„Vincent“, un spectacol despre viaţa lui Van Gogh, la CinemaPro
https://www.ziarulmetropolis.ro/vincent-un-spectacol-despre-viata-lui-van-gogh-la-cinemapro/

Fundaţia Geo Barton prezintă spectacolul „Vincent”, un tribut adus pictorului Van Gogh, joi, 15 decembrie 2016, de la ora 19.30, la Cinema PRO.

Un articol de Petre Ivan|14 decembrie 2016

La sfârşitul anilor 1800, foarte mulţi artişti trăiau în condiţii de marginalizare şi anxietate… Toulouse-Lautrec sau Rimbaud îşi încheie viaţa puţin după 30 de ani, roşi de alcool sau din cauza unei vieţi risipite. Cazul lui Van Gogh este emblematic.

Fiul unui pastor protestant, trece prin multe munci, până când se decide pentru vocaţia teologică. Devine un susţinător al muncitorilor atât de puternic, încât ierarhii săi ecleziastici îl consideră un „pericol public”, fiind scos din ordin.

Începe prima mare criză interioară, care îl va duce spre o viaţă tumultuoasă.
Suntem în 1880, Van Gogh are 27 de ani şi începe să picteze…

Din acel moment viaţa sa înseamnă… Olanda, Theo, „Mâncătorii de cartofi” (1885), Paris, culori noi, Arles, lobul urechii tăiat, depresie, spitale, un singur tablou vândut, secunde de fericire… 27 iulie 1890!
Postum va deveni unul dintre cei mai renumiţi pictori ai lumii…

Pictorul blestemat care se identifică cu arta şi cu viaţa sa, scrie: „[…] e foarte probabil că, într-o zi, mai mulţi o să regrete ce au spus despre mine şi faptul că m-au acoperit cu indiferenţa lor. Eu parez loviturile lor, izolându-mă într-atât încât nu mai văd pe absolut nimeni…”

Valentin Florea, un tânăr actor, a avut curajul să se angreneze în una dintre cele mai grele biografii, nuanţând, cu o mare sensibiliate şi responsabilitate, drama unuia dintre cei mai mari pictori ai lumii.

Cine era Vincent Van Gogh?

Pe 15 decembrie, la ora 19.30, veţi putea asista la un spectacol care vă va da poate un răspuns sau poate vă va pune o întrebare… Cu siguranţă veţi vedea un actor talentat şi un text de excepţie.
Informaţii pe pagina de Facebook . Biletele se găsesc la casieria Cinema PRO şi în reţeaua Eventim.ro.

30
/10
/15

„Prima călătorie aleasă de mine nu poate fi decât drumul spre mare. Spre Marea Neagră. Bucureşti – Constanţa – Mangalia. Un drum făcut de atâtea ori, cu drag şi emoţie, un drum încărcat de amintirea părinţilor mei, a concediilor făcute cu ei. Amintire a întâmplărilor din vacanţe, a întâmplărilor din tren, a oamenilor întâlniţi, a observaţiilor de tot felul” – Marina Constantinescu. Îndrăgita realizatoare tv porneşte călătoria spre mare sâmbătă, 31 octombrie, în cel de-al treilea episod al seriei Gări de poveste. Ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

30
/10
/15

Unul dintre cei mai importaní regizori români de teatru a împlinit, astăzi, 61 de ani. Născut la 30 octombrie 1954, la Cluj-Napoca, Măniuțiu a absolvit, în 1978, Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ''I.L. Caragiale'' din București, specializarea regie de teatru, la clasa Cătălinei Buzoianu.

30
/10
/15

Unul dintre simbolurile teatrului și cinematografiei românești, actrița Maia Morgenstern va fi invitată la următoarea ediție Round Table București, marți, 3 noiembrie 2015, de la ora 19:00, în Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică (Str. Știrbei Vodă nr. 33).

29
/10
/15

Începând de vineri (30 octombrie 2015) filmul care a câştigat anu acesta premiul Palme d’Or, la Cannes, poate fi văzut în cinematografele din România. Jacques Audiard, regizorul lui Dheepan, este unul dintre cei mai aclamați cineaști ai momentului. Notorietatea internațională a venit odată cu filmul Un profet, câștigător al Marelui Premiu la Cannes 2009.

29
/10
/15

Cum mergi spre Teatrul Naţional “I.L.Caragiale”, Sala Media, în foaier, aripa Intercontinental, în partea stângă, pe doi pereţi faţă în faţă, nişte poze vechi, alb negru, se privesc faţă în faţă. Privirea îţi pică pe peretele din faţă, unde apare figura marelui actor Amza Pellea din filmul “Mihai Viteazu”, în regia lui Sergiu Nicolaescu. Urmează poze de pe platoul de filmare la “Dacii”, din alte filme din studenţie, din teatru şi din nelipsitul „Nea Mărin”.

29
/10
/15

Astăzi, scriitorul bucureștean Radu Cosașu împlinește optzeci și cinci de ani. Am ales – fără știrea autorului - optzeci și cinci de fragmente din cărțile sale. Am colindat prin miile de pagini cosașiene pentru aceste cuvinte. Bucurați-vă de ele. Astăzi, scriitorul bucureștean Radu Cosașu împlinește optzeci și cinci de ani.

28
/10
/15

Într-o zi de 29 octombrie (1930) se năştea, la Bacău, intr-o familie din mica burghezie evreiască, scriitorul Radu Cosasu (Oscar Rohrlich), unul dintre cei mai apreciati scriitori români contemporani. Tot pe 29 octombrie avea loc premiera operei "Don Giovanni" , de Mozart, la Teatru Național din Praga, zi în care, în Olmsted County, Minnesota, venea pe lume actriţa americană Winona Ryder.

28
/10
/15

În stagiunea 2015-2016, Teatrul Nottara continuă seria spectacolelor-lectură din cadrul programului ,,Spectacolul începe cu o lectură,” program cultural asumat prin proiectul de management al directorului teatrului. Ediţiile anterioare au impus două texte care s-au concretizat în producţii teatrale: Fazanul de Georges Feydeau, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, şi Poker Face de Petr Kolečko, regia: Adela Biţică.

28
/10
/15

Orchestrele și Corurile Radio își reafirmă “promisiunea” adresată publicului la începutul acestei stagiuni, aceea de a invita la Sala Radio tineri muzicieni români care și-au desăvârșit pregătirea artistică în afara țării și sunt deja aplaudaţi pe scene din străinătate. De această dată, în concertul derulat miercuri, 4 noiembrie  (19.00), Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului său, CRISTIAN BRÂNCUȘI, vă oferă şansa de a asculta la Bucureşti pe unul dintre apreciaţii pianişti români ai noii generaţii, într-un concert 100% MOZART.