VIDEO „The Rambler“ a câştigat marele trofeu al Festivalului de Film Horror şi Fantastic de la Biertan
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-the-rambler-a-castigat-marele-trofeu-al-festivalului-de-film-horror-si-fantastic-de-la-biertan/

„Hoinarul/ The Rambler”, de Calvin Lee Reeder, a câştigat premiul pentru cel mai bun lungmetraj la cea de-a doua ediţie a Festivalului de Film Horror şi Fantastic „Lună Plină” de la Biertan (Sibiu).

Un articol de Corina Vladov|20 august 2013

„Hoinarul/ The Rambler”, de Calvin Lee Reeder, a câştigat premiul pentru cel mai bun lungmetraj la cea de-a doua ediţie a Festivalului de Film Horror şi Fantastic „Lună Plină” de la Biertan (Sibiu).

Festivalul de Film Horror & Fantastic „Lună Plină”, primul eveniment din România dedicat cinemaului de gen, a inclus proicţii de filme – în sală şi în aer liber -, expoziţii şi concerte, la care au participat circa 5.000 de persoane.

„Hoinarul/ The Rambler“, cel de-al doilea lungmetraj al americanului Calvin Lee Reeder, a câştigat trofeul „Lună Plină” 2013 pentru cel mai bun film. Juriul şi-a motivat decizia spunând că este „un film care explorează necunoscutul şi-şi poartă spectatorii într-o călătorie misterioasă, întunecată şi imprevizibilă; un film intelectual în complexitatea sa, care are o viziune curajoasă şi se petrece într-un univers cu totul unic”.

Totodată, juriul a acordat o menţiune specială peliculei „Citadela/ The Citadel”, în regia irlandezului Ciaran Foy, „un film foarte personal a cărui acţiune se desfăşoară într-un mediu urban claustrofobic, un film care evidenţiază latura întunecată a societăţii moderne şi care reuşeşte să transmită cu succes publicului spaimele foarte reale ale regizorului”.

Juriul festivalului „Lună Plină” 2013 a fost format din Kristina Buozyte, scenarist şi regizor al filmului „Aurora/ Vanishing Waves”, difuzat la evenimentul de la Biertan în secţiunea Tenebre şi premiat cu Melies d’Or 2012 pentru cel mai bun lungmetraj european fantastic al anului, Christian Hallman, regizor, producător şi selecţioner al Festivalului Fantastic de la Lund, şi Tomaz Horvat, director artistic al Festivalului Fantastic Grossmann.

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj a fost decis prin votul publicului, revenind filmului „Somn-muncă/ Sleepworking”, în regia britanicului Gavin Williams.

Totodată, spectatorii au decis cel mai popular film din competiţia de lungmetraj – „Călător în timp/ Safety Not Guaranteed”, în regia americanului Colin Trevorrow, premiat pentru scenariu la Festivaul Sundance şi Independent Spirit Awards.
Festivalul de Film Horror & Fantastic „Lună Plină” de la Biertan este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi s-a desfăşurat în perioada 14 – 18 august.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.