VIDEO ,,Undeva la Palilula”, în premieră la Pro Cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-undeva-la-palilula-in-premiera-la-pro-cinema/

,,Undeva la Palilula”, într-o lume aparte creată de Silviu Purcarete – acolo îşi va invita telespectatorii Cristian Tudor Popescu în ediţia de sâmbătă a emisiunii CineTePrinde difuzată de Pro Cinema de la ora 22.00.

Un articol de Andrada Văsii|12 aprilie 2013

 ,,Undeva la Palilula”, într-o lume aparte creată de Silviu Purcărete – acolo își va invita telespectatorii Cristian Tudor Popescu în ediția de sâmbătă a emisiunii CineTePrinde difuzată de Pro Cinema de la ora 22:00.

Palilula, ,,Infernul cu miros de Paradis și Paradisul mistuit de flăcările Infernului” după cum spune chiar Purcărete, este locul în care se desfașoară acțiunea filmului de debut al legendarului regizor de teatru.

După un scenariu scris de Silviu Purcărete, drama îi are în distribuţie pe Aron Dimeny, Răzvan Vasilescu, George Mihăiță, Ofelia Popii, Ioana Crăciunescu şi Horațiu Mălăele. Protagonistul filmului, Serafim, interpretat de Aron Dimeny, este un proaspăt absolvent al Școlii de Medicină, care primeste repartiţie la spitalul din Palilula.

„Palilula este o mică insulă din câmpia valahă, compusă din pulberea unei planete îndepărtate, unde nu se ştie prea bine dacă oamenii mint, visează sau trăiesc cu-adevărat“.

Silviu Purcărete
regizor

Palilula, locul unde Serafim își trăieşte aventura, devine un personaj și încă unul dintre cele mai puternice ale dramei create de Purcărete, un personaj care își pune amprenta asupra vieților tuturor celor care trăiesc în acest loc.

Povestea unui oraș de provincie

Decorul filmului a fost construit într-un platou improvizat într-o hală industrială dezafectată de 10.000 mp din uzinele Republica. Devenit unul dintre cele mai costisitoare și ambițioase proiecte cinematografice ale ultimilor ani, ,,Undeva la Palilula” recreează atmosfera unui spital de provincie din anii ’60, dotat cu o curte interioară prin mijlocul căreia trece locomotiva unui tren. De asemenea, în platou au fost amenajate decoruri precum un lac, o livadă si un cimitir, toate în mărime naturală.

Spațiu al paradoxului, Palilula este locul care farmecă, dar invită și la melancolie. În Palilula bolnavii sunt perfect sănătoși și distracția lor preferată este să asiste la disecțiile de la morgă. La maternitate nu se naște nici un copil, în oraș nimeni nu muncește, iar evenimentele mai mult sau mai puțin importante sunt tratate la fel – cu usurință și bășcălie.

Aducând în film stilul care l-a consacrat în teatru, Silviu Purcărete a reușit să culeagă laurii la ediția de anul acesta a premiilor Gopo, când ,,Undeva în Palilula” a fost filmul cel mai nominalizat – douăsprezece nominalizari și două premii Gopo au fost atribuite dramei semnate de Purcărete.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.

10
/10
/22

CRONICĂ DE FILM Cum poate un film ca „Athena” (de Romain Gavras), îndoielnic atât din punct de vedere etic, cât şi estetic, să fie inclus în competiţia unui festival precum cel de la Veneţia?

09
/10
/22

La ediția a X-a a festivalului internațional de film fantastic Dracula vor avea loc o serie de evenimente speciale, menite să celebreze ediția aniversară a festivalului de la Brașov. Oaspeți de seamă din Spania, Italia, Finlanda și România vor întâlni publicul iubitor de fantasy & horror, într-o serie de evenimente speciale care se vor desfășura pe parcursul celor 5 zile de festival.