VIDEO Victor Rebengiuc joacă într-un nou film: „Câinele Japonez“, la festivalul de la San Sebastian
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-victor-rebengiuc-joaca-intr-un-nou-film-cainele-japonez-la-festivalul-de-la-san-sebastian/

„Câinele Japonez“, debutul în lungmetraj al regizorului Tudor Cristian Jurgiu, a fost selectat în secţiunea New Directors din cadrul celei de-a 61-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian (20-28 septembrie 2013).

Un articol de Laura Iancu|9 august 2013

„Câinele Japonez“, debutul în lungmetraj al regizorului Tudor Cristian Jurgiu, a fost selectat în secțiunea New Directors din cadrul celei de-a 61-a ediţii a Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian (20-28 septembrie 2013).

Organizat pentru prima oară în 1953, Festivalul de Film de la San Sebastian este un festival de clasa A, conform clasificărilor FIAPF și unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din lume. De-a lungul timpului, aici au fost difuzate în premieră filme precum Vertigo, în regia lui Alfred Hitchcock, Melinda and Melinda, de Woody Allen sau Star Wars.

„Câinele Japonez“ se află în cursa pentru premiul secţiunii New Directors, destinat regizorilor aflaţi la primul sau la cel de-al doilea lungmetraj din carieră. Premiul este stabilit de un juriu internaţional și constă în suma de 50.000 de euro, acordată regizorului şi distribuitorului spaniol al filmului.

Lungmetrajul lui Tudor Cristian Jurgiu (foto sus, dreapta) spune povestea emoționantă a reconcilierii dintre un tată și fiul lui, plecat de ani mulți din țară. Filmul marchează revenirea lui Victor Rebengiuc într-un rol principal pe marele ecran. Alături de Rebengiuc, din distribuția filmului mai fac parte actorii Șerban Pavlu, Kana Hashimoto, Ioana Abur, Constantin Drăgănescu, Alexandrina Halic, Laurenţiu Lazăr.

Cainele Japonez - Victor Rebengiuc

Tudor Cristian Jurgiu a absolvit UNATC, secţia Regie de Film şi TV în 2009. În 2009 a realizat scurtmetrajul „Nunta lui Oli“, produs tot de Libra Film, care i-a adus numeroase premii, cum ar fi: Cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de la Leeds, cel mai bun film românesc la Festivalul NexT 2009, cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Anonimul 2009 şi Premiul Gopo pentru cel mai bun film de scurtmetraj al anului. Ultimul lui scurtmetraj, In acvariu, a obtinut Premiul 3 la secțiunea Cinefondation a Festivalului de Film de la Cannes 2013.

„Câinele Japonez“ este o producție Libra Film, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, HBO România şi Programului MEDIA al Uniunii Europene. Scenariul original al filmului este semnat de Ioan Antoci și a obţinut premiul Krzysztof Kieslowski pentru cel mai bun scenariu din Europa Centrală şi de Est, în programul ScriptEast 2009.

Înainte de această distincţie, Ioan Antoci a câştigat în anul 2008 și premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de lungmetraj, la Concursul Naţional de Scenarii organizat de HBO România în parteneriat cu TIFF. Tudor Giurgiu este producătorul filmului, Bogdan Crăciun este producător executiv, Andrei Butică este directorul de imagine, în timp ce montajul este realizat de Dragoş Apetri.

Filmul este deja pre-cumpărat pentru distribuția internațională de compania germană M-Appeal și va fi lansat în cinematografele din România pe 18 octombrie 2013 de Transilvania Film.

Cainele Japonez - Victor Rebengiuc, Serban Pavlu

Victor Rebengiuc şi Şerban Pavlu

Tot la San Sebastian, în competiția oficială, va fi prezentat și „Cannibal“, de Manuel Martin Cuenca, o coproducție Spania-România-Franța-Rusia. Avându-i în distribuție pe Antonio de la Torre si Olimpia Melinte, filmul prezintă strania poveste de dragoste dintre un croitor respectat din Granada, altfel un canibal fără scrupule și două surori gemene.

Foto: Libra Film

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.