Vlad Ivanov, la Nocturne (TVR 1, ora 24.00), în această noapte
https://www.ziarulmetropolis.ro/vlad-ivanov-la-nocturne-tvr-1-ora-24-00-in-aceasta-noapte/

„Pe mine mă cheamă Vladimir, de fapt. Dar, la începuturi, numele meu n-a încăput întreg pe un anumit afiş şi astfel am rămas Vlad Ivanov”, mărturiseşte actorul Vlad Ivanov, invitatul Marinei Constantinescu la ediţia de astăzi a Nocturnelor.

Un articol de Petre Ivan|14 aprilie 2014

Actorul Vlad Ivanov rememorează în emisiunea realizatoarei Marina Constantinescu emoţiile trăite în momentele decernării Palme D’Or de la Cannes, povesteşte despre cât de serios munceşte în această meserie, despre oamenii pe care a avut şansa să îi cunoască şi care l-au învăţat respectul pentru actorie.

Când pelicula „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, în care l-a interpretat pe doctorul Bebe, a câştigat Palme D’or la Cannes, Vlad Ivanov urmărea decernarea în direct, din cabina maşiniştilor de la teatru. Şi astăzi retrăieşte emoţiile acelor momente, unice pentru o ţară întreagă.

„Pe mine mă cheamă Vladimir, de fapt. Dar, la începuturi, numele meu n-a încăput întreg pe un anumit afiş şi astfel am rămas Vlad Ivanov,” spune Ivanov zâmbind.

„Munca ce m-a adus până aici a fost enormă. Din respect de sine, nu pot lăsa pe nimeni să calce în picioare acea muncă, pentru că eu ştiu că am dus-o senin şi cu fruntea sus”, continuă actorul.

Tocmai de aceea, apreciază marile întâlniri, printre care şi aceea cu Sanda Manu: „Am avut marea şansă s-o am ca profesoară pe doamna Sanda Manu. Ea mi-a insuflat respectul pentru meserie şi pentru munca pe care trebuie s-o faci ca să ajungi într-un anume punct.”

Conştient de valoarea sa, dar nu fără modestie şi bun-simţ, Vlad Ivanov a avut curajul de a refuza un premiu oferit de UNITER.

Marina Constantinescu explică motivele: „M-a impresionat când te-ai delimitat de Premiile UNITER, atunci când ai fost nominalizat pentru rol secundar. Tu ai spus că acela nu e rol secundar.”

Despre „încercările” actoriei, tot Ivanov îşi aminteşte „Să joc în Concertul (regia Radu Mihăileanu) a fost o provocare pentru mine. A trebuit să învăţ să cânt la violoncel. Şi nu orice… Bach!”.

Alte feţe ale lui Vlad Ivanov veţi descoperi luni seară, de la 24.00. TVR 1, TVR HD şi TVR+. De curând, puteţi urmări Nocturne pe telefonul şi pe tabletă.

Despre Nocturne

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1.

Vlad Ivanov

„Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile.” – Marina Constantinescu.

Foto cu Vlad Ivanov şi Marina Constantinescu – TVR

12
/11
/16

Relansat pe platforma gratuită Cinepub, multipremiatul documentar „Cabală la Kabul” (2007), realizat de Dan Alexe, tratează cu tandreţe şi umor rivalitatea ultimilor doi evrei din Afganistan. O rivalitate excelent sugerată şi prin regie şi montaj.

12
/11
/16

DokStation prezintă joi, 1 decembrie, ora 20.00, la Cinematograful Muzeului Țăranului, documentarul „One More Time With Feeling”, în varianta 2D. Filmul care a și deschis prima ediție a festivalului DokStation este prezentat pentru a doua oară în România, în proiecție unică, așa cum va fi proiectat și în cinematografele din lume, pe 1 decembrie.

10
/11
/16

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră în Competiția de la Cannes și programat recent în cadrul Festivalului Filmului Francez de la București, „Ma Loute”, noua bizarerie a lui Bruno Dumont, este probabil cel mai excentric film din mainstream-ul festivalier al acestui an.

10
/11
/16

Lungmetrajul „Inimi cicatrizate”, câștigător al Premiului Special al Juriului, dar și Don Quijote Prize, oferit de International Federation of Film Societies în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno, a fost inclus în competiția oficială a celui mai important eveniment cinematografic din America Latină – Festival Internacional de Cine de Mar del Plata (Argentina). Ajuns la cea de-a 31-a ediție, evenimentul se va desfășura între 18 și 27 noiembrie.

08
/11
/16

Povestea lor în film se desfășoară pe la începuturile cinematografiei mondiale, în epoca filmului mut, când David Griffith a creat modul de a istorisi o poveste pe peliculă, iar Lillian Gish, datorită regizorului, a devenit o stea de cinema.

07
/11
/16

Am luat la bani mărunţi cinematografia română din epoca sa modernă, mai exact din anii ’50 şi până astăzi, şi am ales cele mai bune şi mai îndrăznețe debuturi de ficţiune. Zece titluri semnate de regizori reprezentativi din mai multe generaţii.

05
/11
/16

Relansat pe platforma gratuită Cinepub, „Glissando”, filmul cu care Mircea Daneliuc participa în 1985 la Festivalul de la Veneția, se numără printre cele câteva opere cinematografice din timpul comunismului care au căpătat o faimă ce poate împiedica judecarea lor lucidă în prezent.

04
/11
/16

Meryl Streep va primi la Globurile de Aur din 2017 premiul pentru întreaga activitate Cecil B DeMille. Cu 29 de nominalizări la Globurile de Aur și 19 la Oscar, Meryl Streep este cea mai nominalizată actriță din istoria Hollywoodului.

04
/11
/16

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gong” Sibiu prezintă duminică, 20 noiembrie, de la ora 20:00, proiecţia de gală a filmului „Inimi cicatrizate” în regia lui Radu Jude. Evenimentul va avea loc în prezenţa regizorului şi va fi urmat de o sesiune Q&A (întrebări şi răspunsuri) moderată de Oana Stoica, critic de teatru şi curator al Festivalului Tânăr de la Sibiu.

02
/11
/16

NOUA GENERAȚIE DE ARTIȘTI. Olimpia Melinte, treizeci de ani, actriță, consacrată internațional cu pelicula spaniolă „Canibal”. În curând, va fi din nou pe marile ecrane, în „Perfect sănătos”, noul film al Ancăi Damian. Actriță, dar mai ales mama lui Sasha (doi ani). Un interviu sincer despre cinema și maternitate. Olimpia Melinte se întoarce, iar acum vrea să joace din nou și teatru. A se lua aminte.

02
/11
/16

Pentru al doilea an la rând, Asociația One World Romania aduce, în mai multe licee, filme documentare de scurt-metraj produse de Studioul Alexandru Sahia. Selecția de anul acesta are ca temă copilul ca „resursă națională” și reprezentarea copilăriei în filmele produse de studio în perioada 1960-1989.