VIDEO Lansare „Pintilie. Cineast“, întâlnire cu alpinistul Horia Colibăşanu şi afişele lui Jiří Menzel la TIFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-lansare-pintilie-cineast-intalnire-cu-alpinistul-horia-colibasanu-si-afisele-lui-jiri-menzel-la-tiff/

Întâlniri cu Lucian Pintilie, Jiří Menzel, Horia Colibăşanu şi actorii din programul „10 pentru FILM“, lansări de carte şi de DVD şi o expoziţie cu afişul ceh sunt câteva dintre recomandările zilei de astăzi, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania.

Un articol de |7 iunie 2013

Întâlniri cu Lucian Pintilie, Jiří Menzel, Horia Colibășanu și actorii din programul 10 pentru FILM, lansări de carte și de DVD și o expoziție cu afișul ceh sunt câteva dintre recomandările zilei de astăzi, la Festivalul Internațional de Film Transilvania.

Evenimentul special al zilei de vineri este lansarea setului de DVD-uri „Pintilie. Cineast“, la Hansen Lounge (Piața Unirii), de la 16.30, în prezența regizorului. Un obiect de colecție pentru orice cinefil, box-ul conține toate cele 11 filme ale apreciatului regizor român, precum și un disc cu 200 de minute incluzând zece materiale ce recompun portretul său: lecții de cinema, conferințe de presă, colocvii, emisiuni TV, omagii, retrospective.

Secvențe inedite cu Pintilie, extrase din bonusuri, vor putea fi vizionate în premieră, de la ora 18.00, la Cinema Arta. Proiecția, la care va participa și Lucian Pintilie, va fi introdusă de Cristi Puiu. La Hansen Lounge, de la ora 16.30, va fi lansat pe DVD și filmul-reper al Noului Cinema Românesc, „Marfa şi banii“ (r. Cristi Puiu).

Pentru Jiří Menzel

În onoarea regizorului ceh Jiří Menzel, distins cu Premiul pentru întreaga carieră la TIFF, va fi proiectat la Cinema Florin Piersic, de la 20.45, filmul „Sătucul meu drag“/ „My Sweet Little Village“, una dintre cele mai populare comedii cehești din istorie, nominalizată la Oscarul pentru film străin în 1986.

Înainte de proiecție, la ora 19.00, Jiří Menzel își va vernisa la TIFF Art (Muzeul de Artă) expoziția  „Filmele lui Jiří Menzel în afișul ceh“, cu 17 postere originale din colecția unică de afișe a filmotecii Terry Posters din Praga (www.terry-posters.com). Evenimentul este realizat cu sprijinul Centrului Ceh din București.

În ziua a opta la TIFF, spectatorii vor avea ocazia să-l întâlnească și pe alpinistul Horia Colibășanu. Acesta va fi invitatul lui Mihnea Măruță la TIFF Lounge-ul de la ora 17.00 și va lua parte la proiecția specială a documentarului „Creasta“/ „The Ridge“/ „Pura Vida“ (r. Pablo Iraburu, Migueltxo Molina), la Casa de Cultură a Studenților, de la ora 18.30.

Horia Colibăşanu a fost colegul de expediție al lui Iñaki Ochoa de Olza, alpinistul spaniol pentru salvarea căruia a fost  declanșată una dintre cele mai dificile și ample operațiuni de salvare în Himalaya, în 2008.

Proiecție specială a peliculei „Pas în doi“

Compozitorul Adrian Enescu, distins cu Premiul pentru întreaga carieră, va vorbi despre muzica de film la proiecția specială a peliculei „Pas în doi“ (r. Dan Pița, 1985), la Cinema Victoria, de la ora 12.15. Filmul este una dintre cele circa 65 de producții pentru care Adrian Enescu a creat muzică originală.

Comedia „Love Building“, primul lungmetraj al Iuliei Rugină, va avea o proiecție specială în prezența regizoarei și a actorilor Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol şi Dorian Boguță vineri, de la ora 18.15, la Cinema „Florin Piersic“, în cadrul Zilelor Filmului Românesc.

Înaintea proiecției, spectatorii vor afla mai multe despre campania de crowdfunding inițiată pentru ediția din toamnă a Making Waves: Festivalul New Romanian Cinema din New York, organizat de Romanian Film Initiative, și-i vor cunoaște pe actorii din programul 10 pentru FILM, aflat la a doua ediție.

Vor urca pe scenă, introduși de Andi Moisescu, actorii Claudia Ardelean, Balázs Bodolai, Eliza Noemi Judeu, Nicoleta Lefter, Călin Stanciu Jr., Rareș Florin Stoica, Silvia Török, Mihaela Trofimov, Cătălin Vieru și Irina Wintze. Programul 10 pentru FILM este prezentat de Mercedes.

Proiecție specială

Într-o proiecție specială, la Casa de Cultură a Studenților, de la ora 16.00, spectatorii TIFF vor putea viziona, în premieră, debutul în regie al lui Dave Grohl, fostul baterist al trupei Nirvana și solistul Foo Fighters. Documentarul „Sound City“ reînvie zilele de glorie ale unui studio aproape necunoscut din Van Nuys, California – Sound City, unde și-au  înregistrat melodiile Nirvana, Fleetwood Mac, Metallica, Nine Inch Nails, Guns N’ Roses sau Rage Against the Machine. Proiecția este prezentată de Digital Cube.

Cei 11 participanți la Atelierul Let’s Go Digital! își vor vedea pentru prima dată, pe ecran mare, la Cinema Arta, de la ora 15.00, scurtmetrajele realizate zilele acestea la TIFF. Sorin Botoșeneanu, Neil Coltofeanu, Andrei Rus, Tudor Jurgiu și Dana Bunescu au fost trainerii, iar cel care va decide filmul câștigător este publicul. Scurtmetrajul câștigător va fi premiat la gala de închidere de pe 8 iunie.

Două prezentări despre scheme de finanțare

Întâlnirile cu și pentru oamenii din industria filmului continuă vineri, de laora  11.00 la ora 13.00, la Piano Cazola, cu două prezentări despre scheme de finanțare. Prima, oferită de Centrul Național al Cinematografiei din Franța, va fi susținută de Emmanuelle Deprats, responsabilă a programului Aide aux Cinémas du Monde al CNC, iar a doua de către Agnes Havas, directorul Hungarian Film Fund.

Criticul Valerian Sava își va prezenta pe 7 iunie, de la 15.00, la TIFF Lounge, volumul al doilea din „O istorie subiectivă a tranziției filmice“. „Visul lui Adalbert“, comedia neagră a lui Gabriel Achim se va lansa pe DVD la ora 15.30, în acelaşi loc. Va urma, de la ora 16.00, o dublă lansare: „Tatăl Fantomă“ (r. Lucian Georgescu), DVD-ul şi volumul omonim scris de scenaristul filmului, Barry Gifford, vechiul colaborator al lui David Lynch.

În Mănăștur Open Air, de la ora 22.00, va rula unul dintre cele mai iubite și emoționante filme ale anului – „În căutarea lui Sugar Man“/ „Searching for Sugar Man“ (r. Malik Bendjelloul), premiat cu Oscarul pentru documentar. O doză serioasă de suspans le va servi cinefililor secțiunea Umbre – Scurtmetraj, difuzată în întregime, în două calupuri, la Cinema Arta, de la ora 20.00 și ora 21.45.

La Casa TIFF, de la ora 22.00, iubitorii de jazz vor avea ocazia să asculte un concert Luiza Zan & Dan Byron – Live Acoustic. Artista nominalizată la categoria „Muzicianul anului“, la cea mai recentă ediție a Galei Premiilor de Jazz, cântă alături de solistul trupei de rock alternativ Byron.

Info:

Galerii foto zilnice: http://tiff.ro/multimedia/galerie_foto

Detalii despre proiecții și programul integral, pe www.tiff.ro.

Facebook: TransilvaniaIFF

Twitter: #TIFF2013

Foto credit: TIFF

02
/06
/21

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, deschide sesiunea de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a șaptea ediții, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt 25 iunie (normal) și 16 iulie (târziu).

02
/06
/21

Cea de-a XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival, care va avea loc între 3 - 12 septembrie 2021, pe lângă continuarea tradiției de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate filme recente din întreaga lume, aduce și o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste secțiuni în premieră este cea istorică, dedicată celebrării a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, și este organizată cu sprijinul Casei Regale Române. Documentarul istoric "Războiul Regelui" deschide programul aniversar.

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.