Vizite cu ghidaj tematic gratuit la Muzeul Colecţiilor de Artă din Capitală, pe 13 şi 26 iulie
https://www.ziarulmetropolis.ro/vizite-cu-ghidaj-tematic-gratuit-la-muzeul-colectiilor-de-arta-din-capitala-pe-13-si-26-iulie/

Muzeul Colecţiilor de Artă din Bucureşti organizează o serie de vizite lunare cu ghidaj tematic gratuit, întâlnirile din iulie având loc pe 13 şi 26 ale lunii, iar tema fiind ,,Bijuterii şi piese de argintărie în colecţia fraţilor Béatrice şi Hrandt Avakian”.

Un articol de Andrada Văsii|11 iulie 2013

Muzeul Colecţiilor de Artă din Bucureşti organizează o serie de vizite lunare cu ghidaj tematic gratuit, întâlnirile din iulie având loc pe 13 şi 26 ale lunii, iar tema fiind ,,Bijuterii şi piese de argintărie în colecţia fraţilor Béatrice şi Hrandt Avakian”.

Muzeul Colecţiilor de Artă, unic în peisajul cultural românesc, reuneşte în spaţiile unei vechi clădiri de patrimoniu – Palatul Romanit – o serie de colecţii valoroase de obiecte de artă dintre cele mai diferite, donate de-a lungul timpului de diverşi colecţionari, personalităţi ale vieţii culturale româneşti.

Colecții de amploare

Specificul muzeului constă în expunerea acestor colecţii ca entităţi de sine stătătoare, în încercarea de a recompune atmosfera originară a fiecăreia şi de a reda personalitatea şi preocupările colecţionarilor, notează Mediafax.

Fraţii Béatrice şi Hrandt Avakian şi-au alcătuit colecţiile independent, manifestând însă o predilecţie comună pentru arta orientală, explicabilă şi prin obârşia familiei, originară din Siria. Colecţia lor se constituie într-un ansamblu complex de artă românească, europeană şi orientală, în cadrul căruia sunt dominante, atât prin numărul, cât şi prin valoarea lor piesele de artă extrem-orientală.

De la bijuterii la sticlărie și textile

Donaţia, unitară prin dominantele ei, atestă înclinaţiile predilecte ale fiecăruia dintre cei doi fraţi. Béatrice Avakian (1905 – 1996) a fost pasionată de bijuterii, miniaturi de lemn şi fildeş, broderie, cristaluri de Boemia şi pictură, în timp ce Hrandt Avakian (1900 – 1990) era atras de piese arheologice, sticlărie romană, statuete din bronz, textile şi ceramică.

Info:

Participarea se face numai pe bază de înscriere prin e-mail, la [email protected], sau prin telefon, la 021.314.81.19. Tariful reprezintă preţul biletului de acces în muzeu, fără taxa de ghidaj obişnuită.

Foto credit: Muzeul Național de Artă al României (Facebook)

18
/02
/21

Muzeul Național de Artă al României și Centrul Național de Artă „Tinerimea Română" vă oferă vineri, 19 februarie,  „Concertul extraordinar aniversar 145 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi”, eveniment inspirat de dragostea sculptorului pentru muzica românească și realizat cu implicarea Ministerului Culturii.  

17
/02
/21

Galeria Estopia a deschis pe 11 februarie expoziția de grup „Innocence”, care prezintă lucrările a opt artiști – Angela Bontaș, Lucian Brumă, Andrei Ciurdărescu, Andrada Feșnic, Juhos Sándor, Sergiu Laslo, Antonina Manda și Ada Muntean. Expoziția poate fi vizitată până pe 3 aprilie.

14
/02
/21

Biografiile au întotdeauna enigmele lor. Când sunt privite prin prisma amintirii, celebre sau anonime, ființele umane nu se dezvăluie niciodată întru totul. Ion Andreescu, pictorul care a împărțit aceeași epocă cu Mihai Eminescu, este unul dintre exemple. Creator important, el rămâne totuși un necunoscut pentru posteritate.

12
/02
/21

Expoziția „Povești de iubire”, dedicată îndrăgostiților și tuturor romanticilor, va fi deschisă între 12-28 februarie în zona Peek and Cloppenburg (etaj 1) și îi va purta pe vizitatori într-o călătorie în istoria intimă a României. Tot aici, curioșii vor avea ocazia să-și facă fotografii la un panou stilizat cu expresia „Te iubesc” scrisă în peste 100 […]

11
/02
/21

Nu tot timpul lucrările de artă stau cuminți, pe pereții muzeelor și în spațiile de expunere special gândite, așteptând publicul avizat să le facă o vizită. Câteodată arta iese în stradă, face gălăgie și trage de mânecă bicicliștii, curierii și trecătorii grăbiți. Cam de acest fel sunt lucrările expuse la micuța galerie neconvențională Celula de artă, din B-dul Carol nr. 53, care a pregătit în luna februarie doua expoziții care întorc privirile.

08
/02
/21

O nouă expoziție propusă de spațiul expozițional Arbor.art.room îi va seduce cu siguranță, începând din această săptămână, pe iubitorii de artă şi frumos din Capitală. Joi, 11 februarie 2021, între orele 17.00 şi 21.00, la Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11), va avea loc deschiderea expoziţiei unui artist tânăr și original, Giuliano Nardin, expoziție intitulată misterios „Nimic nou la Podul Săbăreni“ (perioadă de vizitare: până pe 7 martie 2021), o inedită propunere expoziţională realizată împreună cu curatorul Doinel Tronaru, la propunerea managerului cultural Victoria Nagy Vajda.

31
/01
/21

Platforma 5 Pentru Arte propune comunităților creative și publicului larg să descopere tânăra generație de artiști și arhitecți români urmărind creațiile a peste 20 dintre aceștia în galeria online, în cadrul unor expoziții digitale la care au contribuit cinci profesioniști din industria locală.

28
/01
/21

Timișoara la cutie – Cetate reproduce o felie din cartierul Cetate, centru istoric și principal pol de atracție turistică al orașului, aducând la viață 5 din clădirile emblematice ale orașului, într-un format de miniaturi, puzzle și cărți poștale. Cutia oferă copiilor șansa de a cunoaște mai bine orașul Timișoara prin joacă, învățând despre arhitectura și istoria acestuia iar adulţilor ocazia de a se (re)îndrăgosti de oraş privindu-l cu ochi de turist.

18
/01
/21

De la împăratul Nero sau pictura renascentistă la povestea lui Alice în Țara Minunilor și la „divele” secolului XX, cele mai așteptate evenimente expoziționale programate în 2021 în Europa promit experiențe de calitate.