VIDEO Scriitorul Horia-Roman Patapievici a încercat să răspundă la întrebarea „De ce iubim Festivalul «George Enescu»?“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-scriitorul-horia-roman-patapievici-a-incercat-sa-raspunda-la-intrebarea-de-ce-iubim-festivalul-george-enescu/

Scriitorul Horia-Roman Patapievici, criticul muzical Dumitru Avakian şi Mircea Vasilescu, redactor-şef al săptămânalului „Dilema Veche“au fost invitaţii Duminicilor muzicale ale Festivalului „George Enescu“.

Un articol de Andrada Văsii|29 aprilie 2013

Scriitorul Horia-Roman Patapievici, criticul muzical Dumitru Avakian şi Mircea Vasilescu, redactor-şef al săptămânalului „Dilema Veche“ au fost invitaţii Duminicilor muzicale ale Festivalului „George Enescu“ în Librăria Humanitas Cişmigiu duminică , de la ora 11.00.

Avem nevoie de Festivalul „George Enescu“? De ce iubim Festivalul „George Enescu“? Cum poate un festival de muzică clasică să devină brand cultural de țară?, au fost câteva dintre întrebările de la care a început dezbaterea.

Dezbatere şi microrecital 

Discuţia a fost urmată de microrecitalul violoniştilor Mihai Alexandru şi Irina Barbu, bursieri în programul „Tinere talente 2013“ al Fundaţiei Principesa Margareta a României. Aceştia au interpretat  lucrări de Heinrich Biber, Fritz Kreisler şi Joseph Haydn.

Întrebări diverse

Festivalul Internaţional „George Enescueste cel mai mare eveniment cultural internaţional organizat în România şi unul dintre cel mai puternice evenimente de gen din lume. Concurează cu prestigioase producţii, precum Festivalul de la Salzburg, după cum remarca presa străină încă din anul 2007. Cât de important este pentru România şi pentru imaginea de ţară să organizeze un asemenea Festival şi să întărească prestigiul lui George Enescu în lume?

Care sunt marile nume de talie internaţională care vor fi prezente în ediţia din 2013 pe scenele bucureștene şi în alte oraşe? Ce putem descoperi citind cărţi despre marile figuri muzicale ale secolelor trecute? Cum se simte Festivalul din sală, din perspectiva publicului pasionat de muzică clasică şi ce bucurii ne aduce? Sunt câteva dintre întrebările la care invitaţii au răspuns la această întâlnire.


Duminici muzicale şi cărţi despre compozitori

Librăriile Humanitas găzduiesc, la finalul fiecărie luni, Duminicile muzicale ale Festivalului „George Enescu“, în Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

Editura Humanitas a strâns în colecţia „Contrapunct“ câteva rememorări remarcabile ale vieţii marilor compozitori, studii în profunzime ale biografiilor şi operelor unor creatori extraordinari. Ca prioritate editorială, colecţia Contrapunct, coordonată de Vlad Zografi, a urmărit şi coordonatele importante din programul fiecărei ediţii a festivalului, selectând pentru publicare titluri şi autori de marcă.

Au fost traduse, printre altele, „George Enescu. Viaţa şi muzica“, o carte scrisă  de Noel Malcolm, elev al lui George Enescu şi cel mai bun cunoscător britanic al operei compozitorului român, şi „Ultimul an al lui Mozart“,  semnată de H. C. Robbins Landon, poate cel mai mare specialist în Mozart de acum.

Volum special

Pentru ediţia din 2013 a festivalului, cu un concert important dedicat bicentenarului Richard Wagner, Editura Humanitas a publicat în colecţia Contrapunct eseul lui Thomas Mann, „Pătimirile şi măreţia lui Richard Wagner“. Marea literatură face o apologie marii muzici, într-un eseu apărut ca protest împotriva deviaţiilor unui regim politic care îl va forţa pe Thomas Mann să emigreze şi va redefini pentru multă vreme în conştiinţa publică intenţiile şi opera lui Richard Wagner.

Foto credit: Raluca Simionoiu

03
/04
/17

După luni de incertitudine și controverse, Bob Dylan a primit în cele din urmă, la Stockholm, premiul Nobel pentru Literatură, în timpul unei întâlniri cu ușile închise cu academicieni suedezi. Dylan este primul cântăreț care se alătură panteonului de personalități glorificate de Academia suedeză din 1901.

01
/04
/17

Autismul e tratat de statul român la fel ca orice altă problemă reală – cu superficialitate. Nu sunt bani pentru multe, dar mai ales pentru așa ceva. Și nu sunt nici oameni, profesori, pedagogi, terapeuți, specialiști pregătiți să ajute copiii care se nasc cu autism sau care dezvoltă acest sindrom mai târziu să se integreze în societate și chiar să le fie mai bine.

31
/03
/17

Duminică, 9 aprilie 2017, de la ora 18:00, Sala Mare a Ateneului Român găzduiește Concertul Extraordinar de Paști, susținut de Corul Național de Cameră Madrigal — Marin Constantin. Dirijat de Anna Ungureanu, evenimentul este una dintre tradițiile prețioase ale Corului, desfășurându-se, fără întrerupere, de mai bine de jumătate de secol.

23
/03
/17

În Gaziantep, legenda spune că în noaptea de 22 martie Sultana Nevruz, transformată în pasăre traversează văzduhul, anunțând sosirea Primăverii. Brățările de la mâini și picoare umplu cerul cu sunete mirifice iar voalurile ei împodobesc pământul în mii de culori. Pe 27 martie (ora 19:00), la Opera Naţională din Bucureşti vor fi prezentate tradiţiile lumii turce, în spectacolul de sunete şi culori susţinut de Orchestra Naţională de Instrumente Folclorice Turksoy.

22
/03
/17

Vineri, 24 martie 2017, de la ora 19.00, dirijorul Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai reprezentativi dirijori români pe scenele muzicale din Statele Unite și Europa, revine la Sala Radio, alături de Orchestra Națională Radio, într-un concert care o avea ca protagonistă pe tânăra pianistă Alexandra Dariescu.

19
/03
/17

La Ateneul Român, la Sala Mare, duminică, 19 martie, când se împlinesc 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti (1917 - 1950), va avea loc, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de Camerata Regală şi dirijat de maestrul Horia Andreescu.

18
/03
/17

În perioada 28 martie - 8 aprilie 2017, Opera Comică pentru Copii organizează cea de-a treia ediție a Festivalului “Hänsel și Gretel”, ce va cuprinde nu mai puțin de 40 de evenimente. În cele 12 zile de festival, copiii se vor putea bucura de o mulțime de spectacole dintr-o diversitate de genuri, de la teatru, balet sau operă, până la musical și concerte lecție. Majoritatea reprezentațiilor programate sunt deja sold out.

17
/03
/17

JAZZ™ 2017 anunță încă o premieră pentru Timișoara: China Moses, artista americană care va umple de energie scena din Parcul Castelului. Reinventează vocal jazz-ul, rupe limitele și contrângerile, iar vocea ei transmite emoție, pasiune și profunzime, odată cu fiecare cuvânt.