VIDEO Regizorul ceh Jiří Menzel va fi celebrat la TIFF 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-regizorul-ceh-jiri-menzel-va-fi-celebrat-la-tiff-2013/

Renumitul cineast ceh Jiří Menzel va fi distins cu Premiul pentru Întreaga Carieră / Lifetime Achievement Award la cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie, Cluj-Napoca).

Un articol de Andrada Văsii|9 mai 2013

Renumitul cineast ceh Jiří Menzel va fi distins cu Premiul pentru Întreaga Carieră / Lifetime Achievement Award la cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie, Cluj).

Regizor de film și teatru, actor și scenarist, autor al unor filme premiate la Berlin, Locarno, Veneția, Karlovy Vary și la Oscar, Menzel va fi celebrat pe 8 iunie, la gala de închidere TIFF. Cu acest prilej, o expoziție cu posterele filmelor sale, parte a colecției unice a filmotecii Terry Posters din Praga, va fi deschisă la Muzeul de Artă din Cluj.

„Un maestru al comediei umane“, cum îl numea influentul critic american Rogert Ebert, Jiří Menzel s-a născut la Praga în 1938 şi a absolvit celebra școală de film FAMU în 1962. Coleg de generație cu Miloš Forman și Věra Chytilová, Menzel este unul dintre reprezentanții Noului Val în cinematografia cehă.

Scurtmetrajul său,  „Moartea domnului Baltazar“, a fost inclus într-un film-manifest al Noului Val, numit „Pearls of the Deep“ / „Micile perle“, distins cu Premiul criticii – FIPRESCI la Locarno, în 1965.

Un film realizat după povestiri

La doar 28 de ani, cu primul lungmetraj și cu doi ani înainte de „primăvara de la Praga“, din 1968, Jiří Menzel a devenit unul dintre cei mai cunoscuți regizori europeni, câștigând Oscarul pentru Cel mai bun film străin cu „Trenuri bine păzite’’/ „Closely Watched Trains“/ „Ostře sledované vlaky“, unul dintre cele șase filme pe care avea să le regizeze după povestiri semnate de renumitul scriitor ceh Bohumil Hrabal.

Filmul i-a adus numeroase alte premii și șansa de a pleca din fosta Cehoslovacie. Menzel a rămas însă în țară și a regizat peste 20 de filme, majoritatea premiate.

Filmul închis timp de două decenii din cauza cenzurii

În 1968, obținea Marele Premiu la Karlovy Vary pentru „Vară capricioasă“/ „Capricious Summer“/ „Rozmarné léto“, iar în 1969 termina un film care a stat închis două decenii din cauza cenzurii: „Ciocârlii pe sârmă“/ „Larks on a String“/ „Skřivánci na niti“, o altă adaptare după Hrabal, recompensată cu Ursul de Aur și cu Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Berlin abia în 1990.

În onoarea sa, la TIFF va fi proiectată „Sătucul meu drag“/ „My Sweet Little Village“/ „Vesničko má středisková“, una dintre cele mai populare comedii cehești din istorie, adaptare după o operă de Bohumil Hrabal. În 1986, filmul i-a adus a doua nominalizare la Oscarul pentru film străin.

Este portretul amuzant al unei comunități sătești din Cehia anilor 80, în care protagoniști sunt Otik (János Bán) și Pavek (Marián Labuda), muncitori pe tractor și oameni simpli care au de-a face cu politica și birocrația atunci când un funcționar pune ochii pe casa lui Otik, perfectă pe post de casă de vacanță la țară.

Jiří Menzel a mai regizat, printre altele, „Cutting it Short“/ „Postřižiny“ (Mențiune specială la Festivalul de la Veneția, 1981), „Sfârșitul vremurilor vechi“/ „The End of the Old Times“/ „Konec starých časů“ (Cel mai bun film – Festivalul Internațional de Film de la Los Angeles, 1990) și „În slujba regelui Angliei“/ „I Served the King of England“ (Premiul FIPRESCI la Berlin, propunerea Cehiei la Oscar – 2007). În prezent, regizorul se află în post-producție cu noul său film, „Don Juans“/ „Donšajni“.

Expoziție de afișe inspirată din filmele lui Jiří Menzel

Spectatorii din Cluj vor putea admira și câteva dintre afișele filmelor sale, realizate de artiști cehi, la Muzeul de Artă din Cluj. Expoziția va fi deschisă pe 18 mai, cu ocazia evenimentului Noaptea Galeriilor, și va putea fi vizitată până pe 18 iunie. Cele 17 postere aduse la Cluj fac parte din colecția unică de afișe de film a filmotecii Terry Posters din Praga.

Trei dintre ele sunt creații contemporane, iar câteva dintre cele de dinainte de 1990 mai există în 2-3 copii, ceea ce ridică valoarea lor la câteva mii de euro. Expoziția include afișele originale ale filmelor ,,Ciocârlii pe sârmă’’, ,,Trenuri bine păzite’’ sau ,,Vară capricioasă’’.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.

10
/10
/22

CRONICĂ DE FILM Cum poate un film ca „Athena” (de Romain Gavras), îndoielnic atât din punct de vedere etic, cât şi estetic, să fie inclus în competiţia unui festival precum cel de la Veneţia?

09
/10
/22

La ediția a X-a a festivalului internațional de film fantastic Dracula vor avea loc o serie de evenimente speciale, menite să celebreze ediția aniversară a festivalului de la Brașov. Oaspeți de seamă din Spania, Italia, Finlanda și România vor întâlni publicul iubitor de fantasy & horror, într-o serie de evenimente speciale care se vor desfășura pe parcursul celor 5 zile de festival.