VIDEO Pianista Valentina Lisitsa va susţine un recital pe scena Ateneului Român din Capitală, în noiembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-pianista-valentina-lisitsa-va-sustine-un-recital-pe-scena-ateneului-roman-din-capitala-in-noiembrie/

Pianista ucraineană Valentina Lisitsa va susţine un recital pe scena Ateneului Român din Bucureşti, pe 5 noiembrie.

Un articol de Andrada Văsii|11 iulie 2013

Pianista ucraineană Valentina Lisitsa va susţine un recital pe scena Ateneului Român din Bucureşti, pe 5 noiembrie.

Artista de origine ucraineană a lansat în 2013 cel mai recent CD al său, intitulat „Rachmaninov”, prezentând o interpretare nouă a celor patru concerte de pian compuse de Serghei Rahmaninov împreună cu îndrăgita „Rapsodie pe o temă de Paganini”. Albumul este o continuare impresionantă a recitalului său de la Royal Albert Hall din Londra, care a avut, în iulie 2012, 8.000 de spectatori.

Lisitsa s-a născut în Ucraina, unde a început să cânte la pian la vârsta de trei ani. În 1991, ea a câştigat locul I la The Murray Dranoff Two Piano Competition, împreună cu soţul său, Aleksei Kuznetsoff, cu care în prezent locuieşte în SUA.

60 de milioane de vizualizări

Lisitsa, denumită „pianista YouTube”, este cunoscută şi admirată pentru gândirea sa liberă, spiritul antreprenorial şi abilitatea de care dă dovadă în folosirea social media. Canalul său de pe YouTube înregistrează în prezent peste 60 de milioane de vizualizări, iar transmiterea live a recitalului de la Royal Albert Hall a atras 100.000 de vizitatori în mai puţin de o săptămâna de la lansare, notează Mediafax.

De la virtual la live

Valentina Lisitsa nu este doar prima „vedetă YouTube” a muzicii clasice, este primul artist de muzică clasică ce a reuşit să transforme succesul din mediul virtual într-o carieră mondială. În 2007 posta pe YouTube primul videoclip, o întregistrare a „Studiului op. 29/6″ compus de Sergei Rachmaninov.

Primul meu clip YouTube a fost o înregistrare VHS la rezoluţie slabă, pe un pian de şcoală îngrozitor, iar mâinile mele nu erau deloc sicronizate cu sunetul. Dar chiar şi aşa, mesajul meu a ajuns la oameni. Au început să-mi spună imediat că interpretarea mea a însemnat ceva pentru ei, că i-a făcut să schimbe ceva, că au ieşit în evidenţă.

Valentina Lisitsa
pianistă

Rata de clicuri a continuat să crească şi la fel şi numărul de clipuri postate. Piatra de fundaţie a unei cariere fără precedent în istoria muzicii clasice tocmai fusese pusă. În vara lui 2010, mii de fani ai muzicii sale din toată lumea au urmărit captivaţi transmisiunile live ale sesiunilor de practică, prilej cu care au putut vedea şi o parte nouă a personalităţii sale artistice.

Sesiuni live de 14 ore

Timp de două săptămâni, în fiecare zi, în sesiuni lungi de câte 14 ore, oameni din toată lumea au putut vedea cum învaţă şi cum se pregăteşte, până la cel mai mic detaliu, pentru patru ore de muzică nouă. Pentru cei care au urmărit-o, experienţa s-a dovedit a fi nu doar timp petrecut împreună, ci un real masterclass în care au învăţat să interpreteze mai bine piesele clasice pe care ea le repeta.

Programul de concerte din 2013 şi 2014 o va purta în Hong Kong, Taiwan şi Coreea de Sud, Palma de Mallorca, în Insulele Baleare, la Rheingau Music Festival, precum şi la Koln, Munich şi Stuttgart. Va apărea, de asemenea, la BBC Proms, la Royal Albert Hall London, în New York şi Chicago.

Info:

Organizatorul recitalului din Bucureşti este Rama Events.

Biletele se pot procura din reţeaua Eventim: Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Humanitas, Cărtureşti şi online, de pe www.eventim.ro

Foto credit: Wikipedia, Valentina Lisitsa (Facebook)

18
/06
/15

Străzile orașului vor fi inundate de sunete și culori în ultimele zile ale Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În zona pietonală Nicolae Bălcescu, în Piața Mică și Piața Mare, dar și la Muzeul Astra, spectacole de pe trei continente vin în fața publicului cu statui vivante, baloane zburătoare cu apă, dansuri amerindiene și muzică indiană.

18
/06
/15

Pe lângӑ un lineup de excepţie curatoriat de pianistul şi compozitorul de jazz Lucian Ban, a patra ediţie a Bucharest Jazz Festival continuӑ seria de evenimente conexe inauguratӑ anul trecut la Hanul Gabroveni. Startul Bucharest Jazz Festival 2015 este dat de vernisajul expoziţiei Now’s the Time – Romanian Jazz Photographers de la Hanul Gabroveni, în seara zilei de 30 iunie.

16
/06
/15

Cea de-a noua ediţie a evenimentului Noaptea Institutelor Culturale are loc în Bucureşti vineri, începând cu ora 16.00, şi va aduce publicului un program variat, cu filme, muzică, teatru, spectacole de dans, ateliere de creaţie, degustări de preparate tradiţionale şi târguri de produse hand-made.

15
/06
/15

 Salonul de carte Bookfest Estival, Biblioteca Deschisă a British Council și Zilele Porților Deschise la Facultatea de Pictură a Universității de Artă și Design din Cluj sunt proiectele culturale complementare muzicii propuse pentru cea de-a treia ediție Jazz in the Park, care se va desfășura în perioada 29 iunie – 5 iulie la Cluj-Napoca.

15
/06
/15

VLADIMIR LUNGU, dirijor şi director muzical al Operei de Stat din Mersin (Turcia), violoncelistul RĂZVAN SUMA, recent aplaudat în cea de-a II-a ediţie a turneului său naţional „Vă place tango?” şi un „trio” de mari compozitori – MOZART, HAYDN şi CEAIKOVSKI – compun împreună „afişul” concertului desfăşurat la Sala Radio, vineri, 19 iunie (19.00), eveniment ce punctează închiderea stagiunii ORCHESTREI NAŢIONALE RADIO.

13
/06
/15

 Bucharest Music Film Festival va sărbători anul acesta cea de-a X-a ediţie, aducând, în perioada 19 - 28 iunie, în Piaţa "George Enescu" din Bucureşti, concerte live susţinute de artişti precum Virgil Ianţu şi Bucharest Jazz Orchestra, Monica Anghel, Luminiţa Anghel, Nico şi Pasărea Rock.

11
/06
/15

Violoncelistul Adrian Naidin prezintă sâmbătă, 13 iunie, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon, în premieră, proiectul muzical “Pân la Rai”, un proiect de world music ce poate deveni revelația acestui an.