VIDEO Monologuri extravagante, la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-monologuri-extravagante-la-sibiu/

Teatrul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu prezintă vineri, 15 martie, de la ora 19.00, spectacolul „Monoclu“ în regia lui Stéphane Ghislain Roussel.

Un articol de |13 martie 2013

Teatrul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu prezintă vineri, 15 martie, de la ora 19.00, spectacolul „Monoclu“ în regia lui Stéphane Ghislain Roussel. Evenimentul are loc în cadrul Zilelor Culturii Luxemburgheze organizate în acest an la Sibiu. Spectacolul va fi prezentat la Sala Studio din spatele Casei de Cultură a Sindicatelor.

Spectacolul „Monoclu, un portret al S. von Harden“ este o montarea originală ce are ca inspiraţie portretul jurnalistei Sylvia von Harden realizat de Otto Dix (1891 – 1969), unul dintre cei mai importanţi artişti plastici germani ai secolului XX. Acest portret se află acum în colecţia Centrului Pompidou şi marchează, prin tehnica de observare detaşată şi androgină a lui Dix, prezenţa femeii moderne, cu trăsături băieţeşti, un monoclu şi ţigaretă ce arde mocnit.

Scenariul ce stă la baza acestui spectacol se inspiră din fapte reale şi invită publicul să descopere printr-o serie de monologuri extravagante viaţa fascinantă a jurnalistei. Folosindu-se de efectul traducerii cu supratitrare din germană în limba franceză pe un ecran suspendat, spectacolul jonglează între o nouă estetică a teatrului, picturii în ulei şi tableaux vivants (reprezentarea unei scene, picturi sau sculpturi cu ajutorul unor actori, obiecte sau costume).

Tabloul Berlinului interbelic

Acţiunea prezentată pe scenă evocă tensiunea ce a marcat perioada de dinaintea prăbuşirii celui de-al Treilea Reich şi se remarcă prin virtuozitatea jocului prin care actorul Luc Schiltz pătrunde în mintea unei figuri iconice a anilor ’20, dar şi prin modul în care evocă Berlinul interbelic şi spiritul operei lui Otto Dix.

Dramaturgul şi regizorul Stéphane Ghislain Roussel şi-a dedicat studiile la Conservatorul din Luxemburg, Conservatorul Regal din Liège, Şcoala de Muzică şi Teatru „Guildhall“ din Londra şi la Conservatorul Superior din Paris, unde a cercetat şi explorat relaţia dintre muzică şi arte vizuale în secolul XX. Acesta a lucrat pentru mai multe muzee, printre care Muzeul Luvru din Paris şi Centrul Georges Pompidou. A colaborat, de asemenea, ca dramaturg al Companiei „Lucilia Caesar“ din Bruxelles şi al Théâtre du Capitole din Toulouse. Cel mai recent proiect al artistului este „AVc“, un performance teatru – muzică, ce a fost prezentat la MUDAM – Musée d’Art Moderne Luxembourg.

Luc Schiltz s-a născut în Luxemburg şi a absolvit cursurile Conservatorului Regal din Liège. Acesta a lucrat în Bruxelles alături de Thomas Ostermeier şi Kathleen Breden pentru spectacolul „Tout va mieux“. La Luxemburg, actorul a fost distribuit în spectacole prestigioase ca Mansarde à Paris (Radu Afrim), Pale Exploding Imitation (F. Markiewicz [Raftside], Bruce Geduldig [Tuxedomoon]), Yvonne, princesse de Bourgogne (Cie du Grand Boube), L´Annonce (Ian de Toffoli / ILL) şi Léonce et Lena (Frank Hoffmann).

„Monoclu, un portret al S. von Harden“ este o producţie a Teatrului Naţional din Luxemburg în parteneriat cu Compagnie „Ghislain Roussel“. Producţia a avut premiera în 2010 şi a mai fost prezentată în turneu la Centrul Wallonie Bruxelles din Paris, dar şi în cadrul Festivalului 30/30 din Bordeaux, la Grüner Salon an der Volksbühne am Rosa Luxemburg Platz din Berlin, Prager Theaterfestival, Centre Georges Pompidou Metz şi Fundamental Monodrama Festival din Luxemburg. Spectacolul are o durată de o oră şi este prezentat în limba germană, cu supratitrare în limba franceză. Accesul publicului la eveniment se face gratuit, în limita locurilor disponibile.

Zilele Culturii Luxemburgheze se organizează la Sibiu pentru a continua ideea anului 2007, când Sibiul şi Luxemburgul au împărţit titlul de Capitală Culturală Europeană. Programul de evenimente va debuta miercuri, 13 martie, ora 16:30, cu un vernisaj şi o lectură publică de Steve Carier ce va avea loc la Casa Luxemburg.

Evenimentul va fi urmat de un bufet şi o prezentare de vinuri, iar seara, de la ora 19:00, publicul este invitat la premiera spectacolului „Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte“ în regia lui Gavriil Pinte, o producţie a Secţiei Germane a Teatrului Naţional din Sibiu. Programul va continua joi, 14 martie, ora 20:00, cu un program muzical „Koncert Sophisticated Crossover – Sascha Ley & Natascha Gehl“ ce va avea loc la Casa Luxemburg.

Programul de evenimente se va încheia vineri, 15 martie, cu reprezentaţia spectacolului „Monoclu, un portret al S. von Harden“.

INFO

MONOCLE – a portrait of S. von Harden
scris şi regizat de: Stéphane Ghislain Roussel
cu: Luc Schiltz
muzica: Viktor Ilieff
costumele: Xavier Ronze
machiajul: Sandrine Roman
muzicieni (înregistrare): Julie Läderach (violoncel), Amaëlle Broussard (saxofon), Yoshiko Tominaga (pian), Jeanne Moreau (India Song)
traducerea: Sven Christian Siegmund

Credit foto: Bohumil Kostohryz

05
/05
/17

Sub titlul L’Om GiGi: Linii Trasee Semne Sensuri, Teatrul Național “I.L. Caragiale” București îi invită pe iubitorii teatrului într-o incursiune în laboratorul de creație al artistului de talie internațională Gigi Căciuleanu, la aniversarea a 70 de ani.

04
/05
/17

CRONICĂ DE FILM Cel mai nou film românesc ajuns în cinematografe, „Vara s-a sfârșit”, al treilea lungmetraj al lui Radu Potcoavă, are premise bune și o primă parte destul de reușită. Însă își pierde energia pe parcurs.

04
/05
/17

„Încă nu m-am îndepărtat de concluzia asta, că cinema-ul este inutil. Pe de altă parte, îl îmbrăţişez nemăsurat”, spune regizorul Gabriel Achim, al cărui debut, „Visul lui Adalbert” (2011), este acum disponibil pe platforma Cinepub. Noul său film, „Ultima zi”, va rula din 12 mai în cinematografe.

04
/05
/17

Un interviu neconvențional cu ziaristul (colaborator al Ziarului Metropolis) și scriitorul Andrei Crăciun, despre cea mai recentă dintre cărțile sale – „Aleea Zorilor” (publicată la Editura Polirom), care este o carte despre copilărie, scrisă într-o singură frază.

04
/05
/17

La sfârșitul săptămânii viitoare va avea loc finala Eurovision Song Contest 2017. Dacă România, reprezentată de Ilinca Băcilă şi Alex Florea cu piesa ”Yodel It!”, este abia a 8-a favorită a competiției, cu o cotă de 25.00, Italia (cotată cu 1,65) și Bulgaria (9.00) sunt favoritele caselor de pariuri. De menționat că reprezentantul Bulgariei s-a născut la Moscova și abia a împlinit 17 ani!

03
/05
/17

Șerban Tomșa, unul dintre scriitorii foarte dragi nouă, și-a lansat de curând cel mai recent volum – „SUPRAVEGHETORUL și alte povestiri”, din care vă vom prezenta (prin amabilitatea autorului), pe parcursul acestei luni, câteva fragmente din savuroasele povestiri care-l întregesc.

03
/05
/17

Rebelul filmului francez, simbol al cinematografiei europene și unul dintre cei mai iubiți actori ai lumii, legendarul Alain Delon vine pentru prima dată în România, ca invitat special al celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania(2-11 iunie).

03
/05
/17

Casieria Castelului Corvinilor din Hunedoara a fost spartă de persoane rămase deocamdată, necunoscute, din primele estimări neoficiale paguba ridicându-se la peste 170.000 de lei, bani rezultați din vânzarea biletelor în zilele libere ale minivacanței de 1 mai.

03
/05
/17

Ediția a doua a Câmpulung Film Fest, festivalul comparativ de film de la Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava, va avea loc anul acesta în perioada 25-27 august. Festivalul proiectează într-o manieră comparativă, succesiv și alternativ, filme provenite din două țări, una din cadrul Uniunii Europene, cealaltă din afara ei.

02
/05
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE „Dorul de ducă”, expresie greu de tradus în altă limbă, i-a făcut pe unii români să cutreiere lumea. Aşa s-a întâmplat cu Iulius Popper (1857-1893). La 20 de ani ajunge la Constantinopol, apoi la Paris unde urmează Şcoala politehnică. E angajat la compania Canalului de Suez şi conduce lucrări hidrotehnice la New Orleans şi la Havana (Cuba). Dar omul n-are stare.

02
/05
/17

Vineri, 5 mai 2017, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea, va interpreta, în prima parte a serii, Concertul pentru flaut și orchestră semnat de compozitorul finlandez Kalevi Aho, unul dintre numele de referință ale muzicii contemporane, care va asista la premiera interpretării acestui concert la Sala Radio. În partea a doua a programului, orchestra va prezenta Simfonia nr. 1 în re major de G. Mahler.

02
/05
/17

“Pe lacul auriu” – cu Virgil Ogășanu și Valeria Ogășanu în distribuție - noul spectacol al Teatrului Bulandra, va avea premiera în 20 și 21 mai. Avanpremiera spectacolului pus în scenă de Dinu Cernescu se joacă pe 4, 5 și 7 mai, la Sala Toma Caragiu, Icoanei, de la ora 19.00.

02
/05
/17

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT vine cu o noutate absolută: NexT schimbă anotimpul, anul acesta festivalul având loc între 22 și 26 iunie.