VIDEO „Un episod din viaţa unui adunător de fier vechi“ va intra din 9 august în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-un-episod-din-viata-unui-adunator-de-fier-vechi-va-intra-din-9-august-in-cinematografe/

Transilvania Film aduce în cinematografele din România mult discutatul film de la ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, distins cu Ursul de Argint: ,,Un episod din viaţa unui adunător de fier vechi’’.

Un articol de Andrada Văsii|30 iulie 2013

Transilvania Film aduce în cinematografele din România mult discutatul film de la ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, distins cu Ursul de Argint: „Un episod din viața unui adunător de fier vechi’’ („An Episode in the Life of an Iron Picker’’).

Filmul despre care Hollywood Reporter spunea că „este un amănunţit studiu de caz asupra sărăciei şi rasismului din Europa modernă, care combină forţa emoţională cu severitatea estetică” este regizat de Danis Tanović și va avea premiera în România pe 9 august.

O familie de romi trăieşte departe de centrele urbane din Bosnia-Herţegovina. Tatăl – Nazif adună metalul din maşinile scoase din uz şi îl vinde la fier vechi.

Mama – Senada face curat în casă, găteşte, coace şi are grijă de cele două fetiţe. Într-o zi, ea simte o durere ascuţită în abdomen care o forțează să meargă la spital unde i se spune că s-a întâmplat ceva cu fătul din pântece, riscă să facă septicemie şi trebuie operată cât mai repede. Dar Senada nu are asigurare medicală.

Citiţi şi: CRONICĂ DE FILM Fragmente din viaţa unei familii de romi

„Un episod din viața unui adunător de fier vechi” a primit la Berlin Ursul de Argint – Marele Premiu al Juriului, Ursul de Argint pentru cel mai bun actor (Nazif Mujić) și Premiul Juriului Ecumenic.

„Filmul este o reconstrucţie a unor evenimente reale iar intenţia care stă în spatele lui este aceea de a arăta discriminarea cu care se confruntă minorităţile din Bosnia şi Herţegovina, în special comunităţile de rromi. […] Cred că este necesar ca povestea să fie văzută nu doar pentru a stârni discuţii despre societate şi tot felul de alienări şi discriminări, dar şi pentru a ridica întrebarea: Ce fel de oameni am devenit?”

Danis Tanović,
regizor

Primul film al lui Danis Tanović, „No Man’s Land” (2001), a primit peste 40 de premii internaționale care l-au clasat printre cele mai premiate lung-metraje de debut. „No Man’s Land” a câștigat Oscarul și Globul de Aur pentru Cel mai bun film într-o limbă străină și Premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul Internațional de Film de la Cannes.

INFO

Filmul va putea fi văzut în prima săptămână în București (Glendale, Grand Cinema Digiplex, Noul Cinematograf al Regizorului Român), Brașov (Cityplex) și Constanța (Cityplex).

Foto credit: Cinemagia

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.