VIDEO Regizorul Istvan Szabo, invitat de onoare la „Anonimul“: „Chipul unui actor este energia unui film“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-regizorul-istvan-szabo-invitat-de-onoare-la-anonimul-chipul-unui-actor-este-energia-unui-film/

Regizorul Istvan Szabo, care este invitatul de onoare al Festivalului de Film Anonimul, a vorbit, în cadrul unui masterclass, despre rolul esenţial pe care îl au actorii, ei fiind ,,chipurile” şi semnăturile filmelor.

Un articol de Andrada Văsii|12 august 2013

Regizorul Istvan Szabo, care este invitatul de onoare al Festivalului de Film Anonimul, a vorbit, în cadrul unui masterclass, despre rolul esenţial pe care îl au actorii, ei fiind „chipurile” şi semnăturile filmelor, explicând că el nu face decât „să le asigure condiţiile să se manifeste“.

De altfel, şi la primirea trofeului Anonimul X, în deschiderea festivalului, Istvan Szabo a mulţumit „chipurilor“ din filmele sale. Regizorul a dat ca exemplu filme esenţiale create de energia unor mari actori: „Copilăria lui Ivan” de Andrei Tarkovski şi „Cetăţeanul Kane” de Orson Welles.

De asemenea, Istvan Szabo a abordat subiectul modelului feminin în cinematografie, în funcţie de istoria mondială, trecând de la Marlene Dietrich şi până la Marilyn Monroe şi Jane Fonda.

Energia unui film constă în emoţiile şi chipul unui actor. Tot ce trebuie să faci este să le asiguri ce au nevoie să le facă munca mai bună.

Istvan Szabo,
regizor

În aceste condiţii, Istvan Szabo a spus că procesul de casting este unul decisiv pentru un film. „Castingul este aşa cum cuvintele sunt pentru un scriitor şi aşa cum vopseaua este pentru un pictor. Dacă ai castingul, ai filmul”, a spus veteranul regizor, adăugând: „Dacă acest casting este ratat, poţi să ai scenariul scris de Shakespeare. S-a sfârşit!“.

Un regizor trebuie să tacă

„Treaba ta e să taci şi să îi laşi pe oameni. Să le laşi spaţiu de lucru“, a adăugat el, mărturisind că nu este un fan al discuţiilor multe pe platou. „Cuvintele importante sunt «de la stânga la dreapta, mai încet, mai repede» şi cel mai important este «mulţumesc». Dacă actorii nu aud asta, înseamnă că trebuie să mai tragă o dublă“, a mărturisit Istvan Szabo.

Întrebat dacă, de-a lungul timpului, a simţit presiunea politică, acesta a răspuns: „Ai sau nu ai o părere despre lume. Despre asta e vorba. Ce cred politicienii este o altă chestiune“, notează Mediafax.

Istvan Szabo s-a făcut cunoscut cu trilogia „Mefisto/ Mephisto” (1981), „Colonelul Redl/ Colonel Redl” (1984) şi „Hanussen” (1988).

Filmografia sa include, de asemenea, titlurile „Meeting Venus” (1991), „Sunshine” (1999) şi „Julia/ Being Julia” (2004). Cel mai recent film al său, „Uşa/ The Door”, cu Helen Mirren în rolul principal, a fost prezentat în deschiderea Festivalului Anonimul, anul trecut.

Sâmbătă, spectatorii din Sfântu Gheorghe au putut vedea „Mefisto/ Mephisto”, pentru care Istvan Szabo a primit un premiu Oscar pentru „cel mai bun film într-o limbă străină”, în 1981.

Cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul se desfăşoară între 9 şi 18 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, şi este organizată de Fundaţia Anonimul, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Uniunii Cineaştilor din România, Consiliului Judeţean Tulcea, Institutului Cultural Român şi Televiziunii Române – coproducător.

Foto credit: Anonimul IFF (Facebook)

18
/04
/22

Selecția de filme OWR#15 surprinde la scară mică complexitatea mediului natural și este gândită ca un ecosistem în sine, secțiunile dezvoltându-se ca niște ramuri care cresc din același trunchi și care doar împreună formează un întreg.

07
/04
/22

Regizorul american Steven Speilberg a acceptat invitatia American Independent Film Festival de a intra într-un dialog cu publicul cinefil din România. Vineri, 15 aprilie, la Cinema Elvire Popesco, după proiecția filmului West Side Story va avea loc o conversație care va fi moderată de criticul de film Andrei Gorzo.

06
/04
/22

Questo, platforma de divertisment urban care oferă jocuri tematice de explorare a lumii reale, și HBO Max provoacă bucureștenii să descopere universul serialului românesc „RUXX” într-un mod inedit, din 9 aprilie!

05
/04
/22

Luna aprilie marchează lansarea unui nou proiect educațional organizat de Asociația One World Romania. Pornind de la principiul că citirea unui film se poate asemăna cu cititul unei cărți, proiectul „Educație media prin film documentar la bibliotecă” face un pas asumat pentru a crește competențele de analiză critică a imaginii ale publicului larg, cu filmul documentar despre drepturile omului ca material didactic.

31
/03
/22

CRONICĂ DE FILM Câte ceva despre noul film al lui Pedro Almodóvar, “Madres paralelas” (2021), ajuns acum şi în cinematografele din România, distribuit de Independenţa Film.