VIDEO Lawrence Foster dirijează Orchestra Română de Tineret la Festivalul „George Enescu“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-lawrence-foster-dirijeaza-orchestra-romana-de-tineret-la-festivalul-george-enescu/

Într-o lună, pe 8 septembrie 2013, Festivalul ,,George Enescu” aduce la Bucureşti un concert extraordinar din seria Mari Orchestre ale Lumii – Orchestra Română de Tineret, alături de cunoscutul dirijor american Lawrence Foster.

Un articol de Andrada Văsii|9 august 2013

Într-o lună, pe 8 septembrie 2013, Festivalul „George Enescu” aduce la București un concert extraordinar din seria Mari Orchestre ale Lumii – Orchestra Română de Tineret, alături de cunoscutul dirijor american Lawrence Foster, Director Artistic al Festivalului „George Enescu“ pentru ediţia din 1998.

Una dintre cele mai apreciate orchestre formată din tineri muzicieni, Orchestra Română de Tineret (foto sus) va interpreta pe 8 septembrie, de la ora 19.30, la Sala Mare a Palatului, lucrări de Ravel, Brahms şi Dediu, iar la pupitru se va afla maestrul Lawrence Foster.

Născut în 1941 în Los Angeles – părinţii săi erau de origine română -, Lawrence Foster este un remarcabil interpret al muzicii lui George Enescu, fiind Director Artistic al Festivalului „George Enescu” la ediţia din anul 1998.

Dirijorul american a fost decorat de statul român, în 2003, pentru aportul adus muzicii româneşti şi creaţiei enesciene în mod deosebit, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer. Încă se mai pot cumpăra bilete la evenimentul din 8 septembrie, acestea fiind dispoibile pe site-ul Eventim.

De la Paraziții la muzică clasică

Programul Festivalului include şi trei concerte din Seria Muzica Secolului XXI, la care intrarea este liberă – „MINGUET” Quartet, de la ora 11.00, la Sala Mică a Palatului (solişti Jörg Widmann şi Sarah Maria Sun). La Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti – Studioul de Operă şi Multimedia, de la ora 14.00, va avea loc concertul susţinut de Ansamblul „Traiect”, avându-l ca dirijor pe Sorin Lerescu, solist Pierre-Yves Artaud (flaut).

Cornelia Petroiu (violă) va fi invitatul special al evenimentului. La 15.30, la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, va avea loc o întâlnire în care se vor discuta concluziile workshop-ului Internaţional „George Enescu”.

De asemenea, unul dintre cei mai aclamaţi dirijori contemporani al generației de muzicieni tineri ai României, Tiberiu Soare, va susține un workshop dedicat muzicii secolului XXI, la Ateneul Român, pe 8 septembrie, de la ora 17.00. În apariţiile sale din mass media, dirijorul a vorbit despre deschidere și lipsa barierelor în muzică.

Cineva care ascultă „Paraziții’’ poate să îndrăgească, în aceeași măsură, și muzica lui Mozart sau Handel. Nu există granițe în muzică. De exemplu, Mozart nici nu știa că scrie muzică clasică.

Tiberiu Soare,
dirijor

Se mai pot cumpăra bilete la acest eveniment, acestea fiind disponibile pe site-ul Eventim.

Citiţi și INTERVIU Tiberiu Soare: „Noi, muzicienii, suntem nişte vânători de stări privilegiate“

Seria Concertele de la Miezul Nopții aduce de la ora 22.30, la Ateneul Român, Alessandro, o dramă muzicală în trei acte, de G.F. Händel, după un libret de Paolo Rolli. George Petrou, dirijorul acestei drame muzicale, are un repertoriu remarcabil de muzică barocă, clasică și romantică, fiind adeptul unei interpretări documentate istoric.

Din distribuţie fac parte: Max Emanuel Cenčić, Julia Lezhneva, Laura Aikin, Pavel Kudinov, Xavier Sabata, Juan Sancho şi Vasily Khoroshev. Bilete disponibile pe site-ul Eventim.

Info:

Pentru programul complet accesaţi site-ul Festivalului.

Foto credit:  Orchestra Română de Tineret (Facebook)

31
/03
/23

100 de ani de la nașterea muzicologului, profesorului și criticului muzical Viorel Cosma (1923-2017), unul dintre cei mai importanți specialiști în muzica lui George Enescu, vor fi marcați azi, de la ora 10:00, în Sala Auditorium a Universității Naționale de Muzică din București.

30
/03
/23

Joi, 6 aprilie 2023 (ora 19.00), cunoscuta solistă vocală IRINA SÂRBU aniversează 20 de ani de activitate artistică printr-un concert prezentat alături de BIG BAND-ul RADIO, dirijat de SIMONA STRUNGARU. Din repertoriu nu vor lipsi piese precum ”Fascinating Rhythm”, ”Our Love Is Here To Stay”, ”I Got Rhythm”, ”A Foggy Day”, ”Travelin' Ligh”.

29
/03
/23

Trei tineri muzicieni români, multipremiați internațional – violonista MARIA MARICA (câștigătoarea premiului I a Concursului Internațional „G.Enescu" – 2022), violoncelistul CORNELIUS ZIRBO (care s-a perfecționat la Paris, în cadrul Clasei de Excelență de Violoncel a lui Gautier Capuçon) și pianistul CADMIEL BOȚAC (care a obținut în 2020 bursa Fundației Europene Yamaha) vor evolua împreună pe scena Sălii Radio miercuri, 5 aprilie 2023 (19:00) într-un concert integral BEETHOVEN.

27
/03
/23

Din 27 martie, TVR 2 vă invită să începeţi săptămâna alături de „Reţeaua de Idoli". Realizatoare Irina Păcurariu provoacă și în acest sezon celebrităţile la un dialog sincer și aduce în fața telespectatorilor oameni de excepție, altfel decât i-am cunoscut până acum. „Reţeaua de Idoli" se difuzează în fiecare luni, de la ora 21:00, la TVR 2.

24
/03
/23

Editura Nemira a lansat recent volumul biografic „The Beatles: O istorie”, semnat de Craig Brown, pe care vă invităm să îl descoperiți în aceste zile. Vă propunem, așadar, o fermecătoare incursiune în atmosfera anilor ‘60, dominată de muzica și imaginea unei trupe iconice.

24
/03
/23

„Scena gândirii” Conferințele Operei Naționale București continuă în luna aprilie cu o ediție specială, ce va avea nu unul, ci doi invitați. Pe 18 aprilie, de la orele 18:30,  compozitorul Dan Dediu și muzicologul Valentina Sandu-Dediu vor înfățișa aventura transformării în muzică a unui text dramatic în cadrul conferinței „De la teatru la operă”.

23
/03
/23

Baritonul italian RICCARDO NOVARO, care a interpretat rolul principal din „Le Nozze di Figaro” (Nunta lui Figaro) la Théâtre des Champs-Elysées – Paris și la Teatro Regio - Torino și a dat viață Contelui Almaviva din aceeași operă la Opéra National de Bordeaux, a fost aplaudat în rolurile Leporello (Don Giovanni) la Opéra de Lausanne, Papageno (Die Zauberflöte – Flautul fermecat) la Teatro Massimo - Palermo ș.a. este invitat special la Sala Radio.

21
/03
/23

Sâmbătă, 25 martie, în intervalul orar 20:30 – 21:30, peste 8.000 de copii și tineri din corurile și ansamblurile Programului Național Cantus Mundi se vor reuni simultan în toată țara și vor marca Ora Pământului prin concerte, recitaluri și evenimente muzicale, sub deviza „Dăruiește naturii din energia ta!”