Vlad Ivanov, Julieta Szönyi, Pavel Bartoș și Șerban Pavlu pe scena ANONIMUL 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/vlad-ivanov-julieta-szonyi-pavel-bartos-si-serban-pavlu-pe-scena-anonimul-2019/

Cea de-a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL, care se întâmplă între 5 şi 11 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, aduce în faţa publicului cineaşti români de marcă, dar şi de peste hotare. Actorii Vlad Ivanov, Julieta Szonyi, Șerban Pavlu şi Pavel Bartoş sunt doar câţiva dintre cei care au urcat pe scena ANONIMUL marţi, 6 august, pentru a prezenta publicului cele mai noi producţii la care au lucrat.

Un articol de Petre Ivan|8 august 2019

În cadrul Romanian OFF Section, publicul ANONIMUL a avut ocazia de a vedea, înainte de lansarea în cinematografe din 13 septembrie, „La Gomera”, cel de-al cincilea lungmetraj al regizorului Corneliu Porumboiu.

Alături de Vlad Ivanov, din partea echipei filmului, la proiecție au mai participat și Ramona Grama, coordonator producție, dar și actrița Julieta Szony, cunoscută publicului român pentru rolurile Adnana din Toate pânzele sus (r. Mircea Mureșan, 1977) și Otilia din Felix și Otilia (regia Iulian Mihu, 1972).

Este extraordinar să întâlnești un regizor precum Corneliu Porumboiu, care știe să te ghideze, să-ți ceară, să te tempereze atunci când faci prea mult sau să îți ceară atunci când trebuie să faci în plus și, în același timp, să îți dea încredere și curaj că ceea ce faci este bine.”, a mărturisit Julieta Szony spectatorilor ANONIMUL.

„Monștri.”, entry-ul românesc din competiția de lungmetraj realizată de Ludmila Cvikova, a beneficiat, de asemenea, de o proiecție specială la ANONIMUL, în prezența actorului Șerban Pavlu, a regizorului Marius Olteanu, precum și a producătorului Claudiu Mitcu. Un film despre o poveste de dragoste atipică, „Monștri.” îi are în distribuție pe Judith State (Sieranevada), Cristian Popa (Comrade Detective), Alexandru Potocean și Șerban Pavlu.

Pavel Bartoș a debutat în scurtmetraj, „Romanian Tradition” fiind primul său film, prezentat la ANONIMUL în secțiunea Actori în spatele camerei.

Este un film după o întâmplare adevărată, petrecută la o nuntă sătească, la care au ajuns din greșeală doi studenți, care încercând să respecte tradițiile, reușesc să deturneze nunta. Este un film onest. Nici nu m-am gândit că acest film o să fie în festivaluri, dar uite că a fost la TIFF, acum este la ANONIMUL, iar astăzi am aflat că a fost selectat și pentru festivalul de la Izmir, Turcia.”. – Pavel Bartoș.

Joi, 8 august, la Sfântu Gheorghe va sosi cunoscutul cineasta ucrainean Sergei Loznitsa, care va primi Trofeul ANONIMUL pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale și care susține un masterclass sâmbătă, 10 august, de la ora 15.00. O retrospectivă care include 7 titluri din filmografia sa va fi prezentată publicului, 4 dintre proiecții fiind urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri.

Arest”, în regia lui Andrei Cohn, recent lansat în competiţia East of the West a Festivalului de la Karlovy Vary și câștigător al Premiului Zilelor Filmului Românesc la TIFF 2019, va avea parte de o proiecție specială în cadrul ANONIMUL vineri, 9 august. Publicul va avea ocazia să discute despre acest film cu realizatorul său Andrei Cohn, precum și cu actorul Iulian Postelnicu, sâmbătă, 10 august.

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL are loc în perioada 5 – 11 august, la Sfântu Gheorghe, Delta Dunării.

Accesul la proiecțiile din cadrul festivalului este gratuit. Pentru rezervarea locurilor la proiecțiile care au loc în cinematograful din Green Village Resort, accesați evenimentul ANONIMUL de pe Eventbook.ro.

Making of ANONIMUL 2019, Day 1

Proiect cultural co-finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Administrația Fondului Cultural Național, Centrul Național al Cinematografiei, Uniunea Cineaștilor din România și Dacin Sara.

Foto: Anonimul – facebook

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.