VIDEO Teatrul Tineretului „Metropolis” sărbătorește 15 ani de existență
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-teatrul-tineretului-metropolis-sarbatoreste-15-ani-de-existenta/

15 ani de emoţii puternice, de aplauze frenetice şi de spectacole memorabile. Tot atâţia ani de proiecte de succes, la care se adaugă numeroase evenimente şi debuturi ale tinerilor artişti.

Un articol de Ziarul Metropolis|12 ianuarie 2022

Cam așa ar putea fi descriși, în linii mari, cei 15 ani de existență pe care tocmai i-a împlinit Teatrul Tineretului „Metropolis” și pe care îi va aniversa printr-o serie de surprize pregătite publicului larg.

Primul teatru de proiecte din București a împlinit 15 ani. Ajuns la „vârsta adolescenței”, Teatrul Tineretului „Metropolis” a fost și rămâne susținătorul actorilor independenți. Fiecare proiect desfășurat în toată această perioadă a stârnit emoții puternice fiecărui spectator care i-a trecut pragul măcar o dată.

În decursul anilor, peste jumătate de milion de spectatori s-au delectat cu producțiile artistice fascinante ale Teatrului Tineretului „Metropolis”.  Publicul s-a putut bucura de mai bine de 4.000 de reprezentații ale spectacolelor din repertoriu, care au prins viață cu ajutorul celor peste 800 de colaboratori artiști (actori, regizori, scenografi etc.), ajungând numaidecât în inimile iubitorilor de teatru.

Repertoriul a cuprins, de la înființare și până în prezent, peste 110 premiere apreciate la nivel național și internațional, atât de spectatori, cât și de specialiști de renume. Drept urmare, spectacolele Teatrului Tineretului „Metropolis” au avut mai mult de 500 de participări în turnee din țară și străinătate, fiind, de asemenea, distinse cu peste 60 de premii.

În plus, în decursul celor 15 ani de existență, Teatrul Tineretului „Metropolis” și-a pus amprenta asupra vieții culturale bucureștene și printr-o serie de proiecte de impact. Printre acestea se află și „Aleea Celebrităților”, respectiv varianta românească a  celebrului „Walk of Fame” din Los Angeles, fiind vorba despre o inițiativă unică în peisajul cultural autohton. „Aleea Celebrităților” din Piața Timpului, aflată în „inima” Bucureștiului, găzduiește 38 de stele ale unor personalități marcante din lumea teatrului și filmului: Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Maia Morgenstern, Amza Pellea, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, Draga Olteanu Matei, Mircea Albulescu, Ion Caramitru, Marin Moraru, Iurie Darie, Liviu Ciulei, Mariana Mihuț, Stela Popescu, Alexandru Tocilescu, Florina Cercel, Adela Mărculescu, Ștefan Iordache, Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, Horaţiu Mǎlǎele, Costel Constantin, George Mihăiţă, Emil Hossu, Şerban Ionescu, Ion Lucian, Sergiu Nicolaescu, Ion Dichiseanu, Ion Besoiu, Valeria Seciu, Rodica Mandache, Dem Rădulescu, Ştefan Bănică, George Constantin, Dinu Manolache, Rodica Popescu Bitănescu și Alexandru Arșinel.

Pentru a marca împlinirea celor 15 ani de existență,  Teatrul Tineretului „Metropolis” va realiza o inedită și emoționantă incursiune în trecut, aducând în prim-plan, prin fotografii și videoclipuri, spectacolele din stagiunile anterioare, de la înființare și până în prezent. Astfel, dorim să vă supunem atenției cele mai frumoase momente care ne-au consacrat în cei 15 ani.

Teatrul Tineretului „Metropolis” își propune ca toată această incursiune în trecut să fie încununată de „Gala Teatrului Metropolis 15”. Evenimentul vizează, totodată, și celebrarea marilor valori ale teatrului românesc, dar și susținerea tinerei generații de artiști.

Ziarul „Metropolis”, cheia spre o comunicare eficace

Dorindu-și o comunicare cât mai eficientă cu publicul, Teatrul Tineretului „Metropolis” a pus pe picioare, în 2014, propria platformă culturală. Este vorba despre Ziarul „Metropolis” – www.ziarulmetropolis.ro –,  care, în 8 ani de existență, a reușit să-și creeze o comunitate impresionantă, formată din peste 9 milioane de cititori.

Pe parcursul anilor, Ziarul „Metropolis” și-a fidelizat cititorii, încântându-i cu mai bine de 20.000 de articole publicate și cu peste 1.000 de interviuri realizate cu personalități culturale ale momentului. În total, vorbim de peste 25 de milioane de pagini citite cu mare interes de către iubitorii de cultură din întreaga lume.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Teatrul Tineretului „Metropolis” și-a făcut apariția în peisajul cultural bucureștean pe 1 ianuarie 2007, fiind primul teatru de proiecte din Capitală. Încă de la înființare, Teatrul Tineretului „Metropolis” s-a bucurat din plin de aprecierea publicului, propunându-și să vină în întâmpinarea spectatorilor cu producții remarcabile, cu proiecte culturale impresionante și cu evenimente de anvergură.

Pentru o informare precisă a publicului, Teatrul Tineretului „Metropolis” dispune, din anul 2014, de propria platformă online culturală. Ziarul „Metropolis”, cotidianul editat de Teatrul Tineretului „Metropolis”, oferă cititorilor cele mai noi informații culturale și este, de ani buni, partenerul celor mai importante evenimente culturale, precum Festivalul „George Enescu” și Gala UNITER.

Ziarul „Metropolis” este accesat de către cititori din întreaga lume. Pagina oficială de Facebook a cotidianului cultural are 221.000 de abonați. Cele peste 50.000 de postări publicate pe respectiva rețea de socializare au strâns aproximativ 7 milioane de comentarii, like-uri și share-uri.

11
/02
/14

Considerată o legendă a Hollywoodului, Shirley Temple a încetat din viaţă la vârsta de 85 de ani, din cauze naturale, în locuinţa ei din Woodside, California. Actriţa a devenit celebră încă din copilărie, în anii ’30, graţie rolurilor interpretate în filmele "Bright Eyes", "Stand Up and Cheer" şi "Curly Top".

11
/02
/14

Vineri, 14 februarie, de la ora 12,00, TVR2 prezintă ediţia jubiliară a Festivalului şi Concursului Naţional al Liedului Românesc. “Putem fi mândri de formidabilele noastre împliniri”, declară soprana Mariana Nicolesco, creatoarea celor două evenimente.

11
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 11 februarie (1963) a încetat din viaţă Sylvia Plath, poetă, eseistă americană? La începutul anului 1963, când îi apărea romanul autobiografic „The Bell Jar”, situația Sylviei era disperată. Mariajul îi eșuașe, iar ea și copiii săi erau măcinați de boală și înfruntau cea mai cruntă iarnă a secolului într-un apartament neîncălzit, la Londra. În zorii zilei de 11 februarie 1963, Sylvia Plath s-a sinucis dând drumul la gazele de la mașina de gătit, în timp ce copiii săi dormeau în camera alăturată. Prima sa poezie, intitulată Poem, fusese publicată în Boston Herald pe când avea doar 9 ani. La vârsta de 12 ani, IQ-ul ei era în jur de 160, unul caracteristic geniilor.

10
/02
/14

Știu bine „Pescărușul”, aș putea să recit, noaptea, din el, dacă ar sta cineva să mă asculte. Nu stă nimeni. N-am mai văzut însă un asemenea spectacol. Antoaneta Cojocaru nu a regizat un Cehov, i-a dat o viață nouă, poate nu cea mai bună, dar nouă, și viață, oricum!

10
/02
/14

Încerc să-mi adun gândurile și să le transform în cuvinte pentru a descrie imaginile create de un spectacol de teatru pe care l-am văzut recent, un spectacol a cărui atmosferă feerică nu are nici o legătură cu titlul sinistru de filme western: „Vrei să mor în locul tău?“

10
/02
/14

O nouă versiune a piesei lui Caragiale, „O noapte furtunoasă“, poate fi văzută la Grand Cinema&More din Băneasa Shopping City, Bucureşti. Distribuția adună multe nume importante precum: Magda Catone, Daniela Nane, Doru Ana, Mircea Rusu, George Ivașcu, Vlad Corbeanu, Vlad Logigan și Andrei Mateiu. Regia îi aparține unuia dintre cei mai buni regizori de comedie […]

10
/02
/14

Cea de-a zecea ediție a Festivalul Internațional de Film București aduce mai multe proiecții – printre acestea şi La Grande Bellezza, nominalizat la premiile Oscar 2014 pentru Cel mai bun film străin -, mai multe filme și mai mulți invitați de marcă decât în anii anteriori.

10
/02
/14

Astăzi, 10 februarie 2014, de la ora 18.00, actorii Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti vor susține spectacolul „Mazl Tov and justice for all“ în fața clădirii din strada Dr. Iuliu Barasch nr. 15. Clădirea teatrului TES, declarată monument istoric, este grav avariată din cauza masivelor căderi de zăpadă din luna ianuarie. Acest spectacol se doreşte a fi un semnal de alarmă pentru opinia publică, dar şi pentru autorităţi.

10
/02
/14

Volumul Metafizica detectivului Marlowe, semnat de publicistul, eseistul şi profesorul Mircea Mihaies, publicat la Editura Polirom (2008), a apărut recent la Editura Lexington Books din Statele Unite ale Americii, cu titlul The Metaphysics of Detective Marlowe: Style, Vision, Hard-Boiled Repartee, Thugs, and Death-Dealing Damsels in Raymond Chandler's Novels.

10
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 10 februarie (1898) s-a născut Bertolt Brecht, dramaturg, poet și regizor german? Inițial expresionist, Brecht a fost întemeietorul instituției teatrale "Berliner Ensemble", inițiator al "teatrului epic", cel care a promovat o nouă teorie și practică a teatrului, bazate pe efectul distanțării epice şi a revoluționat teatrul secolului XX.