secțiuni în premieră este cea istorică, dedicată celebrării a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, și este organizată cu sprijinul Casei Regale Române. Documentarul istoric "Războiul Regelui" deschide programul aniversar.

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.