Este ca şi cum nu ştim sau uităm constant faptul că tot ce este conştient este imagine, iar imaginea este psihic, scrie C.G Jung despre importanţa imaginilor în viaţa noastră.
Un articol de Felicia Acsinte|11 septembrie 2023
Într-adevăr, imaginile sunt reflecții ale proceselor ce au loc la nivelul psihicului, astfel încât asocierea cu arta reprezintă stadiul în care realitatea interioară perceptibilă se oglindește în starea artistului prin forma ce i-a naștere pe suportul de lucru. Însă, nu numai imaginea are un rol important în artă, ci și religia. Datând încă din preistorie, interacțiunea dintre religie și artă este încă vie, iar fuziunea celor două reprezintă o invitație către cele mai ascunse încăperi ale lăuntrului ființei umane. Prin relația acestora, lucrarea artistică devine un act de creare a conștiinței din imagine, la care se adaugă fundalul psihic încărcat de stările expresiei artistice ale sufletului.
Pornind de la această premiză, expoziția găzduită de Galeria de Artă „Th.Pallady”, Iași, Genesis, semnată de artistul Lucian Sebastian Radu, este o mărturie a simbolurilor semnificative și dinamice asupra misterelor străvechi, redată în mod semnificativ prin miturile care formează un traseu vizual asupra originii. Asemenea universului fără formă, capabil de toate formele, lucrările devin priveliști ale minții care explorează tărâmurile conștientului și subconștientului, evocând în același timp o poveste proprie ce intervievează interiorul și exteriorul necuprins al ființei umane.
Folosind linia, spațiul, mișcarea, compozițiile formează o descriere fluidă, fantastică a originii, prin noi dimensiuni spațiale ce se raportează la forțele spirituale și pământești în aceeași măsură. Transpuse cu precizia unui bun desenator, formele par să se miște, iar caracterul puternic și abstract al lucrărilor concordă cu viziunea unei forțe suprarealiste de a reda în cel mai cuprinzător mod posibil Geneza. Interacțiunea dintre linie și nonculoare, ulterior culoare, formează drumuri prin timp și prin istorie, la care se adaugă cele patru funcții ale conștiinței (descrise de Carl Gustav Jung ) – gândire, simțire, intuiție și senzație. Abandonând tărâmul concretului, al lumii senzoriale, lucrările invită spre o introspecție a vechiului concept alchimic al spiritului din materie.
Interconectarea spiritual – teluric, inițiază misterul în lucrările lui Lucian S. Radu, acestea devenind transpuneri onirice ale realității, dar duse la nivelul superior de interpretare atât asupra primordialului – Geneza – cât și asupra omului în dinamica fundalului spiritual al vieții. Căutând, poate, să exprime acea spiritualitate concisă și cuprinzatoare a existenței, întreaga splendoare a mesajului artistic este învăluită într-o atmosferă de liniște și unitate. Întregul ciclu al originii este descris în mod elaborat, asemenea straturilor profunde ale psihicului, iar în fiecare etapă redată există forme speciale ale poveștii care se raportează în egală măsură la dezvoltarea conștiinței Eului, la reprezentării mitologice ale Sinelui și la structura simbolurilor arhetipale ce acționează în mințile noastre ca forțe creatoare. De aici rezidă și complexitatea expoziției Genesis unde conexiunile factuale ale religiei, artei și psihologicului sunt descrise într-un tot unitar care permit privitorului să pătrundă mai adânc în misterul vieții.
Astfel lucrările nu sunt doar imagini de privit și de interpretat, ci mai curand devin ceva ce trebuie simțit și trăit. Genesis devine o poveste în care fiecare lucrare deschide o fereastră spre conținutul unei lumi interioare, a ceea ce este constelat în inconștient, a unei experiențe, poate personale a artistului și nu în ultimul rând, a reconectării cu ceilalți și cu noi înșine.
Lucian Sebastian Radu este artist vizual din Iași. Despre activitatea acestuia și viziunea sa artistică, puteți accesa site-ul artistului.