Vlad Ivanov, într-o nuvelă cehoviană, la TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/vlad-ivanov-intr-o-nuvela-cehoviana-la-tnb/

Un duel, dramatizarea nuvelei cehoviene « Duelul », o transpunere scenică purtând marca regizorului Alexandru Dabija, revine la Sala Atelier de vineri, 21 februarie, ora 19.30, când va avea loc prima reprezentaţie a actualei stagiuni. Printre protagonişti, Vlad Ivanov şi Diana Dumbravă.

Un articol de Petre Ivan|18 februarie 2014

Un duel, dramatizarea nuvelei cehoviene « Duelul », o transpunere scenică purtând marca regizorului Alexandru Dabija, revine la Sala Atelier de vineri, 21 februarie, ora 19.30, când va avea loc prima reprezentaţie a actualei stagiuni. Printre protagonişti, Vlad Ivanov şi Diana Dumbravă.

O poveste despre cuplu, despre relaţia dintre bărbat şi femeie, „tratată ca o romanţă. Problema asta este, declară regizorul. Dacă doi oameni vor să fie împreună, ce înseamnă, ce obligaţii morale au? Spectacolul acesta este un studiu de caz, până la disecare, al cuplului”.

Vlad Ivanov

Gavril Pătru şi Diana Dumbravă, în spectacolul de la TNB, „Un duel”

Maniera în care materialul epic este adus din condei şi urcat pe scenă convine de minune scriiturii. «Cehov are o manieră aparte, ca la impresionişti, remarca Tolstoi. Vezi că pictorul aruncă tuşele de culoare la întâmplare şi crezi că nu există nici un fel de legătură între aceste pete cromatice, dar este de-ajuns să te îndepărtezi cu câţiva paşi de şevalet, pentru a avea o impresie a întregului».

Gavril Pătru, Diana Dumbravă, Ana Ciontea, Vlad Ivanov, Răzvan Oprea, Marius Rizea, Ioan Andrei-Ionescu, Dragoş Ionescu, Mihai Calotă, Dan Tudor, Axel Moustache sunt actorii invitaţi în scenă să dea viaţă scenelor crepusculare, sensurilor ascunse, adevărurilor spuse pe jumătate, indeciziei devastatoare şi spleen-ului, urmărind, vorba lui George Călinescu – «gingăşia în ridicol şi intrând în dramă prin bufonerie », fiindcă « descripţia morală a lui Cehov are calităţile mătăsurilor cu două reflexe ».

Vlad Ivanov

Alexandru Dabija foloseşte această nuvelă cehoviană, cu întreaga ei atmosferă, cu micile ei tabieturi şi marile discuţii filozofice şi morale, pentru a crea un spectacol captivant la Sala Atelier a TNB.

Foto cu Vlad Ivanov şi Duelul – TNB

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.