VIDEO Monologuri extravagante, la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-monologuri-extravagante-la-sibiu/

Teatrul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu prezintă vineri, 15 martie, de la ora 19.00, spectacolul „Monoclu“ în regia lui Stéphane Ghislain Roussel.

Un articol de |13 martie 2013

Teatrul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu prezintă vineri, 15 martie, de la ora 19.00, spectacolul „Monoclu“ în regia lui Stéphane Ghislain Roussel. Evenimentul are loc în cadrul Zilelor Culturii Luxemburgheze organizate în acest an la Sibiu. Spectacolul va fi prezentat la Sala Studio din spatele Casei de Cultură a Sindicatelor.

Spectacolul „Monoclu, un portret al S. von Harden“ este o montarea originală ce are ca inspiraţie portretul jurnalistei Sylvia von Harden realizat de Otto Dix (1891 – 1969), unul dintre cei mai importanţi artişti plastici germani ai secolului XX. Acest portret se află acum în colecţia Centrului Pompidou şi marchează, prin tehnica de observare detaşată şi androgină a lui Dix, prezenţa femeii moderne, cu trăsături băieţeşti, un monoclu şi ţigaretă ce arde mocnit.

Scenariul ce stă la baza acestui spectacol se inspiră din fapte reale şi invită publicul să descopere printr-o serie de monologuri extravagante viaţa fascinantă a jurnalistei. Folosindu-se de efectul traducerii cu supratitrare din germană în limba franceză pe un ecran suspendat, spectacolul jonglează între o nouă estetică a teatrului, picturii în ulei şi tableaux vivants (reprezentarea unei scene, picturi sau sculpturi cu ajutorul unor actori, obiecte sau costume).

Tabloul Berlinului interbelic

Acţiunea prezentată pe scenă evocă tensiunea ce a marcat perioada de dinaintea prăbuşirii celui de-al Treilea Reich şi se remarcă prin virtuozitatea jocului prin care actorul Luc Schiltz pătrunde în mintea unei figuri iconice a anilor ’20, dar şi prin modul în care evocă Berlinul interbelic şi spiritul operei lui Otto Dix.

Dramaturgul şi regizorul Stéphane Ghislain Roussel şi-a dedicat studiile la Conservatorul din Luxemburg, Conservatorul Regal din Liège, Şcoala de Muzică şi Teatru „Guildhall“ din Londra şi la Conservatorul Superior din Paris, unde a cercetat şi explorat relaţia dintre muzică şi arte vizuale în secolul XX. Acesta a lucrat pentru mai multe muzee, printre care Muzeul Luvru din Paris şi Centrul Georges Pompidou. A colaborat, de asemenea, ca dramaturg al Companiei „Lucilia Caesar“ din Bruxelles şi al Théâtre du Capitole din Toulouse. Cel mai recent proiect al artistului este „AVc“, un performance teatru – muzică, ce a fost prezentat la MUDAM – Musée d’Art Moderne Luxembourg.

Luc Schiltz s-a născut în Luxemburg şi a absolvit cursurile Conservatorului Regal din Liège. Acesta a lucrat în Bruxelles alături de Thomas Ostermeier şi Kathleen Breden pentru spectacolul „Tout va mieux“. La Luxemburg, actorul a fost distribuit în spectacole prestigioase ca Mansarde à Paris (Radu Afrim), Pale Exploding Imitation (F. Markiewicz [Raftside], Bruce Geduldig [Tuxedomoon]), Yvonne, princesse de Bourgogne (Cie du Grand Boube), L´Annonce (Ian de Toffoli / ILL) şi Léonce et Lena (Frank Hoffmann).

„Monoclu, un portret al S. von Harden“ este o producţie a Teatrului Naţional din Luxemburg în parteneriat cu Compagnie „Ghislain Roussel“. Producţia a avut premiera în 2010 şi a mai fost prezentată în turneu la Centrul Wallonie Bruxelles din Paris, dar şi în cadrul Festivalului 30/30 din Bordeaux, la Grüner Salon an der Volksbühne am Rosa Luxemburg Platz din Berlin, Prager Theaterfestival, Centre Georges Pompidou Metz şi Fundamental Monodrama Festival din Luxemburg. Spectacolul are o durată de o oră şi este prezentat în limba germană, cu supratitrare în limba franceză. Accesul publicului la eveniment se face gratuit, în limita locurilor disponibile.

Zilele Culturii Luxemburgheze se organizează la Sibiu pentru a continua ideea anului 2007, când Sibiul şi Luxemburgul au împărţit titlul de Capitală Culturală Europeană. Programul de evenimente va debuta miercuri, 13 martie, ora 16:30, cu un vernisaj şi o lectură publică de Steve Carier ce va avea loc la Casa Luxemburg.

Evenimentul va fi urmat de un bufet şi o prezentare de vinuri, iar seara, de la ora 19:00, publicul este invitat la premiera spectacolului „Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte“ în regia lui Gavriil Pinte, o producţie a Secţiei Germane a Teatrului Naţional din Sibiu. Programul va continua joi, 14 martie, ora 20:00, cu un program muzical „Koncert Sophisticated Crossover – Sascha Ley & Natascha Gehl“ ce va avea loc la Casa Luxemburg.

Programul de evenimente se va încheia vineri, 15 martie, cu reprezentaţia spectacolului „Monoclu, un portret al S. von Harden“.

INFO

MONOCLE – a portrait of S. von Harden
scris şi regizat de: Stéphane Ghislain Roussel
cu: Luc Schiltz
muzica: Viktor Ilieff
costumele: Xavier Ronze
machiajul: Sandrine Roman
muzicieni (înregistrare): Julie Läderach (violoncel), Amaëlle Broussard (saxofon), Yoshiko Tominaga (pian), Jeanne Moreau (India Song)
traducerea: Sven Christian Siegmund

Credit foto: Bohumil Kostohryz

12
/07
/17

Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights, documentarul hibrid regizat de polonezul Michal Marczak, intră pe 28 iulie în cinematografele din țară, distribuit de Transilvania Film. Filmul a câștigat premiul pentru regie la competiția World Cinema - film documentar a Festivalului de la Sundance, și premiul publicului în competiția internațională a festivalului T-Mobile New Horizons IFF din Polonia.

11
/07
/17

Tarja, soprana și pianista finlandeză care a obținut faima internațională ca solistă a trupei Nightwish isi va prezenta noul album, în premieră în Transilvania, la cea de-a 12-a ediție a festivalului ARTmania.

11
/07
/17

Discuțiile privind viitorul actor care îi va da viață legendarului spion James Bond par să fi luat sfârșit, după ce cotidianul britanic The Mirror a relatat că producătoarea Barbara Broccoli l-a convins pe Daniel Craig să semneze pentru un al cincilea film al francizei.

11
/07
/17

... Vă amintiți de sâmbătă aceea cu 50 de grade, caniculă mare și avertisment pe măsură de stat sub ocrotirea aerului condiționat? Ei bine, în aceeași sâmbătă era programată penultima reprezentație din această stagiune a Soldatului de ciocolată, la Teatrul Odeon.

11
/07
/17

Filmul „Marița”, debutul în lungmetraj al regizorului Cristi Iftime, va fi proiectat în premieră în România la gala de închidere a celei de-a patra ediţii a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

11
/07
/17

“Prin moartea lui Augustin Buzura cultura română pierde un mare prozator, pierde și un caracter, un om de atitudine, un om moral”, spune academicianul Eugen Simion. La rândul său, criticul literar Daniel Cristea-Enache, director de imagine al Uniunii Scriitorilor din România, a precizat: “Prin romanele sale, Buzura a susținut adevăruri istorice și sociale într-o epocă a minciunii și falsității”. Scriitorul Augustin Buzura s-a stins din viață, ieri, la vârsta de 78 de ani.

10
/07
/17

Vara aceasta este una plină de aventuri pentru copii şi adolescenţi. Dacă luni, 3 iulie, ei au “ridicat ancora” goeletei Speranţa şi au pornit în lumea largă urmărind serialul “Toate pânzele sus!” (de luni până joi de la ora 20.00), din 8 iulie, la sfârşit de săptămână, aventura continuă cu “Cireşarii”.

10
/07
/17

"Breaking News", în regia Iuliei Rugină, a primit mențiunea specială a juriului pentru actrița Voica Oltean (aflată la primul rol într-un lung-metraj), la Festivalul de Film de la Karlovy Vary. "Breaking News" va intra în cinematografele din România pe 29 septembrie, distribuit de Transilvania Film.

10
/07
/17

Actrița Julianne Moore va primi pe 16 iulie premiul Francois Truffaut al Festivalului de film Giffoni. Printre cei care au mai fost onorați cu acest premiu se numără: Bud Spencer, Jeremy Irons, Michelangelo Antonioni, Abbas Kiarostami, Alberto Sordi, Ben Kingsley, Edward Norton, Jean Reno, Giancarlo Giannini și Alan Rickman.

09
/07
/17

Cea de-a doua ediție a festivalului de film european de la Buzău, BUZZ CEE, și-a desemnat aseară, 8 iulie, câștigătorii celor patru secțiuni de competiție: lungmetraj, scurtmetraj, scurtmetraj studențesc și documentar.

09
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Deşi este de o artificialitate pe alocuri stridentă şi mizează pe un simbolism (vizual şi narativ) destul de simplificator, ultimul film al lui Andrzej Wajda, „Imaginea de apoi”, are capacitatea să emoţioneze, prin lecţia de demnitate şi solidaritate oferită de povestea pictorului avangardist Wladyslaw Strzeminski.